Η Nintendo νίκησε την emulation κοινότητα

Published on  by Gearloose ‐ In  ‐ Reading time: less than a minute
Η Nintendo νίκησε την emulation κοινότητα

Αν ασχολείστε με emulators, είμαι σίγουρος ότι θα έχετε μάθει τα τελευταία νέα σχετικά με την μήνυση της Nintendo στους δημιουργούς του emulator για το Switch, Yuzu.

Για την Nintendo είναι μεγάλη νίκη, μιας και δεν θα πάνε καθόλου σε κάποια δίκη, ήδη έχει συμφωνηθεί η πληρωμή των 2,4 εκατομμυρίων δολλαρίων. Αυτό ωστόσο δεν είναι ευχάριστο νέο για εμάς που θέλουμε να τρέχουμε παλιότερους τίτλους της εταιρίας στο PC ή σε κάποιο άλλο φορητό.

Πιστεύω ότι η Nintendo σε αυτήν την περίπτωση κινήθηκε έξυπνα. Γιατί, αν ήταν θα μπορούσε να είχε κάνει το ίδιο και για emulators των άλλων κονσολών της, κάτι που είμαι σίγουρος ότι δεν μπορεί να κάνει.

Στην περίπτωση του Yuzu, οι άνθρωποι της εταιρίας μάζευαν υλικό για μήνες, προτού κινηθούν νομικά, αφήνοντας τους δημιουργούς του Yuzu να πιστέψουν ότι είναι ελεύθεροι. Έτσι, οι τελευταίοι, ζήταγαν δωρεές για να μπορεί κάποιος να κατεβάσει τις τελευταίες ενημερώσεις του emulator νωρίτερα, μοίραζαν κλειδιά των παιχνιδών ή έδιναν βήμα-βήμα οδηγίες για το πως θα μπορέσει κάποιος να τρέξει παιχνίδια που δεν είχαν καν κυκλοφορήσει επίσημα, όπως για παράδειγμα το "The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom".

Και επειδή όλοι μας γνωρίζουμε ότι η Nintendo δεν αστειεύεται με κάτι τέτοια, πολλοί είναι αυτοί που έχουν σταματήσει ή έχουν περιορίσει την ανάπτυξη τόσο emulators για άλλα συστήματα, όσο και fan-made παιχνίδια ή άλλα patches για παιχνίδια της.

Προσωπικά έχω σταματήσει να αγοράζω συστήματα της Nintendo από το GameCube, γιατί πιστεύω ότι η εταιρία "πατάει" στην νοσταλγία των φαν της για να τους αρμέξει. Όλα της τα συστήματα είναι άθλια τεχνικά και μπορούν να συγκριθούν με μια πατάτα, για να μην πω ότι και μια πατάτα θα έτρεχε καλύτερα από τις κονσόλες της.

Κάποια από τα παιχνίδια που ήθελα να δω ή να παίξω, τα έτρεχα στον Yuzu στο PC μου σε υψηλή ανάλυση, από το να παλεύω με τις χαμηλές αναλύσεις και τα frame-drops του Switch.

Την Nintendo την συγκρίνω με κάτι παλιά αφεντικά που ζούσαν μόνο για να δουλεύουν και να μαζεύουν χρήμα στο ταμείο τους, ενώ πέρναγαν την ώρα τους μετρώντας τα λεφτά ή κοιτάζοντας τον λογαριασμό στην τράπεζα. OK, το καταλαβαίνω ότι είναι εταιρία και όχι φιλανθρωπικό ίδρυμα, αλλά η συγκεκριμένη κάπου έχει ξεφύγει.

Στο διαδίκτυο, ο κόσμος -κλασικά- χωρίστηκε στα δύο. Από την μία είχαμε τους πολέμιους των πειρατικών συστημάτων και από την άλλη τους φανατικούς.

Προσωπικά είμαι με τους φανατικούς των emulators, ειδικά με την συγκεκριμένη εταιρία. Πιστεύω ότι η Nintendo καθυστερεί τους κύκλους ανανέωσης του υλικού της όσο το δυνατόν περισσότερο, για να έχει τη μέγιστη κερδοφορία από τις πωλήσεις, προτού αποφασίσει ότι πρέπει να το αναβαθμίσει (δείτε και το Wii για παράδειγμα). Αυτό μειώνει επίσης το κόστος των μηχανημάτων και αυξάνει την κερδοφορία, επιτρέποντας τους έτσι να αρμέγουν όλο και περισσότερο από τις πωλήσεις υλικού τους (κάτι στο οποίο άλλοι κατασκευαστές κονσολών δεν βασίζονται για να αποκομίσουν κέρδη, ειδικά στα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας μιας κονσόλας).

Αυτό δίνει την δυνατότητα στην Nintendo να επανακυκλοφορήσει ένα παιχνίδι σε επόμενη γενιά hardware, το οποίο θα τρέχει καλύτερα και θα έχει και καλύτερα γραφικά, αναγκάζοντας με αυτόν τον τρόπο κάποιους να το ξανά αγοράσουν σε τιμή που δεν δικαιολογεί μια απλή επανακυκλοφορία, ώστε να μπορέσουν έτσι να το παίξουν όπως έπρεπε να το παίξουν όταν αυτό κυκλοφόρησε αρχικά.

Οπότε, τι κάνει κάποιος, ειδικά αν έχει και καλό PC; Το τρέχει στο Yuzu και το απολαμβάνει. Τέρμα πια οι χαμηλές αναλύσεις, τα frame-drops και τα "ξεθωριασμένα" χρώματα. Αυτό είναι όμως κάτι που η Nintendo δεν το θέλει, γιατί κάτι τέτοιο διαταράσσει τη στρατηγική αρμέγματος της εταιρίας. Γιατί η πειρατία δείχνει ότι η Nintendo δεν θέλει να επενδύσει σε δυνατό hardware, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα της φέρει τα κέρδη που επιθυμεί. Και είναι μια τακτική που την εφαρμόζει από το NES και είναι και ο λόγος που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη κάποια νέα κονσόλα. Για όσους γνωρίζουν την ιστορία των videogames, θα γνωρίζει τις τακτικές που χρησιμοποιούσε η Nintendo για να μην πωλούν ανταγωνιστικά προϊόντα οι μεγάλες αλυσίδες ή τον πόλεμο που είχε ανοίξει με τις αλυσίδες που νοίκιαζαν κονσόλες και παιχνίδια.

Άποψη μου είναι ότι η Nintendo θα πρέπει να αλλάξει τον αλαζονικό της χαρακτήρα στην επόμενη της κονσόλα, όποτε αυτήν κυκλοφορήσει. Θα πρέπει να πάψει να πιστεύει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει στους φαν της, επειδή έχει τα Mario και τα Zelda. Δεν είμαστε στην δεκαετία του '80 όπου έλυνε και έδενε η εταιρία γιατί ήταν και η μοναδική -σχεδόν. Πλέον ο κόσμος έχει πολλές επιλογές, ειδικά στα φορητά που έχουν κυκλοφορήσει "τούμπανα" συστήματα που κάνουν "παπάδες". Την πάτησε μια φορά με το WiiU και αν δεν είχε το DS να την σώσει, πολύ πιθανό να γίνονταν και αυτήν Sega, που σημαίνει ότι δεν είναι δύσκολο να φτάσει ξανά σε αυτό το σημείο.

0 Comments

Related Posts

H20PRO Smart Android TV Box Android 10.0 Review
R36S Retro Handheld Video Game Console Linux Review
Αγορά φτηνής τηλεόρασης. Αξίζει;
Top