Aks Long Range Metal Detector (Αποστατικό) Παρουσίαση

Published on  by Gearloose ‐ In  ‐ Reading time: less than a minute
Aks Long Range Metal Detector (Αποστατικό) Παρουσίαση

Μια αναλυτική παρουσίαση του ανιχνευτή μετάλλων "Aks Long Range Metal Detector".

Disclaimer: Λόγω ότι αυτό είναι το πρώτο άρθρο σε αυτήν την ενότητα, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα. Ασχολούμαι με τα ηλεκτρονικά και τις σχετικές κατασκευές, δεν είμαι ούτε ραβδοσκόπος, ούτε τρέχω στα βουνά για να βρω λίρες. Έχω επίσης φτιάξω και δικές μου κατασκευές ανιχνευτών, που μπορείτε να βρείτε μερικές εδώ και εδώ. Ωστόσο έχω γνωστούς που έχουν μηχανήματα και μου τα δίνουν για τα δοκιμάσω και επειδή τα κρατάω αρκετό καιρό, πηγαίνω και τα δοκιμάζω σε περιοχές που είτε έχουμε φτιάξει εμείς (δοκιμαστήρια), είτε είναι βουνά και άλλα παρόμοια μέρη, για να δω την απόκριση του μηχανήματος σε πραγματικές συνθήκες. Σκοπός αυτής της ενότητας είναι να σας παρουσιάσω πραγματικά τι έχω δει εγώ μέχρι στιγμής, επειδή υπάρχουν αρκετοί απατεώνες εκεί έξω που θέλουν να σας πουλήσουν μηχανήματα, χάρτες κλπ.

Aks Long Range Metal Detector

AKS 3D Metal Detector Long Range Diamond Archeological Gold Silver Copper Underground Metal Detector Buttons
Τα μπουτόν του αποστατικού.

Ένας φίλος μου δάνεισε για μερικές ημέρες το συγκεκριμένο μηχάνημα, ώστε να το δοκιμάσω αν είναι καλό ή αν κάνει ότι υπόσχεται. Το κράτησα και το δοκίμασα για μεγάλο διάστημα και μπορώ να πω ότι παρότι ήταν "μαϊμού", είχε θετικά αποτελέσματα. Περισσότερα γι'αυτό το θέμα, παρακάτω.

Το μηχάνημα αποτελείτε από το αποστατικό, το κυρίως μηχάνημα δηλαδή όπου έχει και την κεραία του, καθώς και το μηχάνημα όπου περιέχει τις επιλογές που θέλουμε να ψάξουμε, σε αντίθεση με άλλα αποστατικά που έχουν τις επιλογές επάνω στο μηχάνημα. Επίσης, δεν μου άρεσε που δεν μπορείς να αφαιρέσεις την κεραία του αλλά και την λαβή, αλλά δεν είναι τόσο πρόβλημα αυτό.

Αυθεντικός ή "μαϊμού";

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες "μαϊμούδες" από τους αυθεντικούς AKS ανιχνευτές. Πιστεύω ότι οι Κινέζοι πήραν τον αυθεντικό, τον έκαναν reverse engineering και έφτιαξαν παρόμοια μηχανήματα. Ο κλώνος που δοκίμασα εγώ, ήταν αυτός εδώ και σύμφωνα με τον πωλητή (όλοι τα ίδια χαρακτηριστικά γράφουν), μπορεί να πιάσει αντικείμενο σε βάθος 14μ και να καλύψει απόσταση περί το 1χμ. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι κλώνοι, ενώ υποθέτω ότι την ίδια τεχνολογία χρησιμοποιούν και αντίστοιχοι ανιχνευτές, όπως για παράδειγμα αυτός εδώ.

Υπάρχουν άπειρα video με τους συγκεκριμένους κλώνους με θετικά και αρνητικά αποτελέσματα και σχόλια.

Παρόμοιο τεστ κάνουν και οι ίδιοι που κατασκευάζουν τα αυθεντικά μηχανήματα. Στο παρακάτω video θα δείτε να δοκιμάζουν 2 μηχανήματα, ένα αυθεντικό και ένα κλώνο με τον κλώνο να δείχνει ότι να'ναι. Ωστόσο, εδώ παρατήρησα κάποιο λάθος και πιστεύω ότι έγινε σκόπιμα από τους κατασκευαστές για να μην πάρει ο κόσμος τον κλώνο κάτι που ακούγεται λογικό. Ενημερωτικά, στην Ελλάδα ο αυθεντικός πωλείται περί τα 3.000€, ενώ τα reviews του στο Amazon δεν είναι και τα καλύτερα, όπως μπορείτε να διαβάσετε.

Δοκιμές του κλώνου AKS Long Range Metal Detector

Όπως έγραψα και στην αρχή, το μηχάνημα το κράτησα αρκετό καιρό για να κάνω τις δοκιμές μου. Είτε μόνος μου, είτε με άτομα που είχαν άλλα μηχανήματα (επίσης long range), είτε πάλι με ραβδοσκόπους και με τις δικές τους βέργες, πηγαίναμε κυρίως σε δικά τους δοκιμαστήρια, όπου εκεί είχαν θαμμένο κάθε λογής αντικείμενο (νόμιμα αντικείμενα), ώστε να μπορούν να δοκιμάζουν τα μηχανήματα τους.


Στις δοκιμές μου, σύγκρινα τον AKS και με τέτοια μηχανήματα τα οποία ωστόσο ήταν DIY, δηλαδή "φτιαχτά" αλλά ήταν ανώτερα των εμπορικών.

Από τις δοκιμές μου τώρα σε δοκιμαστήρια, μπορώ να πω ότι ο συγκεκριμένος ανιχνευτής με εντυπωσίασε με τα αποτελέσματα του. Συγκεκριμένα, μπορούσα να βρω όλα τα αντικείμενα, χωρίς να γνωρίζω από πριν που ήταν θαμμένα. Το καλύτερο ήταν ότι όταν για παράδειγμα βρισκόμουν επάνω σε χάλκινο αντικείμενο και επέλεγα από τα κουμπιά του να αναζητήσει "Ασήμι", τότε ο ανιχνευτής άρχιζε την αναζήτηση του για ασήμι και όταν έβρισκε κάτι, στρέφονταν προς το ασήμι "αδιαφορώντας" για το προηγούμενο αντικείμενο.


Το εσωτερικό ενός φτηνού κλώνου, όπως και το πιο πάνω video.

Αυτό το δοκίμασα κυρίως καθώς πίστευα ότι τα κουμπιά δεν κάνουν το παραμικρό και ότι και αν επέλεγες, αυτό θα έδειχνε τυχαία σημεία. Την μόνη επιλογή που δεν δοκίμασα ήταν τα "Διαμάντια".

Από τις δοκιμές μου, το μηχάνημα με "τράβηξε" σε αντικείμενο από τα 500μ μακριά. Δεν τον δοκίμασα σε μεγαλύτερες αποστάσεις για να γνωρίζω αν ισχύουν τα όσα γράφουν όσοι τα πουλάνε, όπως επίσης και δεν τον δοκίμασα σε βάθος μεγαλύτερο του 1,5μ.

Εδώ να πω ότι το μηχάνημα ΔΕΝ ανιχνεύει αντικείμενα που ΔΕΝ είναι θαμμένα κάπου. Δηλαδή, αν κάποιος φοράει κάποιο χρυσό δαχτυλίδι για παράδειγμα, ή έχει στην τσέπη του χρυσές λίρες, το μηχάνημα ΔΕΝ τον ανιχνεύει. Αν τώρα, την ώρα που δοκιμάζετε το μηχάνημα, ο ίδιος που έχει κάτι χρυσό επάνω του δοκιμάσει να το θάψει μερικά εκατοστά, θα δείτε το μηχάνημα να στρέφεται προς τα εκείνο το σημείο. Αυτό είναι και το λάθος που κάνουν πολλοί που παρουσιάζουν video με τέτοια μηχανήματα, τα ακουμπάνε κάπου επάνω και βλέπουν ότι το μηχάνημα δεν τα βλέπει και λένε ότι δεν είναι καλό.

Λανθασμένες ενδείξεις, είδωλα, μαγνητισμός

Εδώ να πω ότι παρατήρησα το εξής περίεργο. Πολλά αντίστοιχα μηχανήματα αλλά και βέργες, μπορούσαν να εντοπίσουν σχετικά εύκολα τα αντικείμενα που είχαν θαφτεί σχετικά πρόσφατα για τις δοκιμές, αλλά δεν έβρισκαν ή "προσπερνούσαν" αντικείμενα που ήταν θαμμένα από καιρό.

Άλλες φορές πάλι, μπορεί να έδειχναν ότι εντόπισαν κάτι, αλλά σκάβοντας να μην υπάρχει τίποτα εκεί. Αυτό είναι ένα πρόβλημα των μηχανημάτων και είναι η αιτία που πολλοί τα παρατάνε έπειτα από μερικές προσπάθειες ή προσπερνάνε κάποιο σημείο που μπορεί όντως να έχει κάτι, επειδή το μηχάνημα το "τράβηξε" κάποιο μαγνητικό σημείο που είχε μεγαλύτερο μέγεθος από το αντικείμενο.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με το έδαφος αλλά και τα μηχανήματα. Το μηχάνημα δεν κάνει σωστό διαχωρισμό ή δεν εντοπίζει πραγματικά αυτό που δείχνει, αλλά κάτι άλλο, συνήθως παλιά πετρώματα ή κάποιο μαγνητικό πεδίο και το μπερδεύει.

Πιστεύω ότι και εδώ θα μπορούσε κάποιος, παρατηρώντας την συμπεριφορά του μηχανήματος, να καταλάβει αν όντως βρήκε κάτι ή όχι. Αν πρόκειται για είδωλο ή μαγνητικό πεδίο, θα μπορούσε να μπερδέψει και κάποιο μηχάνημα με δίσκο, με αποτέλεσμα να σκάβεις τζάμπα. Αυτό που σκοπεύω να κάνω, είναι να προσπαθήσω να δουλέψω το συγκεκριμένο μηχάνημα και να δω αν μπορώ να καταλάβω, από την συμπεριφορά του, αν αυτό που δείχνει είναι είδωλο ή αντικείμενο. Ίσως κάνω κάποιο άλλο άρθρο στο μέλλον με τα συμπεράσματα μου.

Βάθος αντικειμένου, μέγεθος και κενό

Από τις δοκιμές μου, κατάφερα να βρω πως μπορώ να καταλάβω το μέγεθος του αντικειμένου, το βάθος του αλλά και αν υπάρχει κενό στο σημείο που θέλουμε να ψάξουμε.

Υπάρχουν μηχανήματα, κυρίως "φτιαχτά" που έχω δει να έχουν ειδική επιλογή για να ψάχνουν κενό. Το συγκεκριμένο μηχάνημα ωστόσο δεν έχει αυτήν την δυνατότητα, αλλά μπορείτε να το καταλάβετε δουλεύοντας το αν το αντικείμενο σας είναι θαμμένο κάπου που έχει κενό.

Αρνητικά σχόλια στο internet

Στο internet θα βρείτε πολλά αρνητικά σχόλια για πολλά μηχανήματα. Εδώ παίζουν κάποια σενάρια ωστόσο που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας, προτού αποφασίσουμε τι θέλουμε και τι όχι. Το κυριότερο, ότι πίσω από τα σχόλια που γίνονται από μέλη που έχουν αξία σε κάποια κοινότητα, είναι το γεγονός ότι μπορεί το μέλος αυτό να πουλάει ο ίδιος μηχανήματα ή να δουλεύει σε κάποιο κατάστημα. Επίσης, πολλά forum έχουν πίσω τους και αντίστοιχα καταστήματα τα οποία διαφημίζονται ή είναι χορηγοί, οπότε και δεν θα επιτρέψουν να γραφτούν πράγματα που έρχονται κόντρα στα δικά τους συμφέροντα.

Εδώ να πω ότι οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να σας πουλήσουν το δικό τους μηχάνημα σαν το καλύτερο που υπάρχει και σαν το μοναδικό που θα μπορέσει να βρει τον στόχο ή να κάνει τέλειο διαχωρισμό. Θα σας πρότεινα να μην τους πιστεύετε με την μία και να βρείτε άτομα που έχουν το συγκεκριμένο μηχάνημα και το έχουν δοκιμάσει ή να πάτε μαζί τους να το δοκιμάσετε, ειδικά αν μιλάμε για ακριβό μηχάνημα.


Αυτό που δείχνει η "χαρούμενη" πελάτης, το πέτυχα και εγώ με τον κλώνο, κάτι που μπορείτε να δείτε και μερικά video παραπάνω από την κοπέλα με τον κλώνο.

3D ανιχνευτές ή ραντάρ εδάφους

Τελευταία παίζουν πολύ οι 3D ανιχνευτές ή ραντάρ εδάφους, που δείχνουν τι υπάρχει από κάτω από το έδαφος, αλλά δεν έχω ακόμη πειστεί για την αξιοπιστία τους. Ωστόσο να πω ότι ψάχνομαι να φτιάξω ένα 3D scanner με οθόνη (DIY), αλλά προς το παρών δεν έχω φτάσει σε σημείο να μπορώ να το δοκιμάσω και δεν γνωρίζω αν και πότε θα το τελειώσω.


Όπως θα δείτε και στο παραπάνω video, μηχάνημα με οθόνη οδήγησε σε τζάμπα σκάψιμο 3 μέτρων (!), έχοντας δώσει λάθος ανάλυση.

Συμπέρασμα

Το AKS μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε και σε δοκιμές εκτός δοκιμαστηρίου. Εννοείται ότι καλό μηχάνημα δεν υπάρχει, κάθε μηχάνημα έχει τα καλά και τα κακά του. Το καλύτερο μηχάνημα είναι ο γκασμάς, αφού κανένα μηχάνημα δεν πρόκειται να σας δείξει 100% τι υπάρχει από κάτω, εκτός αν σκάψετε το σημείο αυτό.

Ωστόσο, σκοπεύω να κάνω επιπλέον δοκιμές, για να διαπιστώσω ότι μπορώ να βρω τα λάθη του και την συμπεριφορά του στις περισσότερες καταστάσεις και αν όντως, μπορεί να βρει αντικείμενα σε μεγάλο βάθος.

Εδώ να πω ότι δεν τα εμπιστεύομαι τα συγκεκριμένα μηχανήματα, καθώς η τεχνολογία τους δεν με πείθει, παρότι τα έχω δοκιμάσει. Ναι μεν βρίσκουν σε δοκιμαστήρια διάφορα κομμάτια που είναι θαμμένα σε βάθος (συνήθως σε χαμηλό βάθος, κάτω από 30εκ), αλλά δείχνουν να "μασάνε" στο περιβάλλον και σε αντικείμενα που είναι θαμμένα χρόνια.

Αυτόν τον καιρό, δοκιμάζω διάφορες πατέντες που να μπορέσω να βρω ακριβώς τι δείχνει το μηχάνημα και αν αξίζει να σκάψεις το σημείο αυτό, αφού πειραματίζομαι με τρόπο πως να βλέπω τι "βλέπει" το μηχάνημα, αλλά και να φτιάξω ένα φίλτρο να απορρίπτει μαγνητικά πεδία, πετρώματα κλπ.

0 Comments

Related Posts

Δοκιμή του AKS Long range metal detector
Top