Πως να κάνετε το Windows 10 PC/Laptop πιο γρήγορο

Πως να κάνετε το Windows 10 PC/Laptop πιο γρήγορο
01/05/2019 03:16:00

Σαν χρήστης των Windows από τα 95, δεν μπορώ εύκολα να αλλάξω τα Windows και να πάω σε κάτι άλλο και αυτό φαντάζομαι ισχύει και για πολλούς άλλους χρήστες.

Αν και η αλήθεια είναι ότι έχω δοκιμάσει και κάποιες διανομές Linux, αλλά όταν για παράδειγμα για να εγκαταστήσω το Unity και να το κάνω να τρέξει, έπρεπε να κάνω τα νεύρα μου κουρέλι, τότε γύριζα στα Windows, τα οποία πλέον δεν αλλάζω με τίποτα. Και το Unity είναι ένα παράδειγμα, γιατί και σε άλλα προγράμματα το ίδιο γινόταν.

Πιστεύω για απλούς χρήστες να είναι ιδανικά τα Linux, ιδιαίτερα για όσους έχουν παλιότερα μηχανήματα, αλλά για τους περισσότερους δεν είναι.

Αν και για πολλά χρόνια είχα τα Windows 7, με το που έβαλα τα 10 τα λάτρεψα. Είναι τέλεια, δείχνουν τέλεια, δεν έχουν προβλήματα (στο laptop μου για παράδειγμα τρέχουν απροβλημάτιστα τα τελευταία 3 χρόνια), αλλά έχουν ένα πρόβλημα, έχουν ένα κάρο σαβούρα μέσα που τα κάνει κάπως αργά.

Έχω δοκιμάσει πολλές επιλογές, προγράμματα και ρυθμίσεις για να βελτιώσω την ταχύτητα τους. Για παράδειγμα έχω αφαιρέσει σχεδόν όλες τις ρυθμίσεις στο performance tab των Windows, έχω αλλάξει τις boot επιλογές του λειτουργικού, ώστε να βλέπει όλους τους πυρήνες του επεξεργαστή και την διαθέσιμη μνήμη, έχω αφαιρέσει το GUI, ώστε να φορτώνει άμεσα, έχω απενεργοποιήσει κάποια από τα services των Windows αλλά και τα προγράμματα που ξεκινάνε με το που φορτώνει το λειτουργικό, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

Το μηχάνημα, έπειτα από λίγο, έδειχνε σαν να σέρνεται, ειδικά έπειτα από κάθε update του λειτουργικού. Το πρόβλημα ήταν στα προγράμματα που έχουν τα Windows, τα οποία παρότι τα αφαιρούσα, αυτά ξανά έκαναν την εμφάνιση τους.

Έτσι αποφάσισα να στραφώ σε μια καλύτερη λύση, να αφαιρέσω ότι σαβούρα έχουν μέσα τα Windows που δεν χρειάζομαι, ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ελαφριά.

Το πρόγραμμα που θα αναλάβει την διαδικασία αυτήν λέγεται Windows10Debloater και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Προτού συνεχίσετε ωστόσο, θα ήταν καλό να κάνετε ένα backup και να βεβαιωθείτε ότι τα Windows δεν έχουν κάποια αναβάθμιση να κάνουν, γιατί μπορεί να κάνει την αναβάθμιση του το σύστημα ενώ τρέχετε το Debloater και δεν θέλετε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Κατεβάστε το πρόγραμμα και αποσυμπιέστε το κάπου. Πηγαίνετε τώρα στον φάκελο και κάντε δεξί κλικ επάνω στο αρχείο που ονομάζεται "Windows10DebloaterGUI.ps1". Από το μενού, επιλέξτε να τρέξει με PowerShell. Θα σας ειδοποιήσει ότι θα τρέξει με δικαιώματα διαχειριστή σε λίγα δευτερόλεπτα.

Όταν φορτώσει, θα δείτε ένα μενού. Από εκεί, επιλέξτε Remove all bloatware και αφήστε το να κάνει τα μαγικά του. Όταν τελειώσει, κάντε ένα restart. Προτού το κάνετε, μπορείτε να εφαρμόσετε και άλλες επιλογές του προγράμματος, όπως να απενεργοποιήσετε την Cortana, να ενεργοποιήσετε το Dark Mode, ή να αφαιρέσετε το OneDrive το οποίο στο δικό μου PC, για να τρέξει τις ενημερώσεις των αρχείων, μου έκανε το PC να σέρνεται. Βάλτε Dropbox για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Προσοχή ωστόσο, πάρτε backup των αρχείων που έχετε στο OneDrive γιατί θα τα διαγράψει όλα.

Πως να κάνετε το Windows 10 PC/Laptop πιο γρήγορο 1

Όταν τελειώσετε, κάντε restart. Θα παρατηρήσετε ότι το σύστημα μπουτάρει πιο γρήγορα και ότι χωρίς να τρέχουν προγράμματα, το σύστημα δεν τραβάει σχεδόν κανέναν πόρο, όπως θα δείτε και εδώ. Επίσης σε αυτήν την φωτογραφία είναι το σύστημα χωρίς κάποιο επιπλέον πρόγραμμα να τρέχει, πλην όσων φορτώνουν τα Windows.

Πως να κάνετε το Windows 10 PC/Laptop πιο γρήγορο 2
Ο Task Manager των Windows μετά το debloating.

Αν μη τι άλλο, είναι η καλύτερη επιλογή για να κάνετε τα Windows 10 να πετάνε. Δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε.

Προγράμματα που αφαιρεί:

3DBuilder, Appconnector, Bing Finance, Bing News, Bing Sports, Bing Weather, Fresh Paint, Get started, Microsoft Office Hub, Microsoft Solitaire Collection, Microsoft Sticky Notes, OneNote, OneConnect, People, Skype for Desktop, Alarms, Camera, Maps, Phone, SoundRecorder, XboxApp, Zune Music, Zune Video, Windows communications apps, Minecraft, PowerBI, Network Speed Test, Phone, Messaging, Office Sway, OneConnect, Windows Feedback Hub, Bing Food And Drink, Bing Travel, Bing Health And Fitness, Windows Reading List, Twitter, Pandora, Flipboard, Shazam, CandyCrush, CandyCrushSoda, King apps, iHeartRadio, Netflix, DrawboardPDF, PicsArt-PhotoStudio, FarmVille 2 Country Escape, TuneInRadio, Asphalt8, NYT Crossword, CyberLink MediaSuite Essentials, Facebook, Royal Revolt 2, Caesars Slots Free Casino, March of Empires, Phototastic Collage, Autodesk SketchBook, Duolingo, EclipseManager, ActiproSoftware, BioEnrollment, Windows Feedback, Xbox Game CallableUI, Xbox Identity Provider και ContactSupport.

Related Posts