Πως να κάνεις το δικό σου μηχάνημα για bitcoin mining (Miner)

Published on  by Gearloose ‐ In  ‐ Reading time: less than a minute
Πως να κάνεις το δικό σου μηχάνημα για bitcoin mining (Miner)

Έτυχε να ακούσω για το bitcoin mining εδώ και κάμποσο καιρό. Δεν γνώριζα ιδιαίτερα τι είναι αυτό, παρότι ενημερωνόμουν για τα ηλεκτρονικά νομίσματα, αλλά δεν ήθελα να ασχοληθώ καθώς απαιτούσε τεράστια υπολογιστική δύναμη για να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο καιρός πέρασε ωστόσο και ήρθαν και οι συσκευές που επιτρέπουν εύκολα και γρήγορα να στήσεις την δική σου "φάρμα" από USB Miners.

Προτού ξεκινήσεις

Αυτός ο οδηγός είναι γενικός. Για το mining υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί hardware και λύσεις. Αυτό μπορεί να είναι αποθαρρυντικό, αν ο στόχος κάποιου είναι η μακροχρόνια χρήση του mining. Για μένα θα πρέπει η κάθε λύση να είναι όσο το δυνατόν φτηνότερη και αποδοτική και αυτό θα δοκιμάζω και θα μεταφέρω και στα μελλοντικά άρθρα σχετικά με το mining. Ωστόσο μερικές ερωτήσεις που θα πρέπει να έχεις την απάντηση, είναι:

 • Ποιος είναι ο στόχος σου για το mining;
 • Γνωρίζεις τις δυσκολίες του mining;
 • Γνωρίζεις ότι η ποσότητα που θα βγάλεις σήμερα, δεν θα είναι η ίδια την επόμενη ημέρα αλλά μπορεί να'ναι πολύ λιγότερη;
 • Έχεις το κατάλληλο hardware; Είσαι διατεθειμένος να επενδύσεις για να το αποκτήσεις; Γνωρίζεις το κόστος του hardare;
 • Γνωρίζεις τις απαιτήσεις σε τροφοδοσία του συστήματος σου και την κατανάλωση που θα έχει (και το "φούσκωμα" του λογαριασμού σου; )
 • Σκοπεύεις να ασχοληθείς ερασιτεχνικά ή σκοπεύεις στο μέλλον να επεκταθείς;
 • Έχεις τις κατάλληλες γνώσεις για να φτιάξεις μόνος σου το σύστημα;

Το να έχεις ένα πλάνο προτού ξεκινήσεις, είναι το καλύτερο για να έχεις επιτυχία. Εφόσον έχεις τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, συνέχισε την ανάγνωση.

Τι είναι το Mining

Mining ονομάζεται η δημιουργία bitcoin. Για να γίνει mining απαιτείται μεγάλη επεξεργαστική ισχύ. Αρχικά τα προγράμματα έκαναν χρήση της CPU των υπολογιστών, αλλά αυτό δημιουργούσε προβλήματα, όπως υπερβολική θέρμανση (και φυσικά αργοπορία του Η/Υ), καθώς επίσης και μεγάλες απαιτήσεις σε ρεύμα. Με τον καιρό, τα προγράμματα άρχισαν να κάνουν χρήση της GPU, τον επεξεργαστή γραφικών δηλαδή, ο οποίος είναι σαφώς γρηγορότερος. Ωστόσο μια καλή κάρτα γραφικών, με καλή ψύξη, έχει υπερβολικό κόστος και κάνει όλη την προσπάθεια ασύμφορη, αφού το κόστος ρεύματος είναι υπερβολικό σε σχέση με το κέρδος. Έτσι, έγιναν προσπάθειες για φτηνότερες λύσεις.

Μια λύση είναι οι λεγόμενοι FPGA Miners και είναι στην ουσία μικρές κάρτες, οι οποίες έχουν ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τις ταχύτητες που προσφέρουν. Έτσι, δεν απαιτείται κάποια extreme λύση για την ψύξη τους.

Η νεότερη λύση είναι οι ASIC Miners, τα οποία με την σειρά τους και αυτά είναι συστήματα αποκλειστικά για την δημιουργία bitcoin. Μια υλοποίηση βασισμένη σε ολοκληρωμένα ASIC, μπορεί να φτάσει πολλά δισεκατομμύρια hashes per second (Gh/s). Σημειώστε ότι όσο αυξάνεται η επεξεργαστική τους ισχύς, αυξάνεται και το κόστος απόκτησης των καρτών αυτών.

Ενώ τα FPGA στην εποχή τους είχαν καλές επιδόσεις και χαμηλές καταναλώσεις, ο αγώνας δρόμου για ακόμα περισσότερα Mh/s (million hashes per second) συνεχίστηκε. Το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων εξειδικευμένης χρήσης αποκλειστικά για Bitcoin Mining, τα επονομαζόμενα ASIC. Μια υλοποίηση βασισμένη σε ολοκληρωμένα ASIC, μπορεί να φτάσει πολλά δισεκατομμύρια hashes per second (Gh/s) και προς το παρόν (2014) αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για Mining που να έχει νόημα κι ίσως κάποιο κέρδος.

