Πως να φτιάξετε ένα φτηνό NAS με το Raspberry Pi

Published on  by Gearloose ‐ In  ‐ Reading time: less than a minute
Πως να φτιάξετε ένα φτηνό NAS με το Raspberry Pi

Μια μόδα σε όσους έχουν πολλά μηχανήματα στο σπίτι τους και θέλουν να μοιράζονται αρχεία, είναι η προσθήκη μιας μονάδας αποθήκευσης ή αλλιώς NAS (Network Attached Storage).

Το NAS συνήθως είναι ένα mini PC, συνήθως "τυφλό" (δεν έχει οθόνη δηλαδή) και με μερικούς σκληρούς δίσκους επάνω του. Και επειδή το Raspberry Pi είναι ιδανικό για τέτοιες εργασίες, ας φτιάξουμε ένα Raspberry Pi NAS.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα NAS. Εδώ θα ακολουθήσουμε τον πιο απλό τρόπο και θα χρησιμοποιήσουμε το Open Media Vault (OMV), το οποίο μάλιστα παρέχεται και σε έτοιμο iso με το λειτουργικό, όπου δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα παραπάνω από το να γράψετε το αρχείο iso στην κάρτα SD.

Αφού μεταφέρουμε το iso στην κάρτα SD (δείτε και εδώ οδηγίες), χρησιμοποιώντας είτε το πρόγραμμα Win32diskimager (Windows), είτε την εντολή dd (Linux), την βάζουμε στο Raspberry και το θέτουμε σε λειτουργία. Όταν φορτώσει, θα μας εμφανίσει μια οθόνη με τις οδηγίες και μια IP, όπου αυτή η IP είναι και η διεύθυνση του λειτουργικού μας.

Σε ένα άλλο PC, βάζουμε στον browser μας την διεύθυνση IP που μόλις λάβαμε και θα βρεθούμε στην οθόνη login του OMV. Οι αρχικοί κωδικοί είναι:

-username = admin
-password = openmediavault

Με το που συνδεθείτε, θα δείτε το αρχικό μενού. Από εδώ, μπορείτε να αλλάξετε τις αρχικές ρυθμίσεις και να ενεργοποιήσετε τις λειτουργίες που παρέχει, ενώ μπορείτε να εγκαταστήσετε και νέες, όπως πχ τον torrent client.

Πως να φτιάξετε ένα φτηνό NAS με το Raspberry Pi 1

Ξεκινώντας, θα πρέπει να δηλώσετε ποιο σύστημα δικτύου θέλετε να ενεργοποιήσετε, όπως SSH, FTP, NFS, Rsync, SMB κ.α, ενώ θα πρέπει να κάνετε και τις απαραίτητες ρυθμίσεις των δίσκων σας, όπως format, δημιουργία RAID κλπ.

0 Comments

Related Posts

Top