Διαβάστε πόσο καιρό μπορούν να κρατήσουν τα τρόφιμα σας στο ψυγείο, όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος, ώστε να γλιτώσετε από τροφική δηλητηρίαση.
Όλοι έχουμε βιώσει την στιγμή που κόβεται το ρεύμα και σίγουρα, ένα από τα πρώτα πράγματα που σκεφτόμαστε είναι τα τρόφιμα στο ψυγείο μας και αν θα χαλάσουν. Τώρα που οι διακοπές ρεύματος αναμένονται να είναι συχνές και η ακρίβεια μας έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα και τα είδη των σούπερ μάρκετ ακριβαίνουν μήνα με τον μήνα, καλό είναι να είστε όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι ώστε να γνωρίζετε πόσο καιρό διατηρούνται τα προϊόντα σας, ώστε να μην πετάξετε άδικα κάποια που δεν χρειάζεται.
Πώς να προετοιμάσετε το ψυγείο σας για ενδεχόμενη διακοπή ρεύματος
Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, λέει ο λαός. Δεν χρειάζεται να τρέχετε τελευταία στιγμή να κάνετε κάτι, όταν μπορείτε να το κάνετε από νωρίς. Μπορείτε να φτιάξετε πάγο χρησιμοποιώντας μπουκάλια νερού ή αναψυκτικών και να τα διατηρείτε στο ψυγείο σας, σε περίπτωση που το ψυγείο μείνει χωρίς ρεύμα ή σε κάποιον καταψύκτη, σε περίπτωση που χρειαστεί να μετακινήσετε τα προϊόντα σας εκεί, ώστε να διατηρηθούν όσο περισσότερο γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία με την βοήθεια του πάγου.
Σημαντικό είναι επίσης, να μην αποθηκεύετε το γάλα και τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία είναι πιο πιθανό να πέσει γρήγορα, ειδικά αν ανοίγει η πόρτα συχνά. Αντίθετα, κρατήστε τα σε ένα ράφι για να έχουν σταθερή θερμοκρασία. Μια καλή ιδέα επίσης είναι να έχετε ένα ειδικό θερμόμετρο στο ψυγείο σας (αλλά και στην κατάψυξη), αφού αν κοπεί το ρεύμα, δεν θα μπορείτε να διαβάσετε τα θερμόμετρα που έχει ενσωματωμένα το ψυγείο σας. Σε γενικές γραμμές, η θερμοκρασία στην συντήρηση θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 2°C και 4°C, ενώ η θερμοκρασία του καταψύκτη πρέπει να είναι -16°C βαθμούς ή κάτω, προκειμένου τα τρόφιμα να διατηρούνται καλά.
Τέλος, εφοδιαστείτε με μη ευπαθή προϊόντα όπως κονσέρβες τόνου, φασόλια σε κονσέρβα, φυστικοβούτυρο, μέλι, ζυμαρικά και ξηρούς καρπούς, καθώς και κανάτες με νερό, ώστε να αποφύγετε να ανοίξετε το ψυγείο για να πάρετε φαγητό όταν εσείς ή η οικογένειά σας αρχίσετε να πεινάτε. Επίσης, όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, θα πρέπει να προσέχετε και την ημερομηνία λήξης στο εμφιαλωμένο νερό.
Πόσο καιρό διαρκούν τα τρόφιμα χωρίς ρεύμα;
Είτε είστε προετοιμασμένοι είτε η διακοπή ρεύματος έρθει ξαφνικά, το ερώτημα παραμένει: Πόσο καιρό μπορούν να διατηρηθούν τα τρόφιμα στο ψυγείο χωρίς ρεύμα; Εφόσον τα τρόφιμα διατηρούνται στη σωστή θερμοκρασία, οι ειδικοί λένε ότι μπορούν να διατηρηθούν για τέσσερις ώρες στο ψυγείο — αλλά μόνο εάν δεν ανοίξετε το ψυγείο (περισσότερα για αυτό αργότερα). Το πόσο θα διατηρηθεί το φαγητό στην κατάψυξη χωρίς ρεύμα εξαρτάται από το πόσο γεμάτο είναι, αφού όσα περισσότερα προϊόντα υπάρχουν, τόσο περισσότερο θα διατηρήσουν την χαμηλή θερμοκρασία για περισσότερη ώρα. Σε γενικές γραμμές όμως, ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι 48 ώρες χωρίς ρεύμα με γεμάτη την κατάψυξη ή 24 ώρες χωρίς ρεύμα σε μισογεμάτο καταψύκτη.
