Πρόβλημα με άλατα μπαταρίας σε πλακέτα (και λύση)

Πρόβλημα με άλατα μπαταρίας σε πλακέτα (και λύση)
05/02/2015

Μια φωτογραφική μου μηχανή (Olympus), άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα με την μπαταρία της (κλασικές, που τις αλλάζεις και όχι επαναφορτιζόμενες), με αποτέλεσμα να ανοίγει για μερικά δευτερόλεπτα και μετά να κλείνει ειδοποιώντας με ότι η μπαταρίες είναι εξαντλημένες, άσχετα αν έβαζα καινούριες μέσα.

Κοιτάζοντας την, παρατήρησα ότι το ένα πινάκι της μπαταρίας είχε πιάσει άλατα (από κάποια διαρροή μπαταρίας πιθανότατα) και παρότι προσπάθησα να το καθαρίσω από έξω, ώστε να μην χρειαστεί να την ανοίξω, δεν είχε αποτέλεσμα. Έτσι αποφάσισα να την ανοίξω με σκοπό να καθαρίσω την πλακέτα της.

Στην παρακάτω εικόνα, η δεξιά επαφή από τις μπαταρίες είχε γεμίσει άλατα και παρότι το καθάρισα με μπατονέτα και καθαρό οινόπνευμα από έξω, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Σημειώστε ότι δεν πρέπει να ξύσετε τα λαμάκια που ακουμπούν οι μπαταρίες με κάποιο εργαλείο, γιατί θα φύγει η ειδική βαφή που έχουν επάνω και θα σκουριάσουν.

Πρόβλημα με άλατα μπαταρίας σε πλακέτα (και λύση) 1

Προχωρώντας βαθύτερα, παρατήρησα ότι τα άλατα είχαν φτάσει μέχρι την πλακέτα της μηχανής.

Πρόβλημα με άλατα μπαταρίας σε πλακέτα (και λύση) 2

Η μηχανή δεν λειτουργούσε παρά μόνο όταν καθάρισα το ένα λαμάκι και το ξανά κόλλησα στην πλακέτα, κάτι που μπορεί εύκολα να γίνει ακόμη και από κάποιον άπειρο σε κολλήσεις.

Πρόβλημα με άλατα μπαταρίας σε πλακέτα (και λύση) 3

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διορθώσετε παρόμοια προβλήματα, είτε από διαρροή ξεχασμένων μπαταριών σε διάφορες συσκευές (ακόμη και remote TV ή χειριστήρια παιχνιδιών). Το λαμάκι ή/και η πλακέτα θα πρέπει να καθαρίσουν καλά από τα άλατα, είτε με ασετόν, είτε με καθαρό οινόπνευμα και μετά να πατηθούν ξανά οι κολλήσεις που φαίνονται ύποπτες. Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με καθαρισμό της πλακέτας με ασετόν, μπορείτε να διορθώσετε προβλήματα συσκευών που έχουν πέσει μέσα τους κάποιο υγρό.

Author Bio

Gearloose
Gearloose

Καλώς ήρθατε στο blog μου. Το όνομα μου είναι Άκης Μπαρέκας. Είμαι freelance web developer. Μου αρέσει να φτιάχνω διάφορα, είτε για δουλειά, είτε για χόμπι. Όταν έχω χρόνο, ανεβάζω videos στο YouTube, γράφω tutorials, μοιράζομαι τεχνολογικά νέα στο Facebook ή γράφω άρθρα που αφορούν το PC Hardware.

Related Posts