Εκδρομή στο Μπάνσκο

Εκδρομή στο Μπάνσκο

Τα τελευταία χρόνια το Μπάνσκο στη Βουλγαρία, έχει αρχίσει να διεκδικεί τον τίτλο ενός από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς.

Πολλές εταιρίες προσφέρουν φτηνά πακέτα, κάτι που δεν αφήνει εύκολα κάποιον ασυγκίνητο, ειδικά αν είναι λάτρης του σκι. Τα θετικά του Μπάνσκο μπορείτε να τα βρείτε στις διάφορες ιστοσελίδες, οπότε σε αυτό το άρθρο, ας δούμε και τι ισχύει αλλά και μερικά tips.

Καταρχάς το Μπάνσκο ενδείκνυται για όσους λατρεύουν το σκι, άλλωστε τα πάντα γύρω από αυτό έχουν να κάνουν με το χιόνι. Εννοείται βέβαια ότι μπορείτε να πάτε και όσοι δεν ενδιαφέρεστε για το σκι, κυρίως επειδή είναι κοντά με την χώρα μας, είναι σχετικά φτηνά (€1 = 1,95LV), ενώ έχει πολλά μέρη διασκέδασης. Μπορείτε να πάτε με τρένο, με αυτοκίνητο ή με τα λεωφορεία των εταιριών (αν επιλέξετε κάποια εταιρία για να πάτε). Το Μπάνσκο βρίσκεται σε απόσταση 160 χμ από την Σόφια.

Επίσης μπορείτε να περάσετε αρκετά καλά και σε περίοδο διακοπών, πχ Χριστούγεννα. Σε αντίθεση με περιοχές της Ελλάδας, το Μπάνσκο το επισκέπτονται και αρκετοί ξένοι, που σημαίνει ότι θα υπάρχουν περισσότερα άτομα να διασκεδάζουν και έτσι και περισσότερες επιλογές σε καταστήματα, clubs κλπ.

Τι να προσέχετε

Αρχικά σε τέτοια μέρη, θα πρέπει να προσέχετε πολύ στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος. Προτιμήστε τα ανταλλακτήρια που είναι απομακρυσμένα από τις κεντρικές περιοχές όπου υπάρχει περισσότερος κόσμος, ώστε να βρείτε τις πιο συμφέρουσες ισοτιμίες. Θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο αναγραφόμενο ποσό που εμφανίζεται στους εξωτερικούς φωτεινούς πίνακες, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι αναρτημένες τιμές λειτουργούν ως κράχτης και αφορούν στην αγορά και όχι στην πώληση του νομίσματος. Γι' αυτό πριν την ανταλλαγή, πάντοτε να ρωτάτε προτού δώσετε τα χρήματα σας.

Ένα άλλο που πρέπει να προσέχετε στο Μπάνσκο, είναι τα ρέστα σας, αφού τις περισσότερες φορές τα "ψιλά" δεν τα δίνουν, αν δεν τα ζητήσετε. Προτιμήστε τις συναλλαγές με κάρτα, όπου είναι δυνατόν, γιατί αν δώσετε ευρώ, θα σας δώσουν ρέστα στο τοπικό νόμισμα και θα χάσετε από την μετατροπή. Οπότε και σας συμφέρει περισσότερο να κάνει την μετατροπή η τράπεζα, όσο και αν και η ίδια η τράπεζα σας κρατήσει κάποιο ποσό.

Κάτι άλλο που παρατήρησα είναι ότι πολλά καταστήματα απασχολούν Έλληνες, μιας και παλιότερα είμασταν πλειοψηφία εκεί (σαν τουρίστες). Έτσι, αν δουν ότι είστε Έλληνες, θα σας ζαλίσουν να πάτε στο κατάστημα του, ενώ θα σας κάνουν και καλύτερες "προσφορές" επειδή είστε πατριώτες. Μην τους πιστεύετε, τα ίδια κάνουν σε όλους. Προτιμήστε τα καταστήματα που επιλέξατε να πάτε και αποφύγετε τους κράχτες.

Κάτι άλλο που θα πρέπει επίσης να προσέξετε, είναι τα καταστήματα που δεν κόβουν αποδείξεις, αλλά σου δίνουν και καλά μία κάρτα με έκπτωση για την επόμενη φορά που θα πας, επειδή και καλά δεν λειτουργεί η ταμειακή τους.

Προτιμήστε τα ομαδικά ταξίδια

Αν και είναι αρκετά εύκολο να πάτε μόνοι σας με το αυτοκίνητο σας, θα σας πρότεινα να κοιτάξετε και κάποια επιλογή από ταξιδιωτικό γραφείο ώστε να πάτε ομαδικά εκεί. Ο λόγος είναι κυρίως ότι εσείς δεν θα κάνετε το παραμικρό, όλα τα θα αναλάβει το ταξιδιωτικό σας γραφείο. Αν και θα υπάρξουν στιγμές που θα το μετανιώσετε, πχ κάποιος που θα αργήσει όταν είναι να πάτε κάπου, σε γενικές γραμμές είναι καλύτερο, μιας και θα είστε και με άλλα άτομα παρέα.

Βέβαια, για εμένα καλό είναι να αποφύγετε κάποιες από τις συμβουλές των ταξιδιωτικών πρακτόρων, ειδικά σε χώρες που είναι ασφαλείς, όπως είναι η Βουλγαρία για παράδειγμα. Ο λόγος είναι ότι ο ταξιδιωτικός πράκτορας θα σας προτείνει να επισκευτήτε καταστήματα που γνωρίζει ο ίδιος και δεν είναι πάντοτε η καλύτερη επιλογή, πχ εστιατόρια. Εννοείται ότι σε περιοχές που είναι επικίνδυνες, θα πρέπει να τον ακούσετε με προσοχή, αλλά σε τέτοια μέρη ψάξτε το λίγο παραπάνω.

Μπάνσκο για Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά

Το Μπάνσκο μου άρεσε όταν το επισκέφτηκα για Πρωτοχρονιά. Το καλό ήταν ότι είχε πολλά μπαράκια, καφέ και κλαμπ για να διαλέξεις, ενώ επίσης είχε και πάρα πολύ κόσμο, ωστόσο οι τιμές τους ξεφεύγουν. Πάντως, ειδικά αν είστε λάτρης του σκι, αξίζει να επισκεφτήτε το Μπάνσκο την περίοδο των εορτών, ώστε να τα συνδυάσετε.

Τι να δεις

Στο Μπάνσκο δεν έχει και πολλά πράγματα για να δεις, κάτι που είναι λογικό, αν σκεφτείς ότι έχει συνδέσει το όνομα του με το σκι. Ωστόσο θα σας πρότεινα να πάτε να δείτε την παλιά Πόλη, η οποία δεν απέχει πάρα πολύ από το Μπάνσκο και το κεντρικό πάρκο της πόλης. Στην Παλιά Πόλη, μπορείτε να δείτε την γραφική εκκλησία της Αγίας Τριάδας (Ηoly Trinity Church).

loading