Το όλο πρόβλημα του project είναι η συνεχής χρήση Η/Υ, με ότι αυτό και αν σημαίνει (θόρυβο, κατανάλωση κλπ). Πολλοί στήνουν τα δικά τους μηχανήματα, άλλοι χρησιμοποιούν υπολογιστές... χειρός (όπως το Raspberry Pi για παράδειγμα).

Άρχισα να αναρωτιέμαι αν είναι εφικτό να φτιάξεις ένα τέτοιο σύστημα και αν φυσικά αξίζει τον κόπο. Επειδή είναι κάτι που ακόμη δουλεύω και δοκιμάζω, ο παρακάτω οδηγός θα είναι γενικός και όχι συγκεκριμένος για κάποιο hardware, κάτι που θα κάνω σε μελλοντικό άρθρο.

Παρότι πίστευα ότι τα USB Miners κόστιζαν πανάκριβα, εντούτοις αποδείχτηκα λάθος. Παράγγειλα για τον σκοπό των δοκιμών μου τον συγκεκριμένο USB Miner (Yellowjacket - 2Gh+) με κόστος περί τα 20€ το κομμάτι.

Πως να κάνεις το δικό σου μηχάνημα για bitcoin mining (Miner) 1

Υλικό

Κάθε υπολογιστής με λειτουργικό Windows/Linux, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για mining. Μπορείς να έχεις πολλαπλά USB Sticks σε έναν υπολογιστή και το πρόγραμμα θα τα αναγνωρίζει και θα τα δουλεύει σαν ένα. Πολύ καλό, ε; Αλλά υπάρχουν και οι περιορισμοί.

Για παράδειγμα το ρεύμα που βγάζει ένας υπολογιστής στις θύρες USB δεν μπορεί να τροφοδοτήσει άνετα τους USB Miners, οπότε και απαιτούνται εξωτερικά USB hubs με έξτρα τροφοδοσία, σαν το παρακάτω που χρησιμοποιώ εγώ για τις δοκιμές μου.

Πως να κάνεις το δικό σου μηχάνημα για bitcoin mining (Miner) 2

Mining Software

Τα προγράμματα έχουν γίνει τόσο απλά, που σχεδόν τα κάνουν όλα μόνα τους. Μερικά από τα πιο δημοφιλή είναι τα παρακάτω:

 • BFGminer – Open source (το πιο διαδεδομένο)
 • EasyMiner - Παρέχεται για Android, Windows και Linux.
 • CGminer – Open source, δείτε τον σχετικό οδηγό για εγκατάσταση σε Linux.
 • BitMinter – Java Client

USB Sticks

Μερικά σχετικά φτηνά USB Stick Miners είναι τα παρακάτω, τα οποία τα παραθέτω απλώς αναφορικά. Υπάρχουν πάρα πολλά εκεί έξω και σε αυτήν την κατηγορία του forum θα αναφέρω τα περισσότερα.

 • ASICMiner Block Erupter USB Sapphire Miner | 333MH/s | ~ €20
 • Bitmain AntMiner U1 | 1.6GH/s | ~ €40
 • BPMC Red Fury USB | 2.2-2.7GH/s | ~ €70
 • BiFury USB Miner | 5GH/s | ~ €120
 • Hexfury USB stick miner | 11GH/s | ~ €140
Πως να κάνεις το δικό σου μηχάνημα για bitcoin mining (Miner) 3
Το δοκιμαστικό μου σύστημα σε δράση...

Money

Τι μου δίνει αλήθεια όλη αυτήν η υπολογιστική δύναμη; Παρακάτω είναι μερικοί από τους online calculators, οι οποίοι παίρνουν την ταχύτητα των miners και την μετατρέπουν σε χρήμα :)

http://www.bitcoinx.com/profit/ (τα δείχνει σε USD)
http://bitcoin.web-share.nl (τα δείχνει σε EUR, πολύ καλό και απλό)
http://bitcoinwisdom.com/bitcoin/calculator (θεωρείται και όχι άδικα ο καλύτερος calculator)
Για παράδειγμα αν βάλεις 4 BPMC Red Fury θα σου αποδώσουν περί τα 10GH/s που σημαίνει σε χρήμα €0,04/ημέρα ή €15,48/χρόνο. Επομένως το να επενδύσεις σε γρήγορο hardware σου δίνει σαφώς μεγαλύτερα ποσοστά. Για παράδειγμα 4 x Hexfury θα σου αποδώσουν €0,18/ημέρα ή €68,10/χρόνο.

Το μέλλον του Mining

Σαφώς και οι εταιρίες δεν θα σταματήσουν να παράγουν μηχανήματα, εφόσον και όλο και περισσότεροι αρχίζουν και ασχολούνται με το θέμα. Για παράδειγμα η Butterflylabs πρόκειται να κυκλοφορήσει μια συσκευή που την ονομάζει "Monarch" με δύναμη 600GH/s και κόστος περί τα 2000$, ή η cointerra θα κυκλοφορήσει συσκευή που θα δίνει 2TH/s για 6000$. Όχι και λίγα, αλλά με τον καιρό πέφτουν οι τιμές.

Cloud Mining

Υπάρχουν και αυτές οι λύσεις. Οι δύο πρώτες από τις παρακάτω κατασκευάζουν και τα δικά τους συστήματα επίσης.
Black Arrow
ButterFlyLabs
CEX.IO
cloudhashing.com

0 Comments

Related Posts

Top