Περί Super Nintendo Classic Edition

22/07/2017 04:20:00

Κυκλοφορία του NES, των κονσολών της Sega, του Super Nintendo (της καλύτερης κονσόλας για εμένα ever, μαζί με το PS1), της "νέας" κονσόλας της Atari, βάλτε και την πιθανότητα να βγει και Nintendo 64 Mini Edition, τι συμβαίνει, επιστρέψαμε στα 90s;

Η αλήθεια είναι ότι μου άρεσε η ιδέα του Mini NES. Πρόκειται για ένα μηχάνημα σταθμό στην ιστορία του Gaming και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν και η κονσόλα που επανέφερε το videogaming στην κορεσμένη αγορά της Αμερικής.

Και φυσικά όσοι την είχαν στην κατοχή τους νέοι, σίγουρα μια νότα νοσταλγίας τους άγγιξε όταν ανακοινώθηκε το NES, πόσο μάλιστα όταν το απέκτησαν. Προσωπικά δεν μπόρεσα να το πάρω, αν και ήμουν 50-50, εφόσον το NES δεν το είχα αρκετό καιρό (μου κάηκε βλέπεις) και φυσικά από τα παιχνίδια του, δεν μου άρεσαν τα περισσότερα.

Την ανακοίνωση του Mini Snes έπρεπε να την περιμένουμε, ειδικά όταν έγινε ένας χαμός με την έλλειψη διαθεσιμότητας του NES και τις τσιμπημένες τιμές που ακολούθησαν της έλλειψης. Και η έλλειψη είναι κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί, αφού ήδη το Walmart δηλώνει έλλειψη.

Ωστόσο το ερώτημα είναι, αξίζει να δώσει κάποιος το 2017 περί τα 100€ (τιμή Public), για να αγοράσει μια κονσόλα των 90s, την στιγμή που με λίγα παραπάνω μπορεί να αγοράσει μια νεότερη κονσόλα;

Αρχικά να πούμε ότι το Mini SNES έρχεται με 21 τίτλους που σίγουρα άφησαν εποχή για την ποιότητα τους. Επίσης περιέχει και το Star Fox 2, έναν τίτλο που δεν κυκλοφόρησε ποτέ η Nintendo.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται τα εξής παιχνίδια:
Contra III: The Alien Wars, Donkey Kong Country, EarthBound, Final Fantasy III (Final Fantasy VI στην Ιαπωνία), F-Zero, Kirby Super Star, Kirby's Dream Course, The Legend of Zelda: A Link to the Past, Mega Man X, Secret of Mana, Star Fox, Star Fox 2, Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting, Super Castlevania IV, Super Ghouls'n Ghosts, Super Mario Kart, Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars, Super Mario World, Super Mario World 2: Yoshi's Island, Super Metroid, Super Punch-out!!

Από τα παραπάνω, σίγουρα τα Donkey Kong Country, Contra III: The Alien Wars, The Legend of Zelda: A Link to the Past (από τα καλύτερα παιχνίδια της σειράς και ίσως το καλύτερο για πολλούς), Super Castlevania IV, Super Ghouls'n Ghosts, Super Mario Kart, Super Mario World, Star Fox και Super Metroid είναι από τα αγαπημένα μου και περίμενα να περιέχει μέσα και το Donkey Kong Country 2, το καλύτερο παιχνίδι της σειράς.

Και μόνο τα παιχνίδια Super Castlevania IV και Super Metroid να περιείχε μέσα, θα άξιζε η αγορά του με χίλια. Μιλάμε για δύο από τα καλύτερα παιχνίδια της 16bit εποχής, χωρίς να θέλω να αδικήσω τα υπόλοιπα παιχνίδια.

Το θέμα είναι το κόστος της ίδιας της κονσόλας. Σίγουρα, τα δικαιώματα των τίτλων (αν και τα περισσότερα είναι της ίδιας της Nintendo), η κατασκευή και η διανομή της κονσόλας έχει το κόστος της που πρέπει να καλυφτεί κάπως, όσο και να αντιδρούν οι emulation fans. Εντάξει, μπορεί η Nintendo να δίνει την Retro χαρά σε κάποιους (και η φρενίτιδα με το NES και τις προ-παραγγελίες του SNES, έδειξε ότι είναι πολλοί αυτοί), αλλά η -κάθε- Nintendo δεν είναι εκκλησία και εννοείται ότι θέλει να βγάλει κέρδος από αυτό.

Σίγουρα μπορείτε να τρέξετε τα παιχνίδια του -και ακόμη περισσότερα- πολύ φτηνά, είτε με την χρήση του Η/Υ, του κινητού σας, ενός Raspberry PI και άλλων λύσεων.

Επειδή έχω δοκιμάσει τις περισσότερες emulation λύσεις, οφείλω να ομολογήσω ότι καμία δεν με ελκύει όσο η αίσθηση του ίδιου του μηχανήματος, του "μαμά" χειριστήριο του και το τρέξιμο των παιχνιδιών μέσα από μια κονσόλα που φτιάχτηκε αποκλειστικά γι'αυτόν τον σκοπό, χωρίς επιπλέον επιλογές και πατέντες. Εντάξει, με ελκύει επίσης το φτιαχτό arcade cabinet, αλλά θα αναφερθώ σε κάποιο άλλο άρθρο.

Και μπορεί να ακουστεί κάπως χαζό αυτό στους φαν του PlayStation 4, αλλά τα παιχνίδια του SNES τα απόλαυσα και με το παραπάνω σε σχέση με τα παιχνίδια του PS4, όπου ελάχιστα μου άρεσαν.

Οπότε ναι, θα αγοράσω το Super SNES, γιατί θέλω να το βλέπω δίπλα από την τηλεόραση μου. Θέλω να παίζω τα παιχνίδια που "έλιωσα" μικρός και που ευχαρίστως θα παίξω για ακόμη μια φορά (το Super Metroid το έχω παίξει πάνω από 5 φορές), στην αυθεντική τους κονσόλα (έστω και "mini"), όπως πρέπει να παίζονται.

Related Posts