Πως να βάλεις υποδοχές Line in και Line Out στο ράδιο του αυτοκινήτου σου

Πως να βάλεις υποδοχές Line in και Line Out στο ράδιο του αυτοκινήτου σου
17/09/2010

Αν έχεις το "μανήσιο" στερεοφωνικό στο αυτοκίνητο σου και θελήσεις να βάλεις ενισχυτή, τότε θα τα βρεις "μπαστούνια", καθώς το πιο σίγουρο είναι να μην έχει κάποιες υποδοχές. Ωστόσο, μπορείς να βάλεις πάλι και μάλιστα χωρίς κάποιο υπερβολικό κόστος.

Αυτό μπορείς να το κάνεις σε περίπτωση που δεν μπορείς να βάλεις άλλο για πολλούς λόγους, όπως πχ το ότι δεν ταιριάζει στο desing της κονσόλας ή το ότι δεν θέλεις να δώσεις extra χρήματα.

Εγώ πχ, στο Colt CZ3 ήθελα να συνδέσω Line Out στον ενισχυτή αλλά δεν είχε τις συνδέσεις του και ήμουν αναγκασμένος να μειώνω την στάθμη της εξόδους του στερεοφωνικού προτού το στείλω στον ενισχυτή.

Στο Ευρωπαϊκό (αλλά και Ελληνικό) φορουμ αναφέρονταν ότι δεν υπάρχει κάτι να γίνει με τα βύσματα πίσω και έτσι έπρεπε να κοιτάξω στα "σωθικά" του.

Αυτό που θα πρέπει να κάνεις, είναι να ανοίξεις το στερεοφωνικό και να δεις την πλακέτα του. Εκεί κάπου θα υπάρχει το "κεντρικό" ολοκληρωμένο. Συνήθως οι φτηνές υλοποιήσεις έχουν ένα απλό, όπως το PT2313L.

Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να βάλεις τον κωδικό του ολοκληρωμένου στο google και να βρεις το datasheet του.

Εκεί θα βρεις το κάθε pin που αντιστοιχεί. Ας πούμε ότι έχεις το παραπάνω, τότε για να βάλεις Line In και να συνδέσεις πχ το iPod σου ή κάποιο άλλο mp3 player, τότε θα πρέπει να συνδέσεις 2 θηλυκά βύσματα RCA, όπου τα (-) τους θα πάνε στην γείωση και τα (+) τους θα πρέπει να συνδεθούν το μεν αριστερό στο pin 16 και το δεξί στο pin 6.

Εμένα πχ είχε το LC75410E της Sanyo και τα pin που χρειαζόμουν ήταν τα 30+31 για pre-out, το in γίνεται και από τις συνδέσεις πίσω. Δεν έχω photos μιας και το είχα κάνει ποιο παλιά, για να δεις πως είναι ακριβώς, ωστόσο η λύση είναι απλή και λίγο πολύ ισχύει το ίδιο σε όλα τα στερεοφωνικά αυτοκινήτου.

Author Bio

Gearloose
Gearloose

Καλώς ήρθατε στο blog μου. Το όνομα μου είναι Άκης Μπαρέκας. Είμαι freelance web developer. Μου αρέσει να φτιάχνω διάφορα, είτε για δουλειά, είτε για χόμπι. Όταν έχω χρόνο, ανεβάζω videos στο YouTube, γράφω tutorials, μοιράζομαι τεχνολογικά νέα στο Facebook ή γράφω άρθρα που αφορούν το PC Hardware.

Related Posts