Πως να διορθώσεις το στεγνωτήριο που δε στεγνώνει τα ρούχα σου

Published on  by Gearloose ‐ In  ‐ Reading time: less than a minute
Πως να διορθώσεις το στεγνωτήριο που δε στεγνώνει τα ρούχα σου

Μήπως το στεγνωτήριο έπαψε να στεγνώνει τα ρούχα σας; Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να βρείτε το πρόβλημα και να το διορθώσετε.

Αν έχετε παρατηρήσει ότι τα ρούχα σας βγαίνουν βρεγμένα από το στεγνωτήριο ή θέλουν περισσότερη ώρα από τι συνήθως για να στεγνώσουν, τότε μάλλον το στεγνωτήριο σας έχει πρόβλημα.

Αν το μηχάνημα σας είναι πάνω από μια δεκαετία, όσο περίπου διαρκούν τα σύγχρονα πλυντήρια-στεγνωτήρια δηλαδή, μην βιαστείτε να το αντικαταστήσετε με καινούριο επειδή παρουσίασε κάποια προβλήματα. Μπορεί η αιτία που δεν στεγνώνει τα ρούχα σας να είναι κάτι απλό και να μην χρειαστείτε καν την βοήθεια ειδικού.

Πιο συχνά προβλήματα

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα προβλήματα, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το στεγνωτήριο σας να μην λειτουργεί σωστά: Το στεγνωτήριο δεν θερμαίνεται. Δεν ανάβει ούτε ξεκινά. Δεν γυρίζει ο κάδος ή κάνει πολύ θόρυβο. Μερικές φορές, μπορεί να μην παρατηρήσετε κανένα από αυτά τα ενδεικτικά σημάδια ενός χαλασμένου στεγνωτηρίου, αλλά θα παρατηρήσετε ότι τα ρούχα σας βγαίνουν από το στεγνωτήριο βρεγμένα ή εξαιρετικά ζεστά στην αφή. Και αυτά είναι επίσης σημάδια ότι το στεγνωτήριο σας δεν λειτουργεί σωστά.

Βήματα που πρέπει να κάνετε εάν το στεγνωτήριο σας δεν στεγνώνει τα ρούχα σας

Το στεγνωτήριο δεν στεγνώνει τα ρούχα σας; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που το μηχάνημά σας δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, μπορείτε να αποκλείσετε πιθανά προβλήματα, να προσδιορίσετε γιατί το στεγνωτήριο σας δεν στεγνώνει και να μάθετε πώς να το διορθώσετε.

1. Βεβαιωθείτε ότι δεν βάζετε πάρα πολλά ρούχα

Μία από τις πιο κοινές απαντήσεις στην ερώτηση "Γιατί το στεγνωτήριο μου δεν στεγνώνει" είναι επίσης μία από τις πιο εύκολες να απαντηθούν. Βάζετε πάρα πολλά ρούχα μέσα στο στεγνωτήριο. Βεβαιωθείτε ότι το στεγνωτήριο δεν έχει τόσα πολλά ρούχα μέσα. Η υπερφόρτωση του στεγνωτηρίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την απόδοση στεγνώματος και θόρυβο όταν υπάρχει πολύ βάρος μέσα στο στεγνωτήριο.

Όταν σπρώχνετε πάρα πολλά ρούχα στο στεγνωτήριο (μια προσπάθεια να στεγνώσετε περισσότερα ρούχα σε λιγότερες προσπάθειες), μειώνετε τη ροή αέρα που απαιτείται για να στεγνώσετε σωστά τα ρούχα, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί τα ρούχα σας βγαίνουν μεν ζεστά αλλά όχι στεγνά. Η υπερφόρτωση κάνει επίσης το στεγνωτήριο να δουλεύει περισσότερο, χρησιμοποιώντας έτσι περισσότερη ενέργεια και αυξάνει τον χρόνο στεγνώματος. Μία καλή συμβουλή είναι να μην γεμίζετε ποτέ το τύμπανο του στεγνωτηρίου περισσότερο από τα τρία τέταρτα.

2. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις

Η χρήση της λανθασμένης ρύθμισης για το στέγνωμα των ρούχων σας μπορεί σίγουρα να επηρεάσει τον χρόνο που απαιτείται για το στέγνωμα των ρούχων. Για παράδειγμα, εάν επιλέξετε τη ρύθμιση στεγνώματος με την χρήση αέρα ή τον ήπιο κύκλο για ένα φορτίο γεμάτο με τζιν, πετσέτες και σεντόνια, τα ρούχα σας μπορεί να είναι μούσκεμα επειδή επιλέξατε μια πολύ χαμηλή ρύθμιση. Με λίγα λόγια, είναι άλλο πράγμα να ξέρεις πώς να πλένεις τις πετσέτες και άλλο να γνωρίζεις τη σωστή ρύθμιση για το στέγνωμα τους.

Για να βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε πολύ ή ελάχιστη θερμότητα, δώστε προσοχή στα σύμβολα που έχουν επάνω τα ρούχα σας. Θα καταστήσουν σαφές ποια ρύθμιση στεγνωτηρίου είναι καλύτερη.

3. Καθαρίστε το φίλτρο

Θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά το φίλτρο και να το καθαρίζετε. Το χνούδι που μαζεύετε στο φίλτρο εμποδίζει τη ροή αέρα του στεγνωτηρίου και είναι το κυριότερο αίτιο γιατί τα στεγνωτήρια δεν στεγνώνουν. Επίσης καλό είναι να αφήσετε το φίλτρο στεγνό και να το καθαρίσετε, γιατί αν είναι μούσκεμα δεν καθαρίζει εύκολα, οπότε μια συμβουλή είναι να μην χρησιμοποιήσετε νερό για να το καθαρίσετε. Μπορείτε επίσης να καθαρίσετε το φίλτρο με την ηλεκτρική σκούπα.

Ξεκινήστε αφαιρώντας το καπάκι και τραβώντας το φίλτρο προς τα πάνω, στη συνέχεια αφαιρέστε απαλά το χνούδι από το φίλτρο με το χέρι και τοποθετήστε το ξανά στην θέση του. Αν παρατηρήσετε να μαζεύεται υπερβολικό χνούδι ή τρίχες ή χειρότερα, να βουλώνει το πλέγμα, το φίλτρο μπορεί να είναι πιο δύσκολο να καθαριστεί με το χέρι και θα χρειαστεί πιο βαρύς καθαρισμός ή, αναλόγως τον κατασκευαστή, αντικατάσταση του.

Θυμηθείτε ότι αν τα χνούδια μπλοκάρουν την περιοχή εξαερισμού, υπάρχει κίνδυνος φωτιάς. Γι' αυτό το φίλτρο χνουδιών θα πρέπει να καθαρίζετε τακτικά αλλά και να ΜΗΝ χρησιμοποιείτε την συσκευή χωρίς φίλτρο.

4. Ελέγξτε τον αγωγό εξαγωγής αέρα του στεγνωτηρίου

Ένα άλλο σημείο που το χνούδι μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αέρα είναι ο αεραγωγός από όπου εξέρχεται ο αέρας του στεγνωτηρίου. Εάν το μηχάνημά σας λειτουργεί σωστά, μια ανεμπόδιστη ροή ζεστού αέρα θα βγαίνει από τον εξαερισμό όταν αυτό λειτουργεί.

Εάν το στεγνωτήριο σας αργεί να στεγνώσει τα ρούχα, τα ρούχα δεν στεγνώνουν γενικά ή δεν νιώθετε τον αέρα να κινείται στον αεραγωγό, αυτό σημαίνει ότι ο αεραγωγός είναι βουλωμένος.

Ο καθαρισμός του αεραγωγού εξαερισμού του στεγνωτηρίου σας είναι απαραίτητος. Μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα καθαρίζοντας μόνοι σας τον εξαερισμό, αλλά αν δεν είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας, επικοινωνήστε με κάποιον τεχνικό.

5. Καθαρίστε βαθιά το εσωτερικό του αγωγού εξαγωγής αέρα

Εάν έχετε καθαρίσει το φίλτρο για το χνούδι ή δεν μπορείτε να νιώσετε τον αέρα να κινείται μέσα από τον αεραγωγό, είναι πιθανό να υπάρχει συσσωρευμένο χνούδι βαθύτερα στο εσωτερικό του εξαερισμού. Συνιστούμε να αφαιρείτε το χνούδι από όλο το μήκος του συστήματος εξαερισμού τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια.

Εάν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να καλέσετε έναν τεχνικό, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας αγοράζοντας ένα κιτ καθαρισμού αεραγωγών και ακολουθώντας αυτά τα βασικά βήματα.

  • Εντοπίστε τον αεραγωγό εξαερισμού του στεγνωτηρίου σας και αφαιρέστε το πλαστικό κάλυμμα που προστατεύει το άκρο του.
  • Έχετε αποσυνδεμένο το καλώδιο τροφοδοσίας του στεγνωτηρίου σας καθόλη την διάρκεια του καθαρισμού.
  • Αφαιρέστε τυχόν ταινίες ή σφιγκτήρες που συγκρατούν τον σωλήνα εξαερισμού στο πίσω μέρος του στεγνωτηρίου σας.
  • Σπρώξτε τη βούρτσα από το κιτ καθαρισμού του στεγνωτηρίου σας όσο πιο απαλά και όσο το δυνατόν περισσότερο σε κάθε άκρο του αγωγού του στεγνωτηρίου σας. Φροντίστε να ακολουθήσετε τυχόν στροφές ή γωνίες.
  • Καθαρίστε τυχόν χνούδια που βγαίνουν από την αντίθετη πλευρά του αγωγού και, στη συνέχεια, συνδέστε ξανά τον σωλήνα εξαερισμού και το καλώδιο τροφοδοσίας.
  • Σύρετε το στεγνωτήριό σας ξανά στη θέση του και εκτελέστε έναν κύκλο στεγνωτηρίου χωρίς ρούχα για δέκα έως 15 λεπτά ώστε να φύγει η υπολειμματική σκόνη και να επιβεβαιώσετε ότι ο εξαερισμός είναι καθαρός.

Βεβαιωθείτε ότι το σύστημα εξαερισμού έχει εγκατασταθεί σωστά έπειτα από τον καθαρισμό, γιατί μπορεί το στεγνωτήριο σας να μην στεγνώνει καλά.

6. Καθαρίστε τον αισθητήρα υγρασίας

Ορισμένα στεγνωτήρια ανιχνεύουν την υγρασία μέσω των αισθητήρων που βρίσκονται μέσα στο στεγνωτήριο. Πολλοί κατασκευαστές συνιστούν τον καθαρισμό των αισθητήρων για την ακριβή ανίχνευση υγρασίας. Εάν δεν καθαριστούν, το στεγνωτήριο μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να στεγνώσει τα ρούχα. Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήσης για σχετικές οδηγίες από τον κατασκευαστή.

7. Βεβαιωθείτε ότι το στεγνωτήριο βρίσκεται σε αεριζόμενο χώρο

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους ένα στεγνωτήριο δεν στεγνώνει σωστά τα ρούχα είναι ότι βρίσκεται σε χώρο πολύ μικρό για τη συσκευή. Σε γενικές γραμμές, το μπροστινό μέρος του πλυντηρίου/στεγνωτηρίου απαιτεί τουλάχιστον 10 εκατοστά χώρου και 5 εκατοστά στα πλάγια. Και για τις περισσότερες εγκαταστάσεις, το πίσω μέρος του πλυντηρίου/στεγνωτηρίου απαιτεί 20 εκατοστά.

Δεν είστε σίγουροι αν ο χώρος σας είναι κατάλληλος για το συγκεκριμένο μηχάνημα σας; Ανατρέξτε στις οδηγίες εγκατάστασης του κατασκευαστή για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις χώρου.

8. Ελέγξτε για θερμότητα

Βεβαιωθείτε ότι η θερμότητα λειτουργεί ενεργοποιώντας το στεγνωτήριο για πέντε έως δέκα λεπτά. Βάλτε το χέρι σας στον σωλήνα εξαερισμού για να ελέγξετε την κίνηση του αέρα. Αν η κίνηση του αέρα είναι μικρότερη από ένα πιστολάκι μαλλιών σε υψηλή ταχύτητα, καθαρίστε το χνούδι από όλο το μήκος του συστήματος εξαερισμού.

Το στεγνωτήριο σας δεν θερμαίνει αλλά λειτουργεί κατά τα άλλα; Όταν δεν υπάρχει θερμότητα αλλά το μηχάνημα λειτουργεί κανονικά, μπορεί να είναι πρόβλημα με το θερμαντικό στοιχείο ή τη θερμική ασφάλεια. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να ελέγξετε το εγχειρίδιο χρήσης για τα επόμενα βήματα. Εάν νιώθετε άνετα να αντικαταστήσετε μόνοι σας το πρόβλημα, φροντίστε να το κάνετε—αλλά ελέγξτε το εγχειρίδιο χρήσης για τα σωστά βήματα. Διαφορετικά, καλέστε έναν ειδικό.

Τι να κάνετε εάν το στεγνωτήριό σας δεν ανάβει

Εάν το στεγνωτήριό σας δεν λειτουργεί, μπορεί να έχετε κάποια ασφάλεια καμένη ή να υπάρχει πρόβλημα με το κύκλωμα της συσκευής.

Πριν εξετάσετε οτιδήποτε, να είστε πολύ προσεκτικοί, καθώς υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας όταν κάνετε οποιαδήποτε εργασία επάνω σε ηλεκτρικές συσκευές.

Εάν λοιπόν το στεγνωτήριο ρούχων σας αρνείται να λειτουργήσει, ακολουθήστε αυτά τα βήματα.

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει σωστά κάποιο πρόγραμμα.
  • Μόλις γίνει αυτό, βεβαιωθείτε ότι το καλώδιο του στεγνωτηρίου δεν είναι φθαρμένο και είναι πλήρως συνδεδεμένο με το δίκτυο.
  • Βεβαιωθείτε ότι κάποια ασφάλεια του πίνακα δεν έχει "πέσει". Καλό θα είναι να βάλετε και κάποια άλλη συσκευή στην ίδια πρίζα με το στεγνωτήριο, πχ ένα σεσουάρ, για να δείτε ότι όντως έρχεται ρεύμα. Αντικαταστήστε τις ελαττωματικές ασφάλειες αν δείτε ότι δεν έρχεται ρεύμα σε εκείνη την πρίζα.
  • Ελέγξτε τον διακόπτη της πόρτας. Ορισμένα στεγνωτήρια με μπροστινή φόρτωση χρησιμοποιούν διακόπτη πόρτας για να ενημερώνουν το μηχάνημα εάν η πόρτα είναι ανοιχτή ή κλειστή. Το χαρακτηριστικό ασφαλείας εμποδίζει το στεγνωτήριο να λειτουργεί ενώ η πόρτα είναι ανοιχτή. Όταν οι αισθητήρες παρουσιάζουν βλάβη, μπορεί να αναγκάσουν το στεγνωτήριο να σταματήσει να λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Ο διακόπτης της πόρτας μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί με μερικά απλά εργαλεία, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Εάν τα παραπάνω βήματα δεν επιλύσουν το πρόβλημα, επικοινωνήστε με έναν εξειδικευμένο τεχνικό για βοήθεια.

Τι να κάνετε αν το τύμπανο δεν στρίβει

Εάν το στεγνωτήριο ρούχων σας ξεκινήσει αλλά το τύμπανο (το μέρος όπου βάζετε τα ρούχα σας) δεν στρίβει, μπορεί να σημαίνει ότι ο ιμάντας που βοηθά στην περιστροφή του τυμπάνου έχει σπάσει ή ότι το μοτέρ έχει χαλάσει. Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο χρήσης ή σε έναν εξουσιοδοτημένο τεχνικό για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Πότε να καλέσετε έναν ειδικό

Αντιμετωπίστε τυχόν προβλήματα στεγνωτηρίου το συντομότερο δυνατό. Το κλειδί είναι να προσδιορίσετε το πρόβλημα καθώς ξεκινά, αντί να περιμένετε αργότερα για να αντιμετωπίσετε το ζήτημα.

Όσον αφορά το πότε πρέπει να καλέσετε τους ειδικούς, αυτό εξαρτάται από το αν το θέμα είναι πέρα από τις δυνατότητές σας. Εάν μπορείτε να χειριστείτε τις επισκευές μόνος σας, μπορείτε έτσι να εξοικονομήσετε χρήματα. Αλλά αν δεν είστε τόσο σίγουροι για την ικανότητά σας να ακολουθήσετε σωστά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, καλό θα είναι να καλέσετε έναν τεχνικό. Μην δοκιμάσετε να επισκευάσετε μια συσκευή αν δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες, γιατί μπορεί να σας κοστίσει περισσότερα μετά η επισκευή της.

0 Comments

Related Posts

Top