Ταλαιπωρία στα σύνορα της Σερβίας

Ταλαιπωρία στα σύνορα της Σερβίας

Πρόσφατα πέρασα από την Σερβία και μπορώ να πω ότι το μετάνιωσα πικρά.

Ο λόγος; Ο ερασιτεχνικός, για εμένα, τρόπος ελέγχου στα σύνορα τους. Τι θέλω να πω. Περάσαμε όπως είπα από την Σερβία οδικώς για να φτάσουμε στην Γερμανία, όπου ήταν και ο προορισμός μας.

Παρότι μόλις περάσαμε από τα Σκόπια, που αγανακτήσαμε από τους χάλια δρόμους του, χαρήκαμε κάπως μιας και στην Σερβία οι δρόμοι είναι πολύ καλοί, εντούτοις η χαρά μας βγηκε ξινή όταν φτάσαμε στα σύνορα της χώρας με την Ουγγαρία.

Υπήρχε μια τεράστια ουρά κάμποσων χιλιομέτρων και μας πήρε περί τις 9 ώρες (!) για να φτάσουμε στα σύνορα, να μας ελέγξουν και να τα περάσουμε. Και παρότι και στην Ουγγαρία είχαν κλείσει κάποιους σταθμούς ελέγχου και τους περιορίσαν σε μόλις δύο, μπορώ να πω ότι περάσαμε σχετικά γρήγορα.

Η καθυστέρηση που υπήρχε στην Σερβία Σάββατο βράδυ, δεν περιγράφεται. Κάθε 15' προχωρούσαμε ένα αυτοκίνητο. Κάποια από αυτά μάλιστα δεν άντεξαν την ταλαιπωρία και βγήκαν εκτός, ενώ κάποιοι κοιμήθηκαν σε διπλανό βενζινάδικο για να περάσει η ουρά και να συνεχίσουν το πρωί.

Εντάξει, μπορεί να ήταν Σάββατο, που λογικά θα πει κάποιος επιστρέφουν/φεύγουν πολλοί τότε, αλλά παρόμοια κίνηση, ευτυχώς όχι τόσο μεγάλη, συναντήσαμε και στην επιστροφή και μάλιστα καθημερινή.

Αν και έχω ξαναπεράσει με αυτοκίνητο από την Σερβία, αυτό που συνάντησα φέτος, ήταν απίστευτο. Μιλάμε για μεγάλη ταλαιπωρία, σε σημείο που ήθελα να ακυρώσω το ταξίδι και να γυρίσω πίσω.

Αρχικά είχα 3 επιλογές. Η μία ήταν Σκόπια-Σερβία, η άλλη Αλβανία-Μοντενέγκρο και από εκεί Σλοβενία και η τρίτη, Βουλγαρία-Ρουμανία-Ουγγαρία και από εκεί να συνεχίσω κανονικά. Επειδή από Αλβανία δεν ήθελα να περάσω, αλλά ούτε και από Ρουμανία, μιας και από Τιμισοάρα δεν τον ήξερα τον δρόμο, αποφάσισα να πάω από εκεί που γνωρίζω, διαμέσο Σερβίας δηλαδή.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μια χώρα, απ'όπου περνά η μισή σχεδόν Ευρώπη, αφού οι Βόρειοι για να έρθουν Ελλάδα ή να πάνε Τουρκία ή Αλβανία, θα πρέπει από εκεί να περάσουν, αλλά και εμείς για να πάμε επάνω, θα πρέπει να έχει λίγο καλύτερη οργάνωση. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζεις ότι θα έχεις μεγάλη κίνηση και να μην ανοίγεις κάποιους επιπλέον σταθμούς. Αν και τελικά άνοιξαν τους σταθμούς για φορτηγά και λεωφορεία και επέτρεπαν να περνάνε και από εκεί αυτοκίνητα, αλλά και πάλι μιλάμε για τεράστιο όγκο αυτοκινήτων.

Θα πρέπει να δώσει κάποια λύση η αγαπητή κατά τα άλλα και πολύ όμορφη Σερβία, ούτος ώστε να μην μας ταλαιπωρεί σε τόσο μεγάλο βαθμό. Αν σας αρέσει να ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο σας, καλό θα είναι να εξετάσετε τυχών εναλλακτικές διαδρομές και να αποφύγετε την Σερβία, τουλάχιστον σε περιόδους με τρομερή κίνηση.

loading