Το κλειδί εδώ είναι η θερμοκρασία, καθώς τα ευπαθή τρόφιμα μπορούν να αρχίσουν να αλλοιώνονται ή να αναπτύσσουν παθογόνα βακτήρια όπως το E. coli ή η σαλμονέλα πιο γρήγορα από ό,τι νομίζετε. Σύμφωνα με το FSIS, «τα βακτήρια αναπτύσσονται πιο γρήγορα στο εύρος θερμοκρασιών μεταξύ 4°C και 60°C, όπου μερικά μάλιστα βακτήρια διπλασιάζονται σε αριθμό σε μόλις 20 λεπτά. Ένα ψυγείο σε θερμοκρασία 4°C ή χαμηλότερη θα προστατεύσει τα περισσότερα τρόφιμα.»
Ποια τρόφιμα διαρκούν περισσότερο από άλλα;
Το πόσο καιρό ένα τρόφιμο μπορεί να διατηρηθεί σε ένα ψυγείο χωρίς ρεύμα εξαρτάται από το ίδιο το τρόφιμο, σύμφωνα με το FoodSafety.gov. Ενώ τα φρέσκα αυγά (όσο είναι με το τσόφλι τους) μπορούν κανονικά να διαρκέσουν από τρεις έως πέντε εβδομάδες στο ψυγείο, αφού ακόμη και τα ληγμένα αυγά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από ό,τι υποδηλώνει η ημερομηνία τους, η έκθεσή τους σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 4°C για περισσότερες από δύο ώρες θα τα εκθέσει σε επιβλαβή βακτήρια. Το ίδιο ισχύει και για το γάλα, αλλά η διάρκεια του γάλακτος μπορεί να παραταθεί τοποθετώντας το στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου. Το ωμό κρέας πρέπει να τυλίγεται με ασφάλεια, ειδικά στην κατάψυξη, για να αποφευχθεί η διαρροή υγρών (και πιθανότατα κάποια ενδεχόμενη μόλυνση), καθώς ξεπαγώνει, και ακόμη και για το μαγειρεμένο κρέας, είναι σημαντικό να αποθηκεύεται ακολουθώντας τις σωστές οδηγίες αποθήκευσης .
Όσο για το τυρί, τα τεμάχια σκληρών τυριών όπως το γκούντα ή η παρμεζάνα πιθανότατα θα είναι καλά κατά τη διάρκεια της διακοπής ρεύματος και μπορείτε να κόψετε τυχόν μουχλιασμένα μέρη και να φάτε το υπόλοιπο τυρί. Τα μαλακά τυριά όπως η μοτσαρέλα, η ρικότα ή το τυρί κρέμα είναι πιο ευαίσθητα στα βακτήρια και έχουν πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 4°C.
Τώρα όσο αφορά τα λαχανικά και τα φρούτα (εφόσον δεν είναι κομμένα), καθώς και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ, όπως σάλτσες χωρίς γαλακτοκομικά, τουρσιά ή ζελέ ή μαρμελάδες, αντέχουν και σε υψηλότερες θερμοκρασίες, δηλαδή ακόμη και εκτός ψυγείου.
Πώς να διατηρήσετε το ψυγείο (και τον καταψύκτη) σας κρύα χωρίς ρεύμα
Μόλις κοπεί το ρεύμα, η καλύτερη συμβουλή είναι να κρατάτε τις πόρτες κλειστές, όσο και αν πρέπει να τις ανοίξετε! Τα ψυγεία είναι κατασκευασμένα για να είναι μονωμένα. Κάθε φορά που ανοίγετε το ψυγείο ή τον καταψύκτη, τα μόρια του κρύου αέρα θα βγαίνουν έξω, ενώ τα μόρια του θερμού αέρα θα εισχωρούν και οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν σημαντικά.
