Πως να φτιάξετε ένα pinpointer ανιχνευτή μετάλλων με λιγότερα από 5€

Φωτογραφία που δείχνει κάποιον να κρατάει αντικείμενα και να τα εξετάζει με ένα pinpointer
03/12/2023 03:33:00

Το pinpointer είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στις αναζητήσεις σας, καθώς μπορεί να σας λύσει τα χέρια όταν σκάβετε κάπου και θέλετε κάτι ευχρηστο για να ξεκαθαρίσετε τον στόχο σε μια χούφτα χώματος για παράδειγμα, αντί να κρατάτε ολόκληρο τον ανιχνευτή με το -μεγάλο- του πηνίο στα χέρια σας.

Τα pinpointer κοστίζουν από 50€ ως 150€ τα ακριβότερα. Όπως και στους ανιχνευτές χρυσού, έτσι και εδώ βλέπουμε διάφορα καλούδια για να τραβήξουν τους επίδοξους αγοραστές, όπως επίπεδα ευαισθησίας, διαχωρισμός μετάλλων κτλ, κάτι που για εμένα είναι άχρηστες σαν λειτουργίες, αφού ένα pointer δεν ξεπερνά τα 5 με 10εκ σε ανίχνευση, οπότε ποιος ο λόγος να σου παρέχει διαχωρισμό σε κάτι που θα το κρατάς στο χέρι σου και θα το βλέπεις τι είναι; Καταλαβαίνω ότι για μηχανήματα που δεν πωλούνται με το τσουβάλι, θα πρέπει να βάλεις κάτι παραπάνω για να ανέβει το κέρδος, αλλά εδώ είμαστε για να γλυτώσουμε τα περιττά έξοδα.

Στο παρακάτω video θα σας δείξω πως με μία μόλις μπαταρία και ένα επαγωγικό αισθητήρα, θα μπορέσετε να φτιάξετε ένα απλό pinpointer για να κάνετε την δουλειά σας. Είναι τόσο απλό, που δεν χρειάζεται να συνδέσετε καν ένα Buzzer, αφού τα επαγωγικά αυτά παρέχουν και το δικό τους led. Τα καλά επαγωγικά διαθέτουν 2 led, όπου το ένα δείχνει ότι είναι ενεργό και το άλλο όταν ένα μεταλλικό αντικείμενο βρεθεί στο πεδίο ανίχνευσης του αισθητήρα.

Το συγκεκριμένο έχει μόνο ένα led ένδειξης και ήταν σε ένα πακέτο με διάφορα αντίστοιχα εξαρτήματα που το πήρα από Κίνα, οπότε και δεν γνωρίζω το ακριβές του κόστος αν και το υπολογίζω στο 1€ ή και λιγότερο, όπως μπορείτε να δείτε σε αυτήν την εικόνα. Μπορείτε να το πάρετε και από ελληνικά καταστήματα, όπως αυτό για παράδειγμα, αλλά αν δεν βιάζεστε να το παραλάβετε, πάρτε το από Aliexpress για πιο φτηνά. Απλά φροντίστε να διαλέξετε κάποιο με απόσταση ανίχνευσης πάνω από 5 εκατοστά.

Στο video στο τέλος, μπορείτε να το δείτε δίπλα δίπλα με το pinpointer της Nokta, το οποίο κοστίζει περί τα 100€. Θα δοκιμάσω διάφορα αντικείμενα, όπως χρυσό, ασήμι και σίδηρο και θα δείτε ότι βλέπει ότι και το Nokta. Εννοείται πως δεν κάνω αυτό το video για να συγκρίνω τα εμπορικά μηχανήματα, αλλά για να σας δείξω ότι δεν χρειάζεται να ψάχνετε συνεχώς για τα πιο καλά και ακριβά μηχανήματα, ακόμη και κάτι απλό μπορεί να κάνει την δουλειά σας.

Αναλόγως τα επαγωγικά, αλλάζει και η απόσταση ανίχνευσης τους. Αυτό που είδατε, ήταν ένα κινέζικο με κόστος 1ε περίπου. Τα επαγωγικά έρχονται με 3 καλώδια, όπου τα δυο είναι για την τάση, σε αυτήν την περίπτωση για την μπαταρία και το 3ο είναι η έξοδος όπου μπορείτε να συνδέσετε οτιδήποτε όπως ένα απλό ρελέ ή τρανζίστορ ή ακόμη και ένα buzzer όπου θα σας ενημερώνει ηχητικά.

Αλλά όπως είπα, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο από το να συνδέσετε μια μπαταρία. Μπορείτε να πάρετε έναν απλό πλαστικό σωλήνα και να προσαρμόσετε στην μία του άκρη το επαγωγικό και στην άλλη να βάλετε την μπαταρία του. Βασικά, δεν χρειάζεται να βάλετε καν διακόπτη, απλά μπορείτε να συνδέσετε την 9βολτη μπαταρία όταν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε ή ακόμη και να βάλετε τα καλώδια στην μπαταρία και να τα κρατήσετε με μονωτική ταινία ή ακόμη και να το κρατάτε στο χέρι και το pinpointer σας είναι έτοιμο για δράση.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω video:

Related Posts