Πως να φτιάξετε έναν φτηνό ανιχνευτή μετάλλων με Arduino

Πως να φτιάξετε έναν φτηνό ανιχνευτή μετάλλων με Arduino
Written by Admin

Πολλές από τις επισκέψεις στο blog έρχονται από αναζητήσεις σχετικά με "ανιχνευτή μετάλλων" ή/και "ανιχνευτή χρυσού", για το σχετικό άρθρο και σίγουρα στο μέλλον θα προσθέσω και άλλα σχέδια, τα οποία αυτήν την στιγμή δοκιμάζω. Ένα τέτοιο σχέδιο είναι και το παρακάτω και αυτήν την φορά αφορά έναν απλό ανιχνευτή μετάλλων με την χρήση του Arduino.

Θα χρειαστούμε

Ένα Arduino. Εγώ το δοκίμασα με ένα Teensy (που μου είχε μείνει από το PS3) και με κλώνο Arduino Pro Mini (έχει κόστος περί τα 5€ και μπορείτε να τον βρείτε εδώ, ωστόσο θα χρειαστεί και τον ανάλογο programmer, τον οποίο φυσικά θα τον έχετε και για άλλες πλακέτες).

Επίσης θα χρειαστούμε και μερικά εξαρτήματα, όπως αναφέρονται και στην εικόνα παρακάτω (αν κάνετε κλικ επάνω της θα σας ανοίξει η σελίδα με τον σχεδιαστή του κυκλώματος για περαιτέρω πληροφορίες), με μόνη εξαίρεση τα τρανζίστορ να είναι BC547 και όχι τα 2N που αναφέρονται στο σχέδιο παρακάτω. Επίσης θα χρειαστούμε να φτιάξουμε και το πηνίο μας, εκτός αν έχετε κάποιο από άλλη κατασκευή, ενώ θα μας χρειαστεί και ο πηγαίος κώδικας που θα φορτώσουμε στο Arduino.

Συνδέουμε όλα τα υλικά με προσοχή σε μια διάτρητη πλακέτα και αφού προγραμματίσουμε το Arduino μας με τον κώδικα, το συνδέουμε και αυτό όπως μας λέει το κύκλωμα. Το Arduino μπορεί να τροφοδοτηθεί απευθείας από τον Η/Υ, οπότε για τις δοκιμές μας δεν χρειάζεται να έχουμε άλλη πηγή. Απλά να θυμάστε κάθε φορά που τροφοδοτείτε το Arduino, να πιέζετε τον διακόπτη (το αναφέρει και στον κώδικα).

Video που δείχνει βήμα βήμα πως προγραμματίζουμε ένα Arduino

Video που δείχνει τον ανιχνευτή στην πράξη (σημ.:Δεν είναι δικό μου το video):

About the author

Admin

Admin

Καλώς ήρθατε στο blog μου. Το όνομα μου είναι Άκης Μπαρέκας. Είμαι freelance web developer και ασχολούμαι χρόνια (και παράλληλα παρέχω υπηρεσίες σχετικά) με το SEO, το Website Migration (την μεταφορά του περιεχομένου ενός site, πχ μεταφορά από blogger σε WordPress), το optimization ενός site και το web scraping (την εξαγωγή δηλαδή περιεχομένου από ένα ή περισσότερα sites.

Παράλληλα κάνω και τα πρώτα μου βήματα σαν game developer (στο unity κυρίως) και animator (blender). Επίσης φτιάχνω διάφορα, είτε για δουλειά, είτε για χόμπι. Όταν έχω χρόνο, ανεβάζω videos στο YouTube, γράφω tutorials, μοιράζομαι τεχνολογικά νέα στο Facebook και στο blog ή γράφω άρθρα που αφορούν το χρήμα και την οικονομία.

Leave a Comment