Φτηνά ή ακριβά εργαλεία; Τα συν και τα πλην τους

Published on  by Gearloose ‐ In  ‐ Reading time: less than a minute
Φτηνά ή ακριβά εργαλεία; Τα συν και τα πλην τους

Επειδή τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα, όπως συχνά λέμε, ας ρίξουμε μια ματιά στα συν και τα πλην τόσο των φτηνών, όσο και των αντίστοιχων ακριβών εργαλείων.

Σήμερα με τις φτηνές φίρμες εργαλείων, κυρίως θυγατρικές εταιρίες μεγάλων αλυσίδων εμπορίου, μπορείς να βρεις ότι εργαλείο θέλεις σε πολύ καλές τιμές. Αξίζει ωστόσο να το πάρεις ή ισχύει το "ότι δίνεις παίρνεις"; Αξίζει να πάρεις τώρα ένα φτηνό εργαλείο "για να κάνεις την δουλειά σου", ή θα πρέπει να πάρεις κάποιο άλλο αντίστοιχο επώνυμο και ακριβότερο;

Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί και στα εργαλεία, ισχύει ότι ισχύει και σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, δηλαδή ότι είναι φτιαγμένα για να χαλάσουν. Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Κάπου στα τέλη του 1990, είχα αγοράσει ένα επαναφορτιζόμενο κατσαβίδι της Black & Decker, το KC9036 και παρότι έχασα τον φορτιστή του, χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια κάποιον άλλο. Τι έχω να πω; Ότι ακόμη δουλεύει όπως όταν το είχα αγοράσει, χωρίς να μου έχει παρουσιάσει το παραμικρό πρόβλημα. Αλλά αν αγοράσετε το ίδιο σήμερα, δεν νομίζω να σας κρατήσει τόσα πολλά χρόνια και είναι λογικό, σιγά μην θέλει η -κάθε- Black & Decker να αγοράζει κάποιος ένα εργαλείο της και μετά να εξαφανίζεται.

Λίγο καιρό πριν, κάποιος γνωστός είχε αγοράσει επαναφορτιζόμενο τροχό επώνυμης εταιρίας, γιατί το ήθελε για συχνή χρήση και δεν ήθελε να πάρει "μάπα" όπως μου είπε. Το αγόρασε 150€ με 2η μπαταρία εφεδρική. Ένας φίλος του, αγόρασε έναν τροχό ρεύματος από τα Lidl. Και των δύο χάλασαν σχετικά γρήγορα και μου τα έφεραν για να τα κοιτάξω. Του Lidl είχε καεί η πλακέτα που ρυθμίζει τις στροφές του μοτέρ, ενώ του πρώτου που ήταν ακριβό, είχε διαλυθεί το ρουλεμάν του μοτέρ και οι μπίλιες του είχαν σκορπίσει μέσα στο μοτέρ.

Ανοίγοντας τα και τα δύο, η μόνη τους διαφορά στην ποιότητα ήταν στα πλαστικά του μηχανήματος. Εσωτερικά, δεν είχαν και τρελές διαφορές. Το κόστος του ηλεκτρικού δίσκου ωστόσο ήταν κάπου στα ~30€. Οπότε, ποια η λογική να αγοράσεις ακριβό εργαλείο, αν είναι να σου χαλάσει σχετικά γρήγορα, όπως και ένα φτηνό που το παίρνεις απλά για να κάνεις την δουλειά σου;

Στους τροχούς της παραπάνω αναφοράς, να αναφέρω ότι τον ηλεκτρικό τροχό τον έφτιαξα αγοράζοντας μία πλακέτα από το eBay και προσαρμόζοντας την με κόψε-ράψε, ενώ το ακριβό μηχάνημα ήταν πιο δύσκολο να γίνει, αφού με λίγο ζόρισμα που "έφαγε", χάλασε όπως είπα το ρουλεμάν του μοτέρ. Επισκευάστηκε μεν, αλλά έχει κάποια θεματάκια.

Οι ακριβές εταιρίες έχτισαν το όνομα τους βγάζοντας ποιοτικά μηχανήματα παλιότερα, αλλά σήμερα δεν μπορούν να ανταγωνιστούς τα αντίστοιχα φτηνά κινέζικα μηχανήματα του κιλού, οπότε αναγκάζονται να βγάλουν αντίστοιχης ποιότητας μηχανήματα, τα οποία ωστόσο πληρώνεις ακριβότερα.

Κάτι αντίστοιχο παρατήρησα και σε χορτοκοπτικά βενζίνης. Εγώ αγόρασα ένα φτηνό από το Praktiker και σε προσφορά ~100€, ένας φίλος αγόρασε ένα ακριβότερο και επώνυμο γιατί ήθελε να του "κρατήσουν" καιρό. Αποτέλεσμα; Να αγοράσει ακόμη ένα και να μου δώσει το πρώτο (για μια "πατέντα" που χρειαζόμουν τον κινητήρα του) γιατί του ζητούσαν πολλά για να του το επισκευάσουν, ενώ είχε συχνά προβλήματα και με το 2ο. Αντιθέτως εγώ, δεν είχα κανένα θέμα αν και το λειτουργώ λιγότερο από αυτόν. Βέβαια φάνηκε η φτηνή κατασκευή του σε πολλά σημεία, ενώ το ακριβό ήταν πιο "δεμένο" σαν μηχάνημα.

Επειδή όταν αγοράζεις κάποιο προϊόν, δεν μπορείς να ξέρεις τι παίρνεις, δηλαδή δεν μπορείς να το ανοίξεις και επειδή είναι σίγουρο ότι θα σου χαλάσει σχετικά γρήγορα, άποψη μου είναι ότι καλό είναι να πάρεις κάποιο εργαλείο όσο πιο φτηνά μπορείς να το βρεις, εκτός και αν είσαι επαγγελματίας και έχεις δουλέψει αρκετά μια μάρκα για να την γνωρίζεις και να την παίρνεις με κλειστά μάτια. Γιατί αν δεν είσαι επαγγελματίας και απλά θέλεις ένα εργαλείο και πάρεις κάποιο ακριβό απλά επειδή είναι μάρκα, το σίγουρο είναι ότι θα κλαις τα χρήματα σου.

0 Comments

Related Posts

H20PRO Smart Android TV Box Android 10.0 Review
R36S Retro Handheld Video Game Console Linux Review
Η Nintendo νίκησε την emulation κοινότητα
Αγορά φτηνής τηλεόρασης. Αξίζει;
Top