Ταξιδεύοντας στην Ρουμανία με αυτοκίνητο

Ταξιδεύοντας στην Ρουμανία με αυτοκίνητο

Σκέφτεστε να προγραμματίσετε ένα ταξίδι στην Ρουμανία με το αυτοκίνητο σας; Ενημερωθείτε για κάθε χρήσιμη πληροφορία και λύστε κάθε σας απορία για το ταξίδι σας στην όμορφη αυτή χώρα.

Η Ρουμανία είναι από τις πιο δημοφιλείς χώρες στην Ευρώπη, την οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες και όχι άδικα, αφού έχει πολλά όμορφα μέρη για να θαυμάσετε. Από το Δέλτα του Δούναβη, τους πρόποδες της οροσειράς των Καρπαθίων, τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, τις δεκάδες λίμνες της, τα αρχαία φρούρια, μοναστήρια, ιστορικά μνημεία, μουσεία και παλάτια, σίγουρα καλύπτουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Μπορείτε να ταξιδέψετε στην χώρα με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά εγώ επειδή είμαι λάτρης των ταξιδιών με αυτοκίνητο, αποφάσισα να επισκεφτώ την Ρουμανία με το αυτοκίνητο μου.

Προτού ξεκινήσετε, φροντίστε να έχετε μαζί σας, εκτός από την ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες (δεν χρειάζεται διαβατήριο) και τα απαραίτητα χαρτιά του αυτοκινήτου σας, ιδιαίτερα την ασφάλεια και την πράσινη κάρτα. Επίσης φροντίστε να έχετε κάνει τον απαραίτητο έλεγχο στο αυτοκίνητο σας, γιατί θα περάσετε από πολλά μέρη κατά την διαδρομή σας, που δεν θα βλέπετε ψυχή για πολλά χιλιόμετρα, οπότε καλό είναι να μην σας παρουσιάσει κάποιο τεχνικό πρόβλημα το αυτοκίνητο σας μέσα στην ερημιά και σε μία άγνωστη χώρα.

Μπορείτε να επιλέξετε από δύο διαδρομές για να περάσετε από Ελλάδα - Βουλγαρία και από εκεί Ρουμανία. Εγώ πήγα από τα σύνορα Ροδόπης, στον κάθετο άξονα της Νυμφαίας και επέστρεψα από Προμαχώνα. Ο λόγος που το έκανα έτσι ήταν επειδή ήθελα να δω όσα περισσότερα μέρη μπορούσα από την Βουλγαρία.

Επειδή σε πολλά μικρά χωριά στην Βουλγαρία δεν έχει ταμπέλες, καλό είναι να έχετε ένα GPS μαζί σας. Επίσης θα πρέπει να τηρείτε τα όρια ταχύτητας και στις δύο χώρες, γιατί γράφουν πολύ εύκολα.

Η απόσταση προς την πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι, είναι κάπως μεγάλη και ίσως να σας κουράσει με το αυτοκίνητο. Αν και το έκανα απευθείας, εννοείται ότι μπορείτε να σταθμεύσετε στην Βουλγαρία, ώστε να ξεκουραστείτε. Ο δρόμος προς την Ρουμανία, μετά τα σύνορα της Βουλγαρίας, δεν είναι και ο καλύτερος, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο σας να υποφέρει μέχρι να αρχίσετε να φτάνετε στο Βουκουρέστι, όπου εκεί φτιάχνει.

Όπως και στην Βουλγαρία, έτσι και η Ρουμανία δεν έχει διόδια, οπότε θα πρέπει να προμηθευτείτε το ειδικό χαρτάκι (βινιέτα ή vignetta). Μην το αμελήσετε, γιατί θα πληρώσετε πρόστιμο, οπότε με το που περάσετε τα σύνορα, ψάξτε για κάποιο βενζινάδικο εκεί κοντά ώστε να προμηθευτείτε την βινιέτα και κολλήστε την στο παρμπρίζ σας (ή αφήστε την επάνω στο ταμπλό για να φαίνεται). Επίσης, κρατήστε και τις αποδείξεις αγοράς της βινιέτας, γιατί σίγουρα θα σας την ζητήσουν κατά την επιστροφή σας προς την Ελλάδα.

Προσωπικά, ποτέ δεν έκλεισα ξενοδοχείο από κάποια εταιρία booking, ειδικά αν ο προορισμός μου είναι η πρωτεύουσα ενός κράτους. Πηγαίνω στο κέντρο της πόλης και επισκέπτομαι 3-4 ξενοδοχεία και παίρνω τιμές. Συνήθως μου κάνουν καλύτερες τιμές, ειδικά αν έχω μετρητά, αλλά σίγουρα είναι πολλοί αυτοί που δεν νιώθουν σίγουροι αν δεν έχουν κλείσει κάποιο δωμάτιο πριν το ταξίδι. Επίσης, καλό θα είναι να βρείτε κάποιο πάρκινγκ να βάζετε το αυτοκίνητο σας, ειδικά το βράδυ, ειδάλλως βρείτε κάποιον κεντρικό δρόμο με κίνηση για να το παρκάρετε.

Μερικά tips (και μέρη για να δείτε)

Όπως ισχύει στα περισσότερα κράτη των Βαλκανίων, να θυμάστε ότι για τους επιχειρηματίες, είστε απλά ένα πορτοφόλι, οπότε θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, ειδικά στις αλλαγές των νομισμάτων.

Όσο αφορά τις πληρωμές, το καλύτερο είναι να πληρώνετε με την κάρτα σας, όπου μπορείτε και να επιλέγετε να μετατρέψει η τράπεζα σας το ποσό σε ευρώ και όχι το κατάστημα εκεί ή κάποια δική τους υπηρεσία ή τράπεζα, γιατί θα σας χρεώσει πολλά.

Το ίδιο ισχύει και για τα καταστήματα αγορών για αγορές με μετρητά. Παρότι δέχονται ευρώ, θα σας δώσουν ρέστα στο δικό τους νόμισμα (Λέου). Πολλά καταστήματα κλέβουν στην συναλλαγή ή τα υπολογίζουν με την μέγιστη δυνατή τιμή, δίνοντας σας λιγότερα ρέστα. Οπότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε κάρτα και σε αυτά.

Αν χρειαστείτε να πάρετε ταξί, να είστε έτοιμοι για να σας ζαλίσουν με σκοπό να σας πάνε σε καταστήματα που θέλουν αυτοί, ειδικά αν ακούσουν για Έλληνες, παρότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει το πως μας βλέπουν οι ξένοι. Ωστόσο, για αυτούς, αν βρίσκεστε σε ταξίδι θα πρέπει να ξοδέψετε στα καταστήματα τους.

Αποφύγετε τις καλοσύνες και μην εμπιστεύεστε κανέναν, κανείς δεν είναι φίλος σας. Οπότε αποφύγετε να πάρετε κάποιον σε ωτοστόπ, όσους σας σας προσεγγίζουν σε μπαρ ή κλαμπ χαμογελώντας, γιατί το κάνουν για να τους κεράσετε ή να σας πάρουν χρήματα. Το ίδιο ισχύει και όταν περνάτε έξω από κάποια μπαρ ή κλαμπ. Επίσης, αν είστε αντροπαρέα, να προσέχετε τους καλοσυνάτους τύπους που βρίσκονται έξω από στριπτιζάδικα, γιατί στόχος τους είναι να κάνουν το παν για να σας βάλουν μέσα.

Όπως και σε άλλες χώρες, έτσι και εδώ, προτιμήστε μέρη που πηγαίνουν οι ντόπιοι για τις αγορές σας (ειδικά σε καταστήματα τροφίμων) ή εστιατόρια. Για να τα βρείτε αυτά τα μέρη, αν δεν έχετε ξανά επισκεφτεί το συγκεκριμένο μέρος, παρατηρήστε που πηγαίνουν οι ντόπιοι, συνήθως οι ηλικιωμένοι ή αναζητήστε reviews σε υπηρεσίες όπως το Google Maps.

Η Ρουμανία έχει απίστευτα μέρη για να δείτε. Εμένα μου άρεσαν τα Constanta, Sighisoara και Brasov. Η διαμονή γενικά είναι φθηνή, αλλά αν θελήσετε να επισκεφτείτε το Brasov, θα πρέπει να κλείσετε από νωρίς, γιατί είναι δημοφιλής προορισμός. Το Brasov είναι απίστευτα όμορφο προς τα Χριστούγεννα, ειδικά αν έχει χιονίσει. Μπορείτε να πάτε στο Βουκουρέστι για λίγες ημέρες και από εκεί στο Brasov να το έχετε σαν βάση για εξορμήσεις τριγύρω.

Αν πάτε στο Brasov, θυμηθείτε να επισκεφτείτε και το κάστρο Μπραν (αναφέρεται ως το «κάστρο του Κόμη Δράκουλα»). Γενικά η περιοχή εκεί γύρω είναι πολύ όμορφη και θα σας αρέσει.

Αν αποφασίσετε να πάτε στην Ρουμανία οδικώς, να ξέρετε ότι είναι μια εύκολη και φθηνή επιλογή και με πληθώρα προορισμών για όλους. Εγώ σκέφτομαι να ξανά πάω στην Ρουμανία όταν μπορέσω, γιατί έχει τόσα πολλά μέρη που δεν μπορείς να τα δεις με την μία.

loading