The Super Mario Bros. Movie [Παρουσίαση]

Published on  by Gearloose ‐ In  ‐ Reading time: less than a minute
The Super Mario Bros. Movie [Παρουσίαση]

Η μεταφορά της σειράς βιντεοπαιχνιδιών Mario Bros σε ταινία δεν είναι κάτι νέο.

Και την δεκαετία του '90 επιχειρήθηκε κάτι αντίστοιχο, με την ταινία να πατώνει και την Nintendo να βάζει τέλος σε τέτοιου είδους επιχειρήματα, αφού και χρήματα έχανε αλλά και κινδύνευε να χαλάσει το όνομα των franchise της. Αλλά ευτυχώς αναθεώρησε έπειτα από 30 χρόνια, εντάξει, να πούμε εδώ ότι δεν της πήρε και πολύ να το σκεφτεί, φαίνεται δουλεύει με ρυθμούς ελληνικής δημόσιας υπηρεσίας η μαμά Nintendo, αλλά έστω και αργά, μας έδωσε αυτό το διαμαντάκι.

Το SUPER MARIO BROS. Η ΤΑΙΝΙΑ σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα της, όπως έκανε και ο Mario στο Nes και έσωσε τα videogames από την εξαφάνιση, στα μέσα της δεκαετίας του 80, όταν εταιρίες σαν την Atari (όπου Atari σήμερα βάλε Marvel, Disney, Netflix κλπ) έβγαζαν μόνο σαβούρες με ρυθμούς πολυβόλου, με αποτέλεσμα να έρθει ο κορεσμός. Δεν είναι τυχαίο και ένα σχόλιο που διάβασα στο Youtube κάτω από το trailer της ταινίας, ότι η Nintendo σώζει αυτήν την στιγμή και την βιομηχανία του θεάματος, η οποία έχει πιάσει πάτο.

Η ταινία είχε το πιο κερδοφόρο Σαββατοκύριακο έναρξης για οποιαδήποτε ταινία βασισμένη σε βιντεοπαιχνίδι στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ γνώρισε και τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα μάλιστα με το Variety, έχει συγκεντρώσει 508,7 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Αυτό την καθιστά τόσο τη μεγαλύτερη (σε εισπράξεις) ταινία του 2023 μέχρι στιγμής όσο και τη δημοφιλέστερη ταινία όλων των εποχών που προέρχεται από βιντεοπαιχνίδι.

Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν το Warcraft, το οποίο είχε μια κέρδη 439 εκατομμυρίων δολαρίων. Πάντως έχει ακόμη δρόμο η ταινία να μπει στις top του είδους, αφού το woke remake του "The Lion King" του 2019 κατέχει την πρώτη θέση με 1,66 δισ. δολάρια. Εδώ να πω ότι οι κριτικοί το έθαψαν και πιστεύω για δύο λόγους, πρώτον επειδή επέλεξαν τον Chris Pratt για να δώσει φωνή στον Mario, τον οποίο δεν ψιλογουστάρουν οι κριτικοί γιατί τους την λέει στα ίσια, ενώ τόλμησε και δήλωσε «Ο Θεός είναι αληθινός. Ο Θεός σε αγαπά. Ο Θεός θέλει το καλύτερο για σένα» και άλλα τέτοια "so 90s" που οι προοδευτικούληδες κριτικοί δεν θέλουν να ακούνε, ενώ η ταινία δεν έχει τα "γνωστά" woke μυνήματα του Χόλιγουντ.

Αντί όμως η Nintendo να ικανοποιήσει τους κριτικούς, προτίμησε να τους γράψει στα μεγάλα φρύδια του Wario και να ικανοποιήσει τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους και το αποτέλεσμα φαίνεται στις εισπράξεις. Ο κόσμος έχει μπουχτήσει κάθε είδος woke προπαγάνδας που έχει καταστρέψει ιστορικά franchise, όπως το Star Wars για παράδειγμα και αυτό φαίνεται και στις εισπράξεις τους. Ας δούμε λίγο και την ταινία.

Η ταινία μας ξεκινάει με τον Bowser να επιτήθετε στο βασίλειο των Πιγκουίνων και να τους παίρνει το πολύτιμο αστέρι, ενώ τους κατάστρεψε το κάστρο. Την ίδια στιγμή, σε ένα παράλληλο σύμπαν, οι αδερφοί Μάριο και Luigi να έχουν παραιτηθεί από την δουλειά τους και να έχουν ανοίξει την δική τους εταιρία τεχνικών υδραυλικών, ενώ ότι πιάνουν στα χέρια τους αντί να το διορθώνουν, το καταστρέφουν. Αυτό το σημείο μου θύμισε την ταινία Man vs. Bee με τον Atkinson.

Αργότερα βλέπουμε και τον Μάριο αραχτό στο δωμάτιο του, να παίζει, τι άλλο; NES. Αφού βαρέθηκε να χάνει ζωές στο παιχνίδι, βλέπει στις ειδήσεις ότι η πόλη έχει προβλήματα με τους υπονόμους της, οπότε και αποφάσίζουν να πάνε να βοηθήσουν. Αλλά επειδή ότι πιάνουν το καταστρέφουν, έτσι και εδώ τα έκαναν χάλια. Εκεί στις ζημιές τους, βρήκαν ένα κρυφό σημείο όπου τους μετέφερε σε ένα παράλληