Πως να φτιάξετε έναν ανιχνευτή χρυσού φτηνά

Published on  by Gearloose ‐ In  ‐ Reading time: less than a minute
Πως να φτιάξετε έναν ανιχνευτή χρυσού φτηνά

Πρόσφατα μου ζητήθηκε από κάποιον γνωστό μου να βρω τι υπάρχει σε DIY σχετικά με το θέμα ανιχνευτής χρυσού, για πειραματικούς του σκοπούς. Έτσι ξεκίνησα την αναζήτηση καθώς είναι ένα θέμα που δεν είχα ξανά ασχοληθεί ποτέ μου.

Σημ.: Ότι αναφέρεται παρακάτω είναι καθαρά ενημερωτικό και φυσικά προορίζεται για χομπίστες. Μην το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε κάτι παράνομο.

Η παρακάτω κατασκευή αφορά ανίχνευση μετάλλων σε βάθος ή σε άλλα μέρη, όπως πχ σε κάποια ακτή. Αν ψάχνετε κάτι εύκολο και γρήγορο για απλή χρήση (σε μικρό βάθος, όπως πχ καλώδια σε τοίχο), δείτε και αυτήν την εφαρμογή για Android.

Τύποι ανιχνευτών

Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες ανιχνευτών μετάλλων. Για να επιλέξεις κάποιο ανιχνευτή θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου το κόστος, την περιοχή που σκοπεύεις να καλύψεις και φυσικά το υλικό που θέλεις να "ψαρέψεις" από την γη.
Παρακάτω είναι τρεις από τους κυριότερους τύπους ανιχνευτών.

Very Low Frequency (VLF)

Οι ανιχνευτές τύπου VLF είναι οι πιο διαδεδομένοι ανιχνευτές μετάλλων και καλύπτουν διαφορετικούς τύπους μεταλλικά αντικείμενα και φυσικά διαφορετικά εδάφη. Είναι ωστόσο και οι πιο ασταθείς ανιχνευτές. Οι VLF ανιχνευτές κάνουν χρήση δύο πηνίων σε ένα. Το εξωτερικό πηνίο, το οποίο λειτουργεί σαν πομπός, όπου δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο επάνω ή κάτω από το έδαφος. Αυτό το μαγνητικό πεδίο εύκολα διαταράσσετε από κάποιο θαμμένο υλικό, όπως πχ ένα νόμισμα, ένα χρυσαφικό ή ακόμη και ένα τενεκεδάκι αναψυκτικού. Το εσωτερικό πηνίο ανιχνεύει το μαγνητικό πεδίο που ήδη έχει δημιουργηθεί και αφού το ενισχύσει, το στέλνει πίσω στον μηχανισμό για να το αναλύσει ο χειριστής. Στην ουσία ο χειριστής ακούει τον ηχητικό τόνο και καταλαβαίνει το υλικό που έχει "χτυπήσει" ο ανιχνευτής. Φυσικά αυτού του τύπου οι συσκευές θέλουν καλό συντονισμό, ώστε να μην "χτυπάει" άχρηστα αντικείμενα, αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αν το συντόνισες καλά και ένας κακός συντονισμός μπορεί να σε κάνει να χάσεις κάποιο καλό κομμάτι.

Pulse induction (PI)

Οι ανιχνευτές τύπου PI είναι από τους πιο διαδεδομένους ανιχνευτές ανάμεσα στους ερευνητές χρυσού, κυρίως επειδή έχουν την δυνατότητα να ανιχνεύσουν αντικείμενα τα οποία είναι θαμμένα βαθιά στο έδαφος, φιλτράροντας τον θόρυβο της μαύρης άμμου και του μαγνητίτη. Οι συγκεκριμένοι ανιχνευτές είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι και σε όσους ψάχνουν σε παραλίες, αφού έχουν την δυνατότητα να απορρίπτουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που δημιουργούνται από το αλμυρό νερό, κάτι που μπερδεύει τους ανιχνευτές τύπου VLF. Ανιχνευτές τύπου PI χρησιμοποιούνται επίσης και στα αεροδρόμια. Ο τρόπος που δουλεύουν οι συγκεκριμένοι ανιχνευτές είναι απλός. Το πηνίο τους (συνήθως χρησιμοποιείται ένα μόνο πηνίο, το οποίο χρησιμεύει σαν πομπός και δέκτης, αλλά υπάρχουν και κατασκευές που έχουν μέχρι και τρία πηνία) δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο, το οποίο διοχετεύεται στην γη. Όταν υπάρχει ένα αντικείμενο στο έδαφος, δημιουργείτε ένα αντίστοιχο πεδίο, το οποίο λαμβάνει το πηνίο και το στέλνει στον ελεγκτή, όπου το ελέγχει και χτυπάει αναλόγως.

Beat-frequency oscillation (BFO)

Οι ανιχνευτές τύπου BFO είναι οι πιο βασικοί ανιχνευτές μετάλλων. Είναι ιδανικοί για όσους θέλουν να ξοδέψουν λίγα χρήματα, για τους χομπίστες και όσους θέλουν να δοκιμάσουν τα βασικά ή για όσους θέλουν απλώς έναν φτηνό ανιχνευτή μετάλλων. Οι ανιχνευτές αυτοί χρησιμοποιούν δύο πηνία, ένα μεγάλο και ένα μικρότερο. Ο ανιχνευτής δημιουργεί ραδιοκύμματα, τα οποία διακόπτονται όταν ένα αντικείμενο βρεθεί στο πεδίο τους.

Κατασκευή

Έτσι έπειτα από αναζήτηση και σχετικές συζητήσεις στο internet, κατέληξα σε κάτι που σου παρέχει τα υλικά και την πλακέτα έτοιμα, το Surf Pi 1.2, ο οποίος είναι Pulse induction (PI). Βέβαια βρήκα και σχέδια για πιο δυνατούς ανιχνευτές, που δεν έχω δοκιμάσει ακόμη γιατί δεν ήθελα να μπλέξω με διάτρητες πλακέτες σε αυτό το θέμα. Αν χρειαστεί στο μέλλον θα το κάνω, μιας και πρόκειται για έναν πολύ δυνατό ανιχνευτή με δυνατότητα αναζήτησης σε μεγάλο βάθος.

Πως να φτιάξετε έναν ανιχνευτή χρυσού φτηνά 1
Αυτό είναι το κιτ όπως έρχεται. Μια ματιά στον ανιχνευτή πριν τις κολλήσεις...

Θα χρειαστείς επίσης:

Σημ.: Τα links είναι από το dealextreme, ένα φτηνό online κατάστημα με δωρεάν μεταφορικά στην Ελλάδα (αν και παίρνει περίπου 2 εβδομάδες να έρθουν). Επίσης δεν είναι απαραίτητα, μπορείς δηλαδή να βάλεις κάτι άλλο στην θέση τους.

 • 3 μπαταρίες λιθίου των 3.7v (πωλούνται σε πακέτο των 2, οπότε θα πρέπει να πάρεις 2 πακέτα)
 • Έναν φορτιστή για τις μπαταρίες
 • Μια θήκη για 3 μπαταρίες
 • Μια θήκη για την πλακέτα του ανιχνευτή. Μπορεί να είναι μια αδιάβροχη και σχετική φτηνή, όπως αυτήν εδώ.
 • Ένα αρσενικό και ένα θηλυκό βύσμα τύπου RCA (καλής ποιότητας), για την σύνδεση του πηνίου. Το θηλυκό θα πρέπει να είναι προσαρμόσιμο στο κουτί και όχι για προσαρμογή σε πλακέτα.
 • Καλώδιο ηχείων για την κατασκευή του πηνίου (24awg).
 • Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χάλκινο εμαγιέ σύρμα (24awg, 0.5mm), το οποίο μπορούμε να το προμηθευτούμε από αυτούς που ασχολούνται με περιελίξεις μοτέρ ή να το βγάλουμε από κάποιο παλιό μοτέρ (όπως έκανα και εγώ και μπορείτε να δείτε παρακάτω).
Πως να φτιάξετε έναν ανιχνευτή χρυσού φτηνά 2
... και μετά τις κολλήσεις

Η κατασκευή του ανιχνευτή είναι σχετικά απλή και δεν πρόκειται να σας μπερδέψει. Όλα τα υλικά φαίνονται εύκολα στην πλακέτα που θα μπουν και ακολουθώντας την σχετική λίστα, δεν θα σας πάρει πάνω από 40' για να το ολοκληρώσετε. Και τα ολοκληρωμένα και τα τρανζίστορ φαίνονται με την φορά που θα μπουν επάνω στην πλακέτα, ώστε να μην υπάρχει κάποια λάθος τοποθέτηση. Στο κιτ επίσης έρχονται και τα απαραίτητα ποτενσιόμετρα, για τις απαραίτητες ρυθμίσεις, καθώς επίσης και οι υποδοχείς των καλωδίων, ώστε να μην κολλάτε καλώδια επάνω στην πλακέτα.

Πως να φτιάξετε έναν ανιχνευτή χρυσού φτηνά 3
Ο ανιχνευτής στο κουτί του, έτοιμος για δοκιμές.

Το κιτ του Surf PI 1.2, όπως θα δείτε και στην παραπάνω φωτογραφία, έρχεται με ότι θα χρειαστείτε για να τον κάνετε να δουλέψει. Ωστόσο θα χρειαστείτε ένα κουτί για την πλακέτα, τροφοδοσία (πχ μπαταρίες), κάποιο κοντάρι που θα κρατάει το πηνίο σε απόσταση (συνήθως έναν πλαστικό σωλήνα), καθώς επίσης και την κατασκευή του πηνίου, κάτι που είναι το κυριότερο κομμάτι της κατασκευής μαζί με την ρύθμιση του ανιχνευτή.

Το πηνίο

Το πηνίο είναι ίσως το κρισιμότερο θέμα σε τέτοιους ανιχνευτές. Πολλές οι συζητήσεις και πολλές οι δοκιμές. Ο πιο απλός τρόπος είναι να πάρετε ένα σύρμα περιέλιξης μοτέρ και να το τυλίξετε σε κάτι πλαστικό, όπως πχ σε καπάκι από θήκη άγραφων DVDs. Εγώ "ξήλωσα" από παλιό μοτέρ (όχι καμένο, γιατί τότε το βάψιμο που έχει το σύρμα θα έχει φύγει και δεν θα κάνει για πηνίο μετά) και το έβαλα σε καρούλι σύρματος ηλεκτροσυγκόλλησης για να το τυλίξω. Το πηνίο που δοκίμασα είχε σαν αντίσταση 3.3 Ohm, αλλά όπως έχω διαβάσει οι αντιστάσεις "παίζουν" από 1,4 μέχρι 4 Ohm.

Πως να φτιάξετε έναν ανιχνευτή χρυσού φτηνά 4
Πως να φτιάξετε έναν ανιχνευτή χρυσού φτηνά 5

Ρύθμιση του ανιχνευτή

Όταν τελειώσουμε με τις κολλήσεις και το πηνίο, θα πρέπει να ρυθμίσουμε τον ανιχνευτή ώστε να λάβουμε τα μέγιστα από αυτόν. Για να ρυθμίσουμε τον ανιχνευτή, θα χρειαστούμε ένα πολύμετρο, ψηφιακό κατά προτίμηση και ένα ίσιο κατσαβίδι.

Προτού ξεκινήσουμε, θα πρέπει να δούμε πως μπορεί να γίνει η σύνδεση του πηνίου. Αν την πλακέτα του ανιχνευτή πρόκειται να την βάλετε σε κάποιο κουτί, όπως έκανα εγώ στην παραπάνω εικόνα, τότε το καλώδιο που θα συνδέει το βύσμα που θα δέχεται το πηνίο θα πρέπει να είναι τύπου coaxial, ώστε να είναι θωρακισμένο. Αυτό μπορεί να γίνει με κάποιο καλώδιο από RCA ή από κάποιο παλιό USB. Το αρνητικό (-) είναι το γυμνό καλώδιο, το οποίο και πρέπει να συνδεθεί στην γείωση (δηλαδή να μην το απορρίψετε και βάλετε κάποια άλλα καλώδια, αν περιέχει πάνω από ένα το καλώδιο που θα χρησιμοποιήσετε), ώστε να κάνει την δουλειά του. Σε αντίθετη περίπτωση, αν γίνει χρήση κάποιου απλού καλωδίου, τότε κάθε φορά που θα πλησιάζετε την πλακέτα ή το κουτί, θα επηρεάζετε τον ανιχνευτή.

Τροφοδοτήστε με ρεύμα τον ανιχνευτή, ώστε να ενεργοποιηθεί. Αν όλα πήγαν καλά, θα ακούσετε έναν ήχο, ο οποίος θα αλλάζει όσο γυρίζετε τα δύο μεγάλα ποτενσιόμετρα. Γυρίστε τα, ως ότου να ακούτε έναν σταθερό ήχο, ελάχιστα ακουστό.

Τώρα θα πρέπει να ρυθμίσουμε το ποτενσιόμετρο offset (είναι το P1 στην πλακέτα, γράφει OFFSET δίπλα του). Βάλτε το (-) του πολύμετρου στην γείωση (δείτε στην παρακάτω εικόνα) και το (+) στο pin 6 του NE5534P ολοκληρωμένου (U2 στην πλακέτα).

Λογικά στο πολύμετρο θα δείξει κάποια τάση, θετική ή αρνητική. Γυρίστε την βίδα του ποτενσιόμετρου ως ότου το πολύμετρο δείξει 0v (μηδέν).

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τα δύο ποτενσιόμετρα, το ολοκληρομένο NE5534P με το pin 6 σε κύκλο και το σημείο (κάτω αριστερά) όπου μπορείτε να βάλετε το (-) του πολύμετρου για να ρυθμίσετε το ποτενσιόμετρο offset.

Πως να φτιάξετε έναν ανιχνευτή χρυσού φτηνά 6

Όταν τελειώσουμε, σειρά έχει το ποτενσιόμετρο delay. Αυτό είναι πιο εύκολο να ρυθμιστεί. Πάρτε κάποιο χρυσό νόμισμα και κουνήστε το επάνω από το πηνίο, γυρίζοντας παράλληλα το ποτενσιόμετρο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να το ρυθμίσετε ως ότου να λάβετε την μεγαλύτερη απόσταση από το πηνίο.

Στα παρακάτω video βλέπουμε τον ανιχνευτή σε λειτουργία και τον διαφορετικό ήχο σε κάθε υλικό

Μία από τις χρήσης του ανιχνευτή

Μερικά από τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ανιχνευτή

 • Ρυθμιζόμενη καθυστέρηση παλμών, ώστε να μειώνεται ο θόρυβος του ανιχνευτή μετάλλου που προέρχεται από την μαύρη άμμο.
 • Ένας παλμικός ανιχνευτής μετάλλων, για εξαιρετικό βάθος σε νομίσματα και κοσμήματα.
 • Ενισχυμένη ευαισθησία στο χρυσό.
 • Έλεγχος ενίσχυσης, ρυθμίζεται για συγκεκριμένες συνθήκες παραλίας ώστε να μπορείτε να κερδίσετε κάθε ίντσα βάθους παλμού και ευαισθησίας.
 • Γρήγορη επαναφορά στόχου, για να μπορείτε να ακούτε επιθυμητούς στόχους ακόμα και ανάμεσα σε άχρηστα μέταλλα.
 • Αυτόματη απόρριψη εδάφους.
 • Κατάλληλο για αναζητήσεις και ανιχνεύσεις μέσα σε λίμνες, ποτάμια, θάλασσες αλλά και σε αμμώδη εδάφη όπως παραλίες.

57 Comments

θοδωρης

γεια σας ενδιαφερομαι να παραγγειλω το παραπανω κιτ surfI p1.2.επειδη δεν χρησιμοποιω πιστωτικες καρτες,μπορει να μου σταλει με αντικαταβολη??ευχαριστω

Kraken

Δεν πουλάω εγώ αυτά τα kits. Μπορείς να το παραγγείλεις από το online κατάστημα εδώ.

ΣΤΑΥΡΟΣ

Στο ποτενσιόμετρο offset η μέτρηση είναι 2,45 V σταθερή και δεν ρυθμίζεται γυρνώντας το. Αυτό σημαίνει ότι έχει καεί κάποιο ολοκληρωμένο, κι αν ναι πως το ελέγχω; Ευχαριστώ

Kraken

Κάτι είναι λάθος τότε. Το offset αλλάζει την τάση κάθε φορά που το γυρνάς. Σίγουρα βάζεις το ποτενσιόμετρο στα σωστά σημεία; Έχεις κάνει τις γέφυρες στην πλακέτα; Μπορείς να τις δεις κ στην παραπάνω εικόνα.

nearxos

γεια σας πως μπορω να βρω το κουτι για υποβρυχια χρηση ?

Kraken

Γεια σου. Στο άρθρο υπάρχει το σχετικό link για online αγορά από το DX.com.

Γιαννης

καλημέρα φίλε μήπως έχεις τα λινκ από της πλακέτες αφτού που προανέφερε για μεγάλα βάθη. Ευχαριστώ

Kraken

Καλημέρα. Όχι δεν τα έχω κάπου online, αλλά θα τα βρω σύντομα.

nearxos

γεια σου .γνωρίζεις αν υπαρχη καποιο ηλεκτρονικο συνοδευτικο που να μπορει η πλακετα να κανη και διαχωρισμο μεταλου χρυσου κλπ , μηπως εχεις βρει τα λινκ με τα μεγαλα βαθη? ευχαριστω

Kraken

Όχι δεν γνωρίζω για κάτι τέτοιο αν υπάρχει.

Δημήτρης

Καλημέρα βρήκαμε παιδιά κάτι για μεγαλύτερα βαθη????

Kraken

Σύντομα...

Δημήτρης

στην κατασκευή που έχουμε εδώ αν βάλουμε μεγαλύτερο πηνιο δεν πιάνουμε μεγαλύτερο βάθος????

Kraken

Τα πηνία είναι τόσο ευαίσθητα, όπου για να πετύχεις μια αλλαγή θα πρέπει να πειραμαστιστείς με στροφές, διάμετρο και πάχος σε δικό σου σημείο που ξέρεις ότι είναι θαμμένο κάτι, ώστε να δεις πόσο μπορείς να πας, ενώ θα πρέπει να υποστηρίζει και την δυνατότητα ο ανιχνευτής. Ο συγκεκριμένος δεν κάνει πάντως για πολύ μεγάλα βάθη.

δημητρης

Δεν θελω κατι τρελο αν πιασω το 1μετρο θα ειμαι οκ.δεν θα γινει????

Kraken

Θα πετύχει αλλά να ξέρεις ότι όσο μεγαλύτερο πηνίο κάνεις, τόσο θα χάνεις τα μικρά κομμάτια. Αν είσαι σίγουρος ότι εκεί μέσα υπάρχει κάτι μεγάλο και η "μαγνητικότητα" του μπορεί να ανιχνευτεί, τότε θα είσαι ΟΚ.

δημητρης

Πως μπορω να μιλησω μαζι σου???

Kraken

Με την φόρμα επικοινωνίας.

Νεκταρ

γεια χαρα,εφτιαξα το ιδιο και σφυριζει σταθερα και η ταση στο οφσετ οσο και να το γυριζεισ μενει 4,33 ,υπαρχει τροποσ να το βρω το λαθος; πηνιο 6 ΩΜ ΜΕΓΑΛΟ;; ευχαριστω εκ των προτερων,ερασιτεχνης.

Kraken

Χαιρετε. Σφυρίζει σε κάθε γύρισμα του ποτενσιόμετρου; Έκανες όλες τις γέφυρες της πλακέτας; Τα ολοκληρωμένα είναι σωστά τοποθετημένα; Το πηνίο είναι κάπως μεγάλο, τι σύρμα έβαλες και πόσες σπύρες; Επίσης τι διάμετρο έχει;

Νεκταρ

γεια και παλι σφυριζει ασταματητα ναι,25 cm διαμετρο δισκο 100μετρα συρμα 0,05μμ βαμενο, στο ποτενσιομετρο οφσετ βγαζει 4,66 κατι και στους πυκνωτες τους τρεις οι δυο βγαζουν 0,66 και ο τριτος 4,33v.Παρολη την αποτυχια μου, καταλαβαινω παρεμβολη οχι εντονη, οταν περναω απο τον δισκο κερμα και σε καλη αποσταση.τα δυο ποτενσιομετρα εκτος πλακετας αυξανουν και μειωνουν την ταση ευχαριστω

Kraken

Μήπως έχεις το πηνίο πολύ κοντά με την πλακέτα; Το ένα ποτενσιόμετρο είναι η ένταση, με το άλλο έπρεπε να σου αλλάζει το σφύριγμα.

Νεκταρ

καλησπερα, το πηνιο ειναι 1 μ μακρυα,το σφυριγμα αυξανει κατα το ανοιγμα και μειωνεται στο τερμα ανοικτο

nikos

kraken iparxi kapios alos pio aplos tropos gia mena na epikinonisoume?

nikos

exo ke mia aporia. an o entopismos ton antikimenon tou sigkekrimenou anixneuti prepi na ine kinoumenos o diskos i bgazi ixo ke an ine statikos pano apo ton stoxo

Kraken

Μέσω email από την φόρμα επικοινωνίας (στην σχετική σελίδα).

Kraken

Δεν ξέρω αν κατάλαβα καλά, είναι τα greeklish βλέπεις. Όταν ο ανιχνευτής περάσει πάνω από αντικείμενο που είναι στο εύρος του, θα χτυπήσει ακόμη και αν το μετακινεις πέρα δώθε. Κ απ εκεί καταλαβαίνεις που είναι.

Αριστοτέλης

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Να ρωτήσω δύο πραγματάκια παρακαλώ: α) η συσκευή θα μπορούσε να ανιχνεύσει και μαγνητισμένο υλικό, για παράδειγμα ένα μικρό κομμάτι ενός μαγνήτη; και β) θα μπορούσε αυτό το κομμάτι να είναι πολύ μικρό, όπως η κεφαλή μιας καρφίτσας; Ευχαριστώ.

Kraken

Γειά σου. Για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να σου απαντήσω με βεβαιότητα γιατί δεν είναι κάτι που το δοκίμασα. Ωστόσο ο συγκεκριμένος ανιχνευτής είναι ρυθμισμενος για το πεδίο που εκπέμπει ο χρυσός και πιστεύω ότι αλλάζοντας τις ρυθμίσεις του, να μπορεί να ανιχνεύσει κ κάτι άλλο.

βαλαντισ

γεια σου εχω δικομαση και εγω σε αυτην την πλακετα και στην τριπα που βαζουμε το καλαη μου εχει φιγη ο χαλκοσ με αποτελεσμα να κολησο καλοδιο στο τρανζιστορ και στον χαλκινο οδηγο και παιριμενο να βαλω ενα πινιο για να το δοκιμασο εσυ τι λες θα δουλευει>??

Kraken

Αν γεφυρώνει σωστά και δεν βραχυκυκλώνει, δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην δουλεύει. Αν θέλεις, ανέβασε μια φωτογραφία στο σημείο που αναφέρεσαι για να την δω καλύτερα.

βαλαντισ

να ρωτησω και κατι αλλο οταν ρυθμιζουμε το οφφσετ στο πολυμετρο θα βαλω για βολτ να μετραη??

βαλαντισ

και κατι αλλο τι συρμα λες να βαλω για 25 ποντους για κερμα π.χ και ποσες στροφες?

Kraken

Ναι, να μετράει σταθερή τάση.

βαλαντισ

το δοκιμασες σε παραλλια ???

Kraken

Όχι. Δεν το έχω, το έχω δώσει. Σκοπεύω να φτιάξω άλλο μηχάνημα πιο δυνατό.

Kraken

Δεν έχω εύκαιρο το PC μου, τα έχει παίξει, εκεί έχω τις σημειώσεις για τα πηνία.

Γιωργος

Καλησπερα/Καλημερα

ΗΛΙΑΣ

ειναι αξιολογος οχρονος που αφιερωνης για την ενημερωση μας και σε ευχαριστουμε

Βαλάντης

Εκτός απο βατταριες λιθίου μπορώ να βάλο και άλλες αλκαλικές ?

Kraken

Thanks Ηλία.

Βαρδακάκης

Γεια σας εγώ έκανα την πλακέτα Ολλα καλα και το πινιο αλλα οταν βάζω να δουλέψει ο πικνοτης Στην θέση q2 κεει αλλα οταν βγάζω το πινιο δεν κεει καθόλου το γίνεται τι μπορώ να κάνω ??

Kraken

Ναι, ότι θέλεις.

Kraken

Σίγουρα το πηνίο είναι σωστό; Το q2 δεν είναι πυκνωτής, αν αυτό καίει είναι φυσιολογικό.

βαρδακάκης

το πηνιο δεν ξερω εαν ειναι σωστο γιατι στην τυχη το εκανα και δεν μετρεισα ποσο ειναι τα ohm του αλλα το q2 εκεγε παρα πολυ την προτη φορα εβγαλε και καπνο να αλαξω το q2 και να βαλω ενα κενουργιο και να ξανα κανω ενα πινιο σωστο αλλα ποσες στροφες θελει το πινιο??? μπας και ειναι και το καλοδιο τι ιδος καλοδιο θα βαλω για να το κανο συνδεση?

Kraken

Αν έφτασε σε σημείο να βγάλει καπνό, τότε έχει χαλάσει. Έχεις βάλει όλα τα υλικά σωστά; Το πηνίο αν δεν έχει την σωστή αντίσταση, ίσως να προκαλεί προβλήματα. Καλώδιο μπορείς να βάλεις ότι θέλεις.

βαρδακάκης

ναι ολλα ειναι καταγραμα επανο .τοτε να το αλαξω το q2? και να κανο ενα αλλο πινιο εχω σηρμα 0.750

Kraken

Άλλαξε το ναι. Με αυτό το σύρμα που έχεις, για να κάνεις ένα πηνίο με ακτίνα 25εκ, θα χρειαστείς περί τις 16 στροφές.

Δημήτρης

Με το πιο δυνατό. Μηχάνημα που λέγαμε έχουμε. Κάτι???? Ευχαριστώ...

Kraken

Σύντομα θα το κάνω.

Αυγερης

Καλησπερα. Ακολουθησα κατα γραμμα το σχεδιαγραμμα και εβαλα σε λειτουργια την πλακετα. Οταν μετραω τα βολτ του offset ομως η ταση του συνεχως αυξομειωνεται απο 0.5 εως 1.3 βολτ. Επισης ο ηχος ειναι σταθερος και χαμηλος και δυναμωνει μονο οταν πλησιασω τον δισκο κοντα στο ηχείο και με κανενα αλλο αντικειμενο. Υπαρχει περιπτωση να ειναι κάτι αλλο περσ απο τη συνδεσμολογία της πλακέτας;; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Kraken

Καλησπέρα. Το πιο πιθανό είναι να έχεις κάνει κάτι λάθος. Χρησιμοποιείς καλώδια με μόνωση; Πόσα ohm είναι το πηνίο; Πόσες σπείρες, διάμετρο και πάχος σύρματος;

Αυγερης

Το δοκιμασα χωρις πηνιο και παλι το ιδιο. Ανεβοκατεβαινει συνεχεια. Εχω ελεγξει τις κολλησεις αλλα ειναι ολες σωστες. σοκιμασα επισης διαφορετικες μπαταριες με περισσοτερα η λιγοτερα mah αλλα το ιδιο. Το πηνιο ειναι στα δυο ohm με μονωμενο συρμα 0,5 mm διαμετρο. Αν βολευει μπορω να ανεβασω φωτογραφιες.

Kraken

Τότε κάτι φταίει στο κύκλωμα. Αν μπορείς ανέβασε κάπου φωτογραφίες της πλακέτας. Επίσης πόσες στροφές το έκανες το πηνίο; Τι διάμετρο έχει ο κύκλος; Το πηνίο έχει μεγάλη σημασία στην κατασκευή, γι'αυτό και επιμένω σε αυτό.

Αυγερης

Καλησπερα και παλι. Βρηκα το προβλημα. Τελικα παιζει μεγαλο ρολο με ποια φορα μπαινουν τα τσιπακια πανω στην πλακετα. Ειχα βαλει το ενα με αντιθετη φορα. Πειραματιστικα τη φορα που τα βαζω και αλλες φορες εμενε σταθερη, αλλες αυξομειωνοταν μεχρι που τελικα πετυχα μια ταση γυρω στα 2,8 volt οπου και τελικα μπορεσα να ρυθμισω απο το ποτενσιομετρο offset. Ευχαριστώ και παλι για τη βοηθεια και για την πολυ σημαντικη επεξηγηση στην κατασκευη του κυκλωματος.

Χρήστος

Ποιος μπορείς να μου γράψει ακριβώς τι χρειάζεται να τα παραγγείλω

ilias

geia sas mporei kaneis na mou pei ti vathos anixnefsis exei o sigekrimenos anixneftis?euxaristo..

Related Posts

Top