Εγκατάσταση του cgminer/bfgminer σε Linux

Published on  by Gearloose ‐ In  ‐ Reading time: less than a minute
Εγκατάσταση του cgminer/bfgminer σε Linux

Ας δούμε πως μπορούμε να εγκαταστήσουμε το cgminer (αλλά και το bfgminer), το πρόγραμμα που αναλαμβάνει να κάνει "εξόρυξη" των ψηφιακών νομισμάτων Bitcoin, σε Linux και φυσικά να υποστηρίζει τους USB Stick Miners.

Η δοκιμή έγινε σε Acer Aspire One A150, το οποίο τρέχει Linux Mint 16, αλλά δουλεύει σε όλες τις διανομές που βασίζονται στο Ubuntu, καθώς επίσης με το pool ghash.io.

Η εφαρμογή είναι σχετικά απλή. Τρέχουμε ένα νέο τερματικό και εκεί μπαίνουμε σε Super user λειτουργία, πληκτρολογώντας την εντολή "sudo su" (χωρίς τα εισαγωγικά) και βάζοντας τον κωδικό χρήστη.

Τώρα πληκτρολογούμε (ή αντιγράφουμε) ένα ένα τα παρακάτω:

apt-get update
apt-get upgrade
apt-get install libusb-1.0-0-dev libusb-1.0-0 libcurl4-openssl-dev libncurses5-dev libudev-dev autoconf libtool
git clone https://github.com/ckolivas/cgminer

Όταν τελειώσει, μπαίνουμε στον φάκελο του cgminer :
cd cgminer

και μετά δίνουμε την εντολή:
./autogen.sh

Προτού συνεχίσουμε, θα πρέπει να ορίσουμε στο cgminer ποιον miner θα χρησιμοποιήσουμε (πχ εγώ χρησιμοποίησα το bitfury), ώστε να εγκατασταθεί και η υποστήριξη προς αυτόν. Δείτε στην σελίδα του cgminer (README) ποιες εντολές δίνουμε για κάθε hardware. Όπου "bitfury" στην παρακάτω εντολή, βάζουμε το δικό μας hardware.

./configure --enable-bitfury

Τώρα, σε περίπτωση που θέλετε να το δοκιμάσετε κάνοντας χρήση της CPU του υπολογιστή σας, αντί για την παραπάνω εντολή, δώστε την παρακάτω. Αν θέλετε να δοκιμάσετε με την GPU του συστήματος σας, δώστε απλώς την εντολή "--enable-cpumining".

./configure --disable-opencl --disable-adl --enable-cpumining

Όταν τελειώσει, δώστε τις παρακάτω εντολές για να τελειώσει με την εγκατάσταση.

make
make install

Όταν τελειώσει, είμαστε έτοιμοι για να τρέξουμε το πρόγραμμα. Διαβάστε και αυτόν τον οδηγό για μερικές γενικές πληροφορίες, προτού συνεχίσετε.

Για να τρέξει το πρόγραμμα, μπορούμε είτε τρέχοντας μια οθόνη τερματικού και πληκτρολογώντας την εντολή cgminer και από εκεί να ορίσουμε διεύθυνση και username pool και όνομα των "εργατών" μας, είτε με μία γενική εντολή που να τα περιλαμβάνει όλα, που είναι και ο καλύτερος τρόπος.

Για παράδειγμα για το ghash.io, ανοίγουμε ένα τερματικό και δίνουμε την εντολή:

cgminer -o stratum+tcp://uk1.ghash.io:3333 -u username.worker -p YourPasswordHere

Αυτόματα θα τρέξει ο cgminer και θα συνδεθεί με το ghash.io, όπου και θα ξεκινήσει η εξόρυξη. Αν έχουμε ένα PC αποκλειστικά για mining, ιδανικό θα είναι να τρέχει η παραπάνω εντολή αυτόματα κάθε φορά που ξεκινά ο υπολογιστής.

Έτσι, πηγαίνουμε στις Ρυθμίσεις -> Συνεδρία και εκκίνηση και επιλέγουμε "Αυτόματη εκκίνηση εφαρμογής". Εκεί δίνουμε το όνομα που θέλουμε, την περιγραφή και φυσικά στο τελευταίο πεδίο βάζουμε το "gnome-terminal" (χωρίς τα εισαγωγικά) και έπειτα την παραπάνω εντολή (με τα σωστά στοιχεία μας) και πατάμε "Add".

Αν όλα πήγαν καλά, θα δούμε αυτήν την εικόνα στο τερματικό μας:

Εγκατάσταση του cgminer/bfgminer σε Linux 1

Παρόμοιος είναι και ο τρόπος εγκατάστασης του bfgminer. Δίνουμε μία μία τις εντολές:
sudo add-apt-repository ppa:unit3/bfgminer
sudo apt-get update
sudo apt-get install bfgminer

Όταν τελειώσει, τρέχουμε το bfgminer με την εντολή:
bfgminer -o stratum+tcp://uk1.ghash.io:3333 -u username.worker -p YourPasswordHere

0 Comments

Related Posts

Top