Πως να φτιάξετε ένα φτηνό NAS με το Raspberry Pi

Πως να φτιάξετε ένα φτηνό NAS με το Raspberry Pi
Written by Admin

Μια μόδα σε όσους έχουν πολλά μηχανήματα στο σπίτι τους και θέλουν να μοιράζονται αρχεία, είναι η προσθήκη μιας μονάδας αποθήκευσης ή αλλιώς NAS (Network Attached Storage).

Το NAS συνήθως είναι ένα mini PC, συνήθως "τυφλό" (δεν έχει οθόνη δηλαδή) και με μερικούς σκληρούς δίσκους επάνω του. Και επειδή το Raspberry Pi είναι ιδανικό για τέτοιες εργασίες, ας φτιάξουμε ένα Raspberry Pi NAS.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα NAS. Εδώ θα ακολουθήσουμε τον πιο απλό τρόπο και θα χρησιμοποιήσουμε το Open Media Vault (OMV), το οποίο μάλιστα παρέχεται και σε έτοιμο iso με το λειτουργικό, όπου δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα παραπάνω από το να γράψετε το αρχείο iso στην κάρτα SD.

Αφού μεταφέρουμε το iso στην κάρτα SD (δείτε και εδώ οδηγίες), χρησιμοποιώντας είτε το πρόγραμμα Win32diskimager (Windows), είτε την εντολή dd (Linux), την βάζουμε στο Raspberry και το θέτουμε σε λειτουργία. Όταν φορτώσει, θα μας εμφανίσει μια οθόνη με τις οδηγίες και μια IP, όπου αυτή η IP είναι και η διεύθυνση του λειτουργικού μας.

Σε ένα άλλο PC, βάζουμε στον browser μας την διεύθυνση IP που μόλις λάβαμε και θα βρεθούμε στην οθόνη login του OMV. Οι αρχικοί κωδικοί είναι:

-username = admin
-password = openmediavault

Με το που συνδεθείτε, θα δείτε το αρχικό μενού. Από εδώ, μπορείτε να αλλάξετε τις αρχικές ρυθμίσεις και να ενεργοποιήσετε τις λειτουργίες που παρέχει, ενώ μπορείτε να εγκαταστήσετε και νέες, όπως πχ τον torrent client.

Ξεκινώντας, θα πρέπει να δηλώσετε ποιο σύστημα δικτύου θέλετε να ενεργοποιήσετε, όπως SSH, FTP, NFS, Rsync, SMB κ.α, ενώ θα πρέπει να κάνετε και τις απαραίτητες ρυθμίσεις των δίσκων σας, όπως format, δημιουργία RAID κλπ.

About the author

Admin

Admin

Καλώς ήρθατε στο blog μου. Το όνομα μου είναι Άκης Μπαρέκας. Είμαι freelance web developer και ασχολούμαι χρόνια (και παράλληλα παρέχω υπηρεσίες σχετικά) με το SEO, το Website Migration (την μεταφορά του περιεχομένου ενός site, πχ μεταφορά από blogger σε WordPress), το optimization ενός site και το web scraping (την εξαγωγή δηλαδή περιεχομένου από ένα ή περισσότερα sites.

Παράλληλα κάνω και τα πρώτα μου βήματα σαν game developer (στο unity κυρίως) και animator (blender). Επίσης φτιάχνω διάφορα, είτε για δουλειά, είτε για χόμπι. Όταν έχω χρόνο, ανεβάζω videos στο YouTube, γράφω tutorials, μοιράζομαι τεχνολογικά νέα στο Facebook και στο blog ή γράφω άρθρα που αφορούν το χρήμα και την οικονομία.

Leave a Comment