Πως να απολαύσετε ένα αυθεντικό Ιταλικό καφέ με μπρίκι espresso

22/10/2018

Δείτε σε αυτό το άρθρο πως θα φτιάξετε τον τέλειο Ιταλικό καφέ espresso με μπρίκι, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις ακριβές μηχανές καφέ.

Η διαφορά μιας μηχανής καφέ και του μπρίκι espresso, είναι η πίεση. Μια μηχανή espresso βασίζεται στην δημιουργία υψηλής πίεσης περίπου 9-11 bar στο κλείστρο της μηχανής, σε αντίθεση με το μπρίκι που είναι μικρότερης πίεσης. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να απολαύσουμε τον καφέ μας σαν να τον αγοράζαμε από κάποια αλυσίδα καφέ.

Ποιότητα καφέ

Τον κυριότερο ρόλο στον να φτιάξουμε έναν γευστικότατο καφέ, παίζει εννοείται ο ίδιος ο καφές. Αν αγοράσετε φτηνό καφέ ή αναμεμιγμένα χαρμάνια χαμηλής ποιότητας, αυτόν τον καφέ θα πάρουμε στο τέλος, δηλαδή χαμηλής ποιότητας.

Οπότε δώστε μερικά ευρώ παραπάνω και πάρτε κάποιον καλής ποιότητας καφέ. Αν θέλετε, μπορείτε να αγοράσετε ωμούς κόκκους καφέ και να τους καβουρδίσετε μόνοι σας στο σπίτι φτηνά, ή να αγοράσετε ψημμένους κόκκους καφέ της επιλογής σας και αλέστε τους κάθε λίγες ημέρες, ώστε να μην χάνουν το άρωμα τους.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι χαμηλής ποιότητας καφέ ουδεμία σχέση έχουν με τα χαρμάνια που χρησιμοποιούνται στις έρευνες που δείχνουν τα θετικά του στοιχεία στην υγεία, ενώ τα χημικά που περιέχουν προκαλούν προβλήματα στο σώμα μας.

Φτιάχνοντας τον καφέ

Ξεκινήστε γεμίζοντας το μπρίκι με νερό μέχρι να φτάσει την βαλβίδα. Θα σας βγάλει ένα φλιτζανάκι καφέ. Αν θέλετε περισσότερη ποσότητα, σαν λούγκο δηλαδή (lungo), βάλτε λίγη παραπάνω ποσότητα νερού.

Πως να απολαύσετε ένα αυθεντικό Ιταλικό καφέ με μπρίκι espresso 1

Αν δείτε ότι το νερό βγαίνει από το φίλτρο επάνω, αφαιρέστε το γιατί δεν θα σας αφήσει να βάλετε καφέ.

Πως να απολαύσετε ένα αυθεντικό Ιταλικό καφέ με μπρίκι espresso 2

Βάλτε επάνω στο φίλτρο όση ποσότητα καφέ χρειαστεί μέχρι να γεμίσει. Υπολογίστε περίπου 4-5 κουταλάκια καφέ espresso (ή φίλτρου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φίλτρου σε περίπτωση που δεν θέλετε espresso) για δυνατό καφέ.

Πως να απολαύσετε ένα αυθεντικό Ιταλικό καφέ με μπρίκι espresso 3

Βάλτε τον καφέ επάνω στο καμινέτο ή όπου αλλού θέλετε και περιμένετε να αρχίσει να βγαίνει ο καφές. Αν πίνετε τον καφέ με ζάχαρη, βάλτε την ζάχαρη που θέλετε στο φλιτζάνι και μόλις ο καφές αρχίσει να βγαίνει από την τρύπα του μπρικιού, πάρτε λίγο από τον καφέ με το κουταλάκι και χρησιμοποιήστε τον για να ανακατέψετε την ζάχαρη. Αυτό θα βοηθήσει να βγάλει ο καφές έναν ομοιόμορφο αφρό.

Πως να απολαύσετε ένα αυθεντικό Ιταλικό καφέ με μπρίκι espresso 4

Κλείστε το καπάκι ώστε να μην πεταχτεί καφές προς τα έξω. Όταν ο καφές είναι έτοιμος, ρίξτε τον στο φλιτζάνι, ανακατέψτε τον και προσθέστε τώρα αν θέλετε γάλα.

Πως να απολαύσετε ένα αυθεντικό Ιταλικό καφέ με μπρίκι espresso 5

Author Bio

Gearloose
Gearloose

Καλώς ήρθατε στο blog μου. Το όνομα μου είναι Άκης Μπαρέκας. Είμαι freelance web developer. Μου αρέσει να φτιάχνω διάφορα, είτε για δουλειά, είτε για χόμπι. Όταν έχω χρόνο, ανεβάζω videos στο YouTube, γράφω tutorials, μοιράζομαι τεχνολογικά νέα στο Facebook ή γράφω άρθρα που αφορούν το PC Hardware.

Related Posts