Πως να αλλάξετε τα ρουλεμάν στο πλυντήριο σας

Published on  by Gearloose ‐ In  ‐ Reading time: less than a minute
Πως να αλλάξετε τα ρουλεμάν στο πλυντήριο σας

Η αλλαγή των ρουλεμάν στο πλυντήριο σας, είναι ένα θέμα που κάποια στιγμή θα σας απασχολήσει. Δείτε πως μπορείτε να τα αλλάξετε, προτού απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Κατά την πλύση, ενδεχομένως να ακούσετε κάποιον "περίεργο" ήχο από το πλυντήριο σας, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα να οφείλεται σε κάποιο ελαττωματικό ρουλεμάν. Καμιά φορά μπορεί να είναι από τον ιμάντα που δίνει κίνηση στον κάδο, αλλά συνήθως έχει να κάνει με τα ρουλεμάν του κάδου.

Εδώ να σας πω ότι η αλλαγή τους δεν είναι εύκολη, καθώς για να βγει ο κάδος θα πρέπει να ανοιχτεί όλο το πλυντήριο, αλλά αν χρειαστεί να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, να υπολογίζετε το κόστος κοντά στα 150€ (εννοείται ότι η τιμή δεν είναι στάνταρ, εξαρτάται τον ειδικό, το πλυντήριο κλπ).

Γιατί να αλλάξω τα ρουλεμάν;

Τα ρουλεμάν του πλυντηρίου εκτελούν ένα βασικό καθήκον - να γίνεται ομοιόμορφα η περιστροφή του κάδου των ρούχων. Αν έχουν φθαρεί τα ρουλεμάν, τότε ο κάδος θα έχει κίνηση κατά την περιστροφή του, θα κάνει θόρυβο, θα ζορίζει το μοτέρ, θα χαλάσει τον ιμάντα του μοτέρ και κάποια στιγμή, ο κάδος θα πάψει να περιστρέφεται.

Τι προκαλεί φθορά στα ρουλεμάν;

Η κύρια αιτία φθοράς των ρουλεμάν του πλυντηρίου, είναι η υγρασία. Συνήθως το πρόβλημα ξεκινάει όταν η τσιμούχα που προστατεύει τα ρουλεμάν φθαρεί και περάσει νερό από εκεί. Εκεί ξεκινάει και η φθορά των ρουλεμάν, αφού η υγρασία θα τα σκουριάσει πολύ γρήγορα.

Ξεκινώντας την αντικατάσταση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, αν αυτό είναι δυνατόν, είναι να μεταφέρετε το πλυντήριο σε κάποιο χώρο, όπου θα μπορείτε να δουλέψετε άνετα. Επίσης, καλό είναι να έχετε εκτός από ένα πλήρες σετ εργαλείων, αντισκωριακό σπρέι αλλά και σπρέι γράσου. Αν είστε σίγουρος ότι τα ρουλεμάν είναι το αίτιο, τότε καλό θα είναι να τα προμηθευτείτε προτού ξεκινήσετε να ανοίξετε το πλυντήριο. Ενδεχομένως να χρειαστούν αλλαγή τόσο η τσιμούχα, όσο και ο ιμάντας του μοτέρ αλλά και τα αμορτισέρ του κάδου. Αυτά εννοείται ότι θα τα δείτε όταν θα το ανοίξετε.

Αρχίστε από πίσω και αφαιρέστε τις βίδες από το καπάκι. Το καπάκι βγαίνει πολύ εύκολα, όπως και το καπάκι στο πίσω μέρος για τον έλεγχο του ιμάντα. Από εκεί, θα πρέπει να αφαιρέσετε όλα τα πλαστικά μέρη που γεμίζετε με υγρά πλυσίματος, καθώς και τα λάστιχα των ηλεκτρονικών βαλβίδων και γενικά να αφαιρέσετε όλα τα μέρη που έχει το πλυντήριο επάνω και μπροστά, ώστε να σας δώσει πρόσβαση στις βίδες που συγκρατούν την πόρτα του κάδου, αλλά και τον ίδιο τον κάδο.

Όταν φτάσετε στον κάδο, θα πρέπει να αφαιρέσετε όλα τα αντίβαρα που έχει, ώστε να είναι πιο εύκολος στην μετακίνηση του. Αφαιρέστε επίσης το λάστιχο που ενώνει τον κάδο με την πόρτα, συνήθως είναι ένα μεγάλο ελατήριο με βίδα στις άκρες του που πιάνει όλο το λάστιχο. Το λάστιχο θα πρέπει να αφαιρεθεί και από την πόρτα, αλλά και από τον κάδο.

Τώρα θα πρέπει να βγάλετε τον κάδο έξω από το πλυντήριο. Για να γίνει αυτό, ειδικά αν το πλυντήριο είναι παλιό, θα πρέπει να χτυπήσετε μερικές φορές πίσω από τον κάδο με προσοχή.

Καλό θα είναι να βάλετε κάποιο κομμάτι ξύλο και να χτυπάτε αυτό με ένα σφυρί, για να μην αφήσετε σημάδια στον κάδο.

Με τον κάδο εκτός, προσπαθήστε να αφαιρέσετε τα παλιά ρουλεμάν. Συνήθως είναι δυο, αναλόγως τον κατασκευαστή βέβαια.

Καθαρίστε καλά την πατούρα των ρουλεμάν και βεβαιωθείτε ότι έμεινε κάποιο μέταλλο μέσα. Αν έχουν καιρό που ακούγονται τα ρουλεμάν, είναι πολύ πιθανό να έχουν διαλυθεί και να υπάρχουν κομμάτια στον κάδο.

Βάλτε λίγο γράσο στο σημείο όπου μπαίνουν τα ρουλεμάν για να σας διευκολύνει να βάλετε τα καινούρια. Μην ξεχάσετε να αλλάξετε και την τσιμούχα μπροστά από το ρουλεμάν, γιατί πιθανότατα από εκεί να παρουσιάστηκε διαρροή νερού. Όταν είστε έτοιμοι, ξανά συναρμολογήστε το πλυντήριο με την σειρά που το λύσατε.

Ευκαιρία είναι να καθαρίσετε τους σωλήνες, να ελέγξετε τυχών χαλαρώματα στα σωληνάκια και να καθαρίσετε τυχών υπολείμματα από την σκόνη του πλυντηρίου. Πλέον το πλυντήριο σας πλέον είναι έτοιμο και σαν καινούριο.

0 Comments

Related Posts

Top