
Οι αυξήσεις στις τιμές των παιχνιδιών από τη Nintendo και τη Microsoft αιφνιδίασαν τους gamers αλλά οι αναλυτές δεν τις περίμεναν. Άλλωστε ανάφεραν ότι πολλοί πλήρωναν ήδη περισσότερα για παιχνίδια μεταξύ των εκδόσεων Deluxe και Collector’s. Έτσι ήταν θέμα χρόνου να αυξηθεί η τιμή.
Για παράδειγμα, ο αναλυτής της Circana, Mat Piscatella, εξήγησε σε συνέντευξή του στο GamesRadar ότι οι gamers ξοδεύουν πάνω από 60 ή 70 δολάρια σε παιχνίδια εδώ και αρκετό καιρό, χάρη στην ύπαρξη πρόσθετων εκδόσεων.
Ο Piscatella εξήγησε ότι, για αυτόν τον λόγο, η μέση τιμή των παιχνιδιών κατά την κυκλοφορία τους είναι από καιρό πάνω από 70 δολάρια, χάρη στο γεγονός ότι τα παιχνίδια συχνά τείνουν να προσφέρουν επιπλέον περιεχόμενο εντός παιχνιδιού στις πιο ακριβές εκδόσεις τους.
“Τα παιχνίδια δεν ήταν 60 ή 70 δολάρια για πολύ καιρό κατά την κυκλοφορία τους”, δήλωσε ο Piscatella. “Με όλες τις Collectors Εκδόσεις, τις Gold Εκδόσεις, τις Silver Εκδόσεις και όλα αυτά τα άλλα, η μέση τιμή που πληρώνουν οι άνθρωποι για ένα νέο παιχνίδι είναι πολύ υψηλότερη από την βασική τιμή, και ισχύει εδώ και χρόνια, και σιγά σιγά αυξάνεται. Οπότε δεν ανησυχώ τόσο για το όριο των 80 δολαρίων όσο πολλοί άνθρωποι, γιατί ρεαλιστικά, οι άνθρωποι έχουν ήδη ξοδέψει αυτό το ποσό χρημάτων, είτε θέλουν να το παραδεχτούν στον εαυτό τους είτε όχι”
.
Τελικά, η επιτυχία ενός παιχνιδιού σε οποιαδήποτε τιμή εξαρτάται από την ποιότητα του παιχνιδιού, σύμφωνα με τον Piscatella. «Τελικά, αν κάποιος πιστεύει ότι ένα παιχνίδι είναι πραγματικά καλό και θέλει να το παίξει, θα το αγοράσει σε όποια τιμή χρειαστεί για να το αγοράσει», είπε. «Αυτή είναι απλώς η φύση του λάτρη των βιντεοπαιχνιδιών που δεν νοιάζεται για την τιμή, που θέλει να παίξει αυτό που θέλει να παίξει».
«Εξαρτάται από τον αγοραστή του παιχνιδιού να αποφασίσει αν θα κάνει την αγορά ή όχι, και γενικά αν ένα παιχνίδι είναι αρκετά καλό, θα κάνει την αγορά, και αν ένα παιχνίδι δεν είναι αρκετά καλό, ή δεν είναι αρκετά ενθουσιασμένοι γι’ αυτό, δεν θα κάνουν την αγορά», είπε. «Και οι τιμές μειώνονται πολύ γρήγορα. Είναι απλώς η φύση της ευαισθησίας και του ενθουσιασμού στις τιμές». Ο Piscatella ανέφερε επίσης ότι υπάρχει ένα πολύ ευρύτερο εύρος τιμών παιχνιδιών σήμερα από ό,τι υπήρχε πριν ξεκινήσει η ψηφιακή διανομή. Τότε, όλα τα παιχνίδια είχαν ουσιαστικά την ίδια τιμή, συνήθως 50 δολάρια. Σήμερα, οι τιμές μπορούν να κυμαίνονται από πανάκριβες συλλεκτικές εκδόσεις που ξεπερνούν τα 100 δολάρια, έως δωρεάν παιχνίδια και όλα τα ενδιάμεσα.
«Την εποχή της φυσικής έκδοσης, έπαιρνες 50 δολάρια. Και αυτό ήταν όλο. Ήταν το μόνο παιχνίδι που μπορούσες να έχεις», είπε. «Τώρα, παιχνίδια όλων των μεγεθών, όλων των τύπων, έχουν ποικίλες τιμές και υπάρχουν περισσότερα δωρεάν παιχνίδια από ποτέ. Ξέρω ότι όλοι επικεντρώνονται λίγο σε αυτό το κορυφαίο επίπεδο και, ναι, το καταλαβαίνω, αλλά όσον αφορά τις διαθέσιμες επιλογές, υπάρχουν τόσες πολλές σε όλους τους τομείς και η αγορά είναι πιο ποικιλόμορφη από ποτέ. Οι εκδότες είναι πολύ πιο έξυπνοι σχετικά με τις εκπτώσεις και τον ρυθμό, τη δυναμική των προωθητικών τιμών και τον τρόπο διατήρησης αυτής της ζήτησης. Οπότε, ναι, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν είναι κάτι καινούργιο που δεν έχουμε βιώσει ως βιομηχανία, ξανά και ξανά για χρόνια και χρόνια και χρόνια.»