Πως να φτιάξετε έναν φτηνό ανιχνευτή μετάλλων με Arduino

Published on  by Gearloose ‐ In  ‐ Reading time: less than a minute
Πως να φτιάξετε έναν φτηνό ανιχνευτή μετάλλων με Arduino

Πολλές από τις επισκέψεις στο blog έρχονται από αναζητήσεις σχετικά με "ανιχνευτή μετάλλων" ή/και "ανιχνευτή χρυσού", για το σχετικό άρθρο και σίγουρα στο μέλλον θα προσθέσω και άλλα σχέδια, τα οποία αυτήν την στιγμή δοκιμάζω. Ένα τέτοιο σχέδιο είναι και το παρακάτω και αυτήν την φορά αφορά έναν απλό ανιχνευτή μετάλλων με την χρήση του Arduino.

Θα χρειαστούμε

Ένα Arduino. Εγώ το δοκίμασα με ένα Teensy (που μου είχε μείνει από το PS3) και με κλώνο Arduino Pro Mini (έχει κόστος περί τα 5€ και μπορείτε να τον βρείτε εδώ, ωστόσο θα χρειαστεί και τον ανάλογο programmer, τον οποίο φυσικά θα τον έχετε και για άλλες πλακέτες).

Επίσης θα χρειαστούμε και μερικά εξαρτήματα, όπως αναφέρονται και στην εικόνα παρακάτω (αν κάνετε κλικ επάνω της θα σας ανοίξει η σελίδα με τον σχεδιαστή του κυκλώματος για περαιτέρω πληροφορίες), με μόνη εξαίρεση τα τρανζίστορ να είναι BC547 και όχι τα 2N που αναφέρονται στο σχέδιο παρακάτω. Επίσης θα χρειαστούμε να φτιάξουμε και το πηνίο μας, εκτός αν έχετε κάποιο από άλλη κατασκευή, ενώ θα μας χρειαστεί και ο πηγαίος κώδικας που θα φορτώσουμε στο Arduino.

Πως να φτιάξετε έναν φτηνό ανιχνευτή μετάλλων με Arduino 1

Συνδέουμε όλα τα υλικά με προσοχή σε μια διάτρητη πλακέτα και αφού προγραμματίσουμε το Arduino μας με τον κώδικα, το συνδέουμε και αυτό όπως μας λέει το κύκλωμα. Το Arduino μπορεί να τροφοδοτηθεί απευθείας από τον Η/Υ, οπότε για τις δοκιμές μας δεν χρειάζεται να έχουμε άλλη πηγή. Απλά να θυμάστε κάθε φορά που τροφοδοτείτε το Arduino, να πιέζετε τον διακόπτη (το αναφέρει και στον κώδικα).

Video που δείχνει βήμα βήμα πως προγραμματίζουμε ένα Arduino

Video που δείχνει τον ανιχνευτή στην πράξη (σημ.:Δεν είναι δικό μου το video):

Πως να φτιάξετε έναν φτηνό ανιχνευτή μετάλλων με Arduino 2

0 Comments

Related Posts

Top