Πως να κάνεις σωστή εγκατάσταση των drivers της nVidia

Πως να κάνεις σωστή εγκατάσταση των drivers της nVidia
16/05/2021 09:43:59

Αν θέλεις να εγκαταστήσεις τους drivers της νέας σου κάρτας γραφικών, ασφαλώς η πρώτη σου κίνηση είναι να πας στο επίσημο site της nVidia και να κατεβάσεις τους πιο πρόσφατους που είναι για την κάρτα σου. Ωστόσο αυτήν η κίνηση είναι λάθος.

Και με το λάθος, δεν αναφέρομαι στο ότι κατεβάζεις τους λάθος drivers ή κατεβάζεις κάποιο spyware μαζί, αλλά με την εγκατάσταση των drivers από το official kit, σου βάζει μέσα και πολλά πράγματα που είμαι σίγουρος ότι δεν τα χρειάζεσαι ή δεν τα θες.

Δείτε για παράδειγμα ένα screenshot από τον task manager των Windows:

windows task manager list before

Και ένα ακόμη, από το πρόγραμμα TCPView. Όπως βλέπετε στο TCPView, υπάρχουν αρκετές θύρες επικοινωνίας με την εταιρία.

tcview list before+

Για να εγκαταστήσουμε τους drivers μας σωστά, θα πρέπει πρώτα να αφαιρέσουμε οτιδήποτε σκουπίδι έχει προστεθεί από την nVidia, πέραν των drivers εννοείται και μετά να εγκαταστήσουμε μόνο αυτούς.

Για να αφαιρέσουμε τα πάντα που αφορούν την nVidia, θα χρειαστούμε ένα χρήσιμο προγραμματάκι ονόματι DDU (Display Driver Uninstaller).

Αφού το κατεβάσουμε, θα μας εμφανιστεί ένα popup παραθυράκι, όπου εκεί επιλέγουμε τι θέλουμε να αφαιρέσουμε. Επιλέγουμε τα πάντα που αφορούν την κάρτα που έχουμε (γιατί με αυτό μπορείτε να αφαιρέσετε και της AMD).

Display Driver Uninstaller options

Πατάμε close και μετά από το μενού, επιλέγουμε "GPU" και "NVIDIA" και μετά από αριστερά την πρώτη επιλογή "Clean and Restart". Όταν τελειώσει, θα κάνει επανεκκίνηση τον υπολογιστή.

Display Driver Uninstaller menu panel

Όταν ο υπολογιστής κάνει την επανεκκίνηση του, θα δούμε ότι τα εικονίδια είναι τεράστια. Δεν είναι πρόβλημα αυτό, συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν drivers της κάρτας γραφικών. Τώρα θα χρειαστούμε ακόμη ένα προγραμματάκι, το NVCleanstall. Το συγκεκριμένο κατεβάζει τους επίσημους drivers, όπως θα κάναμε όλοι μας, αλλά αφαιρεί ότι δεν θέλουμε και στην συνέχεια τρέχει την εγκατάσταση.

Από το αρχικό παράθυρο, επιλέγουμε την πρώτη επιλογή. Μπορούμε αν θέλουμε, να κατεβάσουμε παλιότερους drivers, να εγκαταστήσουμε το NVCleanstall στον υπολογιστή μας, αλλά δεν τα χρειαζόμαστε αυτά.

NVCleanstall drivers selection screen

Στο επόμενο παράθυρο, θα μας ζητήσει να επιλέξουμε τι θέλουμε να εγκαταστήσουμε παράλληλα με τους drivers. Δείτε μόνο τι σαβούρα προσθέτει μαζί με τους drivers η εταιρία. Το μόνο που θα χρειαστείς (οι περισσότεροι χρήστες τουλάχιστον αυτά θα χρειαστούν), είναι οι 4 πρώτες επιλογές. Μόλις τελειώσεις, πάτησε "Next".

NVCleanstall options selection screen

Θα αρχίσει να κατεβάζει τους drivers και θα τους τροποποιεί. Αυτό θα πάρει μερικά λεπτά.

NVCleanstall installation screen

Όταν τελειώσει, θα σου ζητήσει μερικές ακόμη επιλογές. Από αυτές, επέλεξε την πρώτη και πάτησε "Next".

NVCleanstall tweaks selection screen

Στο επόμενο παράθυρο, πάτησε "Install" για να τρέξει η κλασική διαδικασία εγκατάστασης.

NVCleanstall drivers install screen

Τώρα θα φορτώσει ο installer της nVidia. Επιλέγοντας "Custom installation", μπορούμε να δούμε τι ακριβώς θα εγκαταστήσει. Όπως βλέπετε, έχει μονάχα ότι είχαμε προηγουμένως επιλέξει.

nVidia drivers installation screen

Όταν τελειώσει, είμαστε έτοιμοι. Καλού κακού, κάνετε μια επανεκκίνηση του μηχανήματος. Μια ματιά στο TCPView, θα μας δείξει ότι δεν υπάρχει κανένα ίχνος της nVidia.

tcview list after

Ενώ και ο task manager έχει "συμμαζευτεί" λιγάκι.

windows task manager list after

Τώρα μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ότι ο υπολογιστής μας έχει μονάχα ότι χρειάζεται και τίποτα παραπάνω.

Related Posts