Ωστόσο, εάν δεν έχετε προετοιμάσει το ψυγείο σας από πριν, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να κάνετε αμέσως. «Αν ο καταψύκτης σας δεν είναι γεμάτος όταν διακοπεί η παροχή ρεύματος, ομαδοποιήστε γρήγορα συσκευασίες φαγητού μαζί, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν το ένα να κρατήσει το άλλο κρύο», λέει η Barbara Brown, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα. «Όταν το κάνετε αυτό, φροντίστε να διαχωρίσετε το κρέας και τα πουλερικά ώστε να βρίσκονται κάτω από άλλα τρόφιμα. Με αυτόν τον τρόπο, όταν αυτά αρχίσουν να ξεπαγώνουν, τα υγρά τους δεν θα στάζουν σε έτοιμα προς κατανάλωση φαγητά». Απλά φροντίστε να κλείσετε την κατάψυξη ή το ψυγείο αμέσως μετά.
Μετά το όριο των τεσσάρων ωρών, βάλτε τον προετοιμασμένο πάγο (που ανέφερα στην αρχή) στο ψυγείο (σε περίπτωση που τον έχετε σε άλλο ψυγείο ή καταψύκτη) για να διατηρήσετε την κρύα θερμοκρασία για λίγο ακόμα μέχρι να επανέλθει το ρεύμα ή αρχίστε να μεταφέρετε το φαγητό σε αυτά τα ψυγεία. Και ενώ μπορεί να φαίνεται λογικό να βάζετε φαγητό έξω κατά τη διάρκεια μιας κρύας ημέρας, καλό θα είναι να μην το κάνετε αυτό. Γιατί; Οι εξωτερικές θερμοκρασίες μπορεί να κυμαίνονται και το φαγητό σας μπορεί επίσης να εκτεθεί σε υγρασία και ηλιακό φως, καθώς και σε άλλες ανθυγιεινές συνθήκες ή σε ζώα.
Εάν το ρεύμα επιμένει να είναι κομμένο και η θερμοκρασία του ψυγείου σας έχει αρχίσει να ανεβαίνει, η μόνη σας λύση είναι να καταναλώσετε άμεσα τα τρόφιμα αυτά, όσο παραμένουν ιδανικά για κατανάλωση, αφού είναι κρίμα να πεταχτούν τρόφιμα.
Τι να πετάξετε μετά από διακοπή ρεύματος
Τώρα που απαντήσαμε πόσο μπορεί να διαρκέσει το φαγητό στο ψυγείο χωρίς ρεύμα, μπορεί να αναρωτιέστε ποια τρόφιμα είναι πραγματικά ασφαλή για κατανάλωση μετά το όριο των τεσσάρων ωρών. Υπάρχουν μερικοί γενικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε και θα πρέπει επίσης να είστε εξοικειωμένοι με τα ενδεικτικά σημάδια ότι το φαγητό έχει αρχίσει να χαλάει.
Το CDC συνιστά την απόρριψη των ευπαθών τροφίμων, όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά και μαλακά τυριά μετά από τέσσερις ώρες χωρίς ρεύμα. Μπορείτε, ωστόσο, να ελέγξετε τη θερμοκρασία καθενός από αυτά τα τρόφιμα ξεχωριστά για να δείτε εάν είναι υψηλότερη από τους 4°C.
Τώρα, μπορείτε να τα ελέγξετε αν έχουν χαλάσει. Το γάλα για παράδειγμα, ακόμη και το φυτικό (όπως σόγιας, βρόμης ή αμυγδάλου), είναι πολύ εύκολο να το καταλάβετε αν το μυρίσετε, ενώ και τα αυγά έχουν μια περίεργη μυρωδιά αν έχουν χαλάσει.
Το σημαντικό είναι να μην τα βάλετε στο στόμα σας για να δείτε αν έχουν χαλάσει. Αν δεν μυρίζει το φαγητό αλλά το υποπτεύεστε ότι χάλασε, μια είναι η λύση, πετάξτε το για να είστε σίγουροι.
Πηγές:
- Climate Central: "Power OFF: Extreme Weather and Power Outages"
- CDC: "Food Safety for Power Outages"
- FSIS: "Avoid Foodborne Illness During Temporary Power Outages"
- FSIS: "Refrigeration & Food Safety"
- FoodSafety.gov: "Food Safety During Power Outage"
- Barbara Brown, ειδικός στα τρόφιμα και αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα