Bye-bye Sony, καλώς ήρθες Nintendo...

Bye-bye Sony, καλώς ήρθες Nintendo...
13/01/2017 05:49:00

Η παρουσίαση του Switch, της νέας κονσόλες από την Nintendo, έβαλε τέλος σε πολλές φήμες και μας έκανε γνωστά κάποια από τα μυστικά της εταιρίας για την νέα κονσόλα της.

Αρχικά να πω ότι είμαι χρόνια gamer, από τα τέλη της δεκαετίας του '80. Έχω πάρει σχεδόν όλες τις κονσόλες που έχουν κυκλοφορήσει και έχω παίξει τα καλά παιχνίδια κονσολών που δεν είχα στην κατοχή μου. Έχω μάθει να παίζω παιχνίδια με βάση το gameplay και αδιαφορώ τελείως για τα γραφικά και τα FPS, GPUs, CPUs και ότι άλλο έχει σήμερα πιπιλίσει το μυαλό των νεοτέρων κυρίως παιχτών, ώστε να πρέπει συνεχώς να αναβαθμίζουν τα συστήματα τους.

Βάλε μέσα και τα πληρωμένα reviews, που στοχεύουν στους φαν ενός καναλιού ή website, για να καταλάβεις που πηγαίνει το πράγμα και τι hype δημιουργούνται στο internet.

Έχω Sony PS4 από την αρχή σχεδόν της κυκλοφορίας του, όπως έχω και PS1, 2 και 3. Από αυτά, λάτρεψα το PSone, στο οποίο παίζαμε συνεχώς και κάτι καλύτερο από το προηγούμενο, για να συνεχίσει αυτό και στο 2. Στο 3, πολλά παιχνίδια ήταν απλά hyped τίτλοι που ήταν απλά άθλιοι, κάτι που συνέχισε και στο 4.

Το PS4, μαζί με το Wii και το GC, ήταν οι αγορές που έκλαψα τα λεφτά που έδωσα (WiiU δεν πήρα, γιατί απλά η ιστορία με δίδαξε ότι σε κονσόλες της Nintendo καλό είναι να περιμένεις). Ειδικά στο PS4, τα παιχνίδια που ΔΕΝ είναι remakes και remastered εκδόσεις σε τσουχτερές τιμές, εκδόσεις που έχεις ήδη παίξει στο PS3 ή σε PC, είναι ελάχιστα. Και ξέρω, το Uncharted 4 είναι καλό, αλλά δεν με συγκινεί σε σημείο να πω "ΟΥΑΟ" για το PS4 και να γίνω "φαν" του, σε αντίθεση με πολλά διαμάντια της Nintendo, για παράδειγμα. Άσε δε που πολλά από τα παιχνίδια των "τρομερών" κονσολών, τα παίζεις και στο PC σε καλύτερες τιμές (βλέπε steam). Που σημαίνει, η κονσόλα θα πρέπει να έχει πολλά καλά και αποκλειστικά παιχνίδια, για να αξίζει την αγορά της και την "λατρεία" της.

Εκεί η Sony μας πέταξε το PS4 Pro, με σκοπό να προωθήσει το δικό της σύστημα VR, το οποίο προβλέπω να το παρατάει επίσης για κάτι καλύτερο, όπως έκανε και με τα χειριστήρια της τύπου Wii. Αν και δεν είμαι φαν της MS, προτιμώ το Xbox One, καθότι το θεωρώ πιο "τίμιο" γι'αυτά που προσφέρει από την Sony -μέχρι στιγμής, στο μέλλον και με τις νέες κυκλοφορίες αυτό μπορεί να αλλάξει.

Πάμε τώρα στην Nintendo. Η Nintendo, παρότι είναι εταιρία που κατορθώνει να βάζει τα γυαλιά σε όλους για τις καινοτομίες της και να την αντιγράφουν οι άλλοι (βλέπε αναλογικά χειριστήρια, δόνηση, χειρισμός τύπου Wii κ.α), καταφέρνει να μένει τελευταία. Και αυτό οφείλεται κυρίως στο μάρκετινγκ που κάνει, αλλά και στις χαμηλές σε δύναμη, κονσόλες της.

Από το GC και έπειτα, η ιστορία επαναλαμβάνετε σε κάθε νέα κονσόλα της Nintendo. Χάλια γραφικά, παιχνίδια μόνο της ίδιας, τα οποία μάλιστα πολλές φορές αργούσαν στην κυκλοφορία τους, μειωμένη 3d party υποστήριξη και... άπειρη σκόνη επάνω στα μηχανήματα της, από την έλλειψη ενδιαφέροντος από τους χρήστες.

Αυτό έδειχνε να αλλάζει, καθότι η Nintendo έκανε κάποιες καλές κινήσεις ματ, που σκοπό είχαν να την κάνουν γνωστή σε περισσότερο κόσμο, όπως η συνεργασία της με τα εστιατόρια McDonald's, η παρουσίαση της κονσόλας σε εκπομπές με μεγάλη ακροαματικότητα, όπως του Jimmy Fallon, το Mario Run και την επανέκδοση του Nes.

Με την teaser παρουσίαση του Switch, πριν μερικούς μήνες, μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα στην ιδέα. Επιτέλους, κάτι νέο στην βιομηχανία και όχι μια από τα ίδια, ένας πόλεμος FPS και επιδόσεων, με άθλια -ως προς το gameplay- παιχνίδια (ξέρω, θα ενοχλήσει πολλούς αυτό, άλλωστε έχουμε πολλούς "ειδικούς" gamers των minecraft και Call of Duty στην Ελλάδα). Ωστόσο η τελική παρουσίαση της κονσόλας, δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε όσο αρχικά.

Τα καλά νέα είναι ότι το Switch θα έχει ένα καλό lineup, τουλάχιστον αυτόν τον χρόνο (η ιστορία μας έδειξε άλλωστε ότι οι κονσόλες της Nintendo, μόνο στην αρχή έχουν κάποια υποστήριξη από τις εταιρίες). Θα κυκλοφορήσει της 3 Μαρτίου σε Ιαπωνία, Αμερική και πολλές χώρες της Ευρώπης.

Θα κοστίζει $299.99 στην Αμερική και εκεί περίπου και στην χώρα μας. Θα έρχεται πακέτο με δύο JoyCon χειριστήρια (ένα αριστερό και ένα δεξί), την βάση τους, το Switch dock, τα κατάλληλα λουράκια για τον καρπό (για τα JoyCon), ένα HDMI καλώδιο καθώς και το τροφοδοτικό. Αυτήν την στιγμή, το Switch είναι ήδη sold out στο Amazon.

Την τιμή την βρίσκω μια χαρά, για καινούρια κονσόλα, που είναι και φορητή μαζί. Πολλοί την συγκρίνουν με την τιμή που έχει τώρα το PS4, αλλά το PS4 έχει χρόνια στην αγορά και έπεσε η τιμή του, όπως ήταν φυσικό. Ας μην ξεχνάμε ότι η Sony ΔΕΝ θα ήθελε το "απλό" PS4 να κοστίζει όσο σχεδόν το "Pro" της, ενώ πολλοί ξεχνάνε ότι το PS4 έκανε 400€ όταν πρωτοκυκλοφόρησε.

Bye-bye Sony, καλώς ήρθες Nintendo... 1

Σαν νέα κονσόλα, θα έρχεται με πολλά νέα παιχνίδια, αλλά με πολλά περισσότερα ports και remakes. Οι τιμές τους θα ξεκινούν από $49.99, με τα καλύτερα παιχνίδια, όπως τα The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Mario Kart 8 Deluxe και ARMS να κοστίζουν περί τα $59.99.

Στις ανακοινώσεις των τίτλων, περιλαμβάνονται τα Super Mario Odyssey, όπου ο Mario κάνει μια στροφή στην πολυετή καριέρα του και βγαίνει στον πραγματικό κόσμο, Disgaea 5 Complete (με όλα τα DLCs), I Am Setsuna, Skyrim, ένα νέο No More Heroes, Sonic Mania, ένα παιχνίδι FIFA, Fire Emblem Warriors, Breath of the Wild, 5 κλασικοί τίτλοι από το NEOGEO/Arcade, Fast RMX, Redout (ένα fast sci-fi racer που μοιάζει με το F-Zero), Wonder Boy: The Dragon’s Trap, 1-2 Switch και πολλά άλλα.

Μου άρεσε η κονσόλα, η οποία δείχνει όμορφη και έχει πολλά αξεσουάρ. Η κονσόλα θα είναι region free, κάτι που είναι επίσης καλό. Μου άρεσε το νέο Super Mario παιχνίδι, μιας και ξεφεύγει από τα συνιθισμένα (και πολλές φορές βαρετά) πρότυπα του.

Ωστόσο δεν μου άρεσε η μηνιαία συνδρομή, η οποία μάλιστα απαιτείται για να παίξεις online. Ξέρω, οι άλλες εταιρίες το έχουν ήδη αυτό, αλλά ήξερα ότι η Nintendo είναι διαφορετική. Ίσως αυτό να βελτιώσει την ποιότητα στο online κομμάτι, όπου η Nintendo έπασχε και ήταν πολύ πίσω από τον ανταγωνισμό.

Το καλό σε αυτό, είναι ότι οι συνδρομητές θα λαμβάνουν κάθε μήνα και ένα παιχνίδι του NES ή του SNES, κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνει ήδη ο ανταγωνισμός. [Update: Θα το έχετε στην κατοχή σας μόνον για έναν μήνα].

Δεν μου άρεσε καθόλου η τιμή των Joy-con χειριστηρίων, όπου θα πωλούνται κάπου στις £74.99 στην Αγγλία. Είναι υπερβολικά ακριβά, όταν ο ανταγωνισμός προσφέρει καλύτερα χειριστήρια σε καλύτερη τιμή (έχω το PS4 συνδεμένο στο PC και μου αρέσει πολύ, όπως εξίσου καλό είναι και του Xbox 360).

Μέχρι στιγμής, με ενδιαφέρουν κυρίως δύο παιχνίδια από την ανακοίνωση και ασφαλώς θα περιμένω, προτού σκεφτώ καν αν θα την αγοράσω. Τα παιχνίδια είναι το νέο Mario και φυσικά το Zelda (και ίσως και το Sonic που μου θύμισε εποχές '90s).

Μου άρεσε επίσης και το Mario Kart, αλλά επειδή το έπαιξα στο WiiU δεν βρίσκω κάτι μου να με παρακινήσει να αγοράσω μια κονσόλα μόνο γι'αυτό. Ξέρω και το Zelda ίσως να βρει και στο U, αλλά εδώ δείχνει πολύ καλύτερο (και είναι και φορητό). Δεν μου άρεσε ωστόσο που δεν ανακοίνωσαν κλασικούς τίτλους της Nintendo, όπως το Metroid για παράδειγμα.

Εύχομαι το Switch να πετύχει, γιατί είναι κάτι φρέσκο στην ταλαιπωρημένη από τα hyped -αλλά χάλια, βλέπε No Man's Sky- παιχνίδια και την μάχη για τα καλύτερα γραφικά (βλέπε PS4 Pro "4K" πχ) βιομηχανία. Όσα αρνητικά ίσως να έχει η κονσόλα, μπορούν στην πορεία να διορθωθούν, αν η Nintendo δείξει ότι ακούει τον καταναλωτή ή δεν έχει τα κολλημένα μυαλά του παρελθόντος.

Καλή τύχη Nintendo...

Related Posts