R36S Retro Handheld Video Game Console Linux Review

Published on  by Gearloose ‐ In  ‐ Reading time: less than a minute
R36S Retro Handheld Video Game Console Linux Review

Όπως έγραψα και στο προηγούμενο post, το aliexpress έβγαλε κάποιες δυνατές προσφορές, οπότε και αποφάσισα να τσιμπήσω κάποια πραγματάκια που από καιρό ήθελα να πάρω. Ένα από αυτά, η φορητή παιχνιδομηχανή R36S.

R36S Retro Handheld Video Game Console Linux System 3.5 Inch IPS Screen R35s Pro Portable Pocket Video Player 64GB Games
Η κονσόλα. Εικόνα από aliexpress.

Να πω την αμαρτία μου, στην αρχή το σκεφτόμουν να το πάρω. Γιατί από τις φωτογραφίες του πωλητή μπορεί να έδειχνε μεγάλο σαν μέγεθος, οι φωτογραφίες ωστόσο από κάτω από τα σχόλια, το έδειχναν αρκετά μικρό. Άσε δε που έχω το κινητό σαν φορητή παιχνιδομηχανή για να παίζω τα παιχνίδια που θέλω.

Αλλά αν σκεφτείς ότι σου δίνει μαζί και μία SD κάρτα με αρκετά παιχνίδια roms, βάλε δηλαδή κόστος επιπλέον κάρτας SD για το κινητό, συν τον κόπο να ψάξεις να βρεις τα παιχνίδια και να τα περάσεις στο κινητό, αλλά και αναζήτηση emulators, οι οποίοι θα έπρεπε να αγοραστούν για να μην πετάνε συνεχώς διαφημίσεις ή να έχουν περιορισμένες δυνατότητες, πιστεύω ότι τα 32€ με μεταφορικά που έδωσα, αξίζουν με το παραπάνω.

R36S Retro Handheld Video Game Console Linux System 3.5 Inch IPS Screen R35s Pro Portable Pocket Video Player 64GB Games Review

Παίρνοντας το από την courier και ανοίγοντας το πακέτο, επιβεβαιώθηκα ότι όντως η κονσόλα είναι αρκετά μικρή. Στην ουσία έχει το μέγεθος ενός μεγάλου κινητού τηλεφώνου. Οι διαστάσεις του είναι 8χ13χ2,5 εκ και η οθόνη του έχει ανάλυση 640x480. Μην σας ξενερώνει η ανάλυση της οθόνης, σε αυτό το μέγεθος δείχνει αρκετά καλά σε σημείο που νομίζεις ότι είναι 1080p.

Το Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back του PS1
Το Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back του PS1

Τρέχοντας το τώρα, παίρνει μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να φορτώσει πλήρως το λειτουργικό του και να εμφανίσει το UI, το οποίο είναι εξαιρετικά όμορφο. Με τον σταυρό κατεύθυνσης, περιηγήσε στους emulators ενώ δείχνει και πόσα παιχνίδια είναι διαθέσιμα και μπορώ να πω ότι είναι αρκετά, αν και δεν τα είδα όλα για να ξέρω αν έχει αυτά που εγώ θεωρώ καλά.

R36S Retro Handheld Video Game Console Super Famicom Menu
Το μενού για το Super Nintendo μαζί με τα διαθέσιμα παιχνίδια.

Αν κάτι με ξένισε, είναι το χειριστήριο της κονσόλας. Λόγω μεγέθους, τα πλήκτρα είναι υπερβολικά κοντά το ένα με το άλλο, κάτι που πιστεύω ότι θέλει να συνιθίσεις και μετά ίσως να μην σου φαίνεται. Επίσης τα 2 αναλογικά, είναι πολύ κάτω, που θα πρέπει να "τραβήξεις" την κονσόλα λίγο πιο πάνω για να είσαι άνετα.

Από πίσω, έχει επιπλέον 4 πλήκτρα-σκανδάλες, ενώ και τα αναλογικά έχουν ένα επιπλέον κεντρικό πλήκτρο, που σημαίνει ότι σε καλύπτει για όλες τις κονσόλες. Λίγο που δοκίμασα κάποια παιχνίδια, δεν με βόλεψαν ιδιαίτερα οι τέσσερις σκανδάλες από πίσω και ίσως να χρειάζεται να παίξεις κάμποσο μέχρι να τα συνηθίσεις.

Επίσης η αίσθηση των αναλογικών είναι σαν να πάνε να σπάσουνε. Δηλαδή, αρκετά ελαφρά, ενώ αν τα χέρια σου έχουν λίγο ιδρώτα, γλιστράνε αρκετά εύκολα.

Τώρα, από θέμα ταχύτητας, δεν παρατήρησα παρά ελάχιστα κολλήματα ή/και "σπασίματα" κυρίως σε παιχνίδια του Dreamcast και του Nintendo64. Βέβαια ο κάθε emulator δέχεται και κάποιες ρυθμίσεις και παραμετροποιήσεις, οπότε σίγουρα με κάποιες ρυθμίσεις ίσως να βελτιωθεί η ταχύτητα του σε αυτές τις κονσόλες που φαίνεται να δυσκολεύεται να αποδώσει ικανοποιητικά.

Με ικανοποίησε ιδιαίτερα ο ήχος του, ο οποίος τα "σπάει", είναι καθαρός και με ένταση, ενώ νομίζεις ότι έχεις συνδέσει στερεοφωνικά ηχεία. Πολύ καλός, ειδικά αν σκεφτείς την τιμή της κονσόλας. Επίσης, η μπαταρία του όντως διαρκεί ικανοποιητικά καλά, για το μέγεθος της κονσόλας πάντα.

Το power button της κονσόλας τώρα, λειτουργεί όπως και με τα κινητά. Δηλαδή, όταν το πατήσεις ενώ είναι απενεργοποιημένη η κονσόλα, την ανοίγει κανονικά, αλλά όταν η κονσόλα είναι ενεργοποιημένη, το "Power" button δεν την απενεργοποιεί τελείως, αλλά την θέτει σε κατάσταση αναμονής. Αυτό είναι καλό για να συνεχίσεις κάποιο παιχνίδι κάποια άλλη στιγμή, αλλά δεν μπορείς να την έχεις μονίμος έτσι.

Ψάχνοντας τα κουμπιά, βρήκα ότι πατώντας τα δύο αναλογικά μέσα ταυτόχρονα, σου εμφανίζει το μενού του ArcOS και από εκεί μπορείς να την απενεργοποιήσεις την κονσόλα. Επίσης έχει και ένα πλήκτρο "Reset", το οποίο κάνει επανεκκίνηση την κονσόλα.

R36S Retro Handheld Video Game Console
Το κουτί της κονσόλας, το οποίο είναι κάπως "φτωχικό". Μέσα θα βρείτε το καλώδιο για να συνδεθεί με τον φορτιστή, ένα πλαστικό προστασίας της οθόνης και 2 πανάκια καθαρισμού της.

Δοκιμάζοντας την για κάποιες ημέρες, μπορώ να πω ότι αξίζει τα χρήματα της, ειδικά αν την πάρετε σε προσφορά κοντά στα 30€. Σου παρέχει μία SD κάρτα με χιλιάδες παιχνίδια και σίγουρα θα μπορείς να την αντιγράψεις και να βάλεις μία μεγαλύτερη και πιο γρήγορη, ώστε να προσθέσεις ακόμη περισσότερα παιχνίδια. Η κονσόλα σου δίνει την δυνατότητα να συνδέσεις χειριστήριο και εξωτερική οθόνη, κάτι που για εμένα είναι άχρηστο, μιας και αν ήθελες να συνδέσεις ένα μηχάνημα σε οθόνη για να τρέχεις roms, σίγουρα θα έπαιρνες κάτι δυνατότερο με περισσότερες επιλογές.

Σίγουρα αξίζει να το δείτε αλλά και να το πάρετε σαν δώρο για κάποιο ανήψι σας, ώστε να έρθει σε επαφή με παλιότερους και σαφώς καλύτερους τίτλους παιχνιδιών από τους σημερινούς.

0 Comments

Related Posts

H20PRO Smart Android TV Box Android 10.0 Review
Η Nintendo νίκησε την emulation κοινότητα
Αγορά φτηνής τηλεόρασης. Αξίζει;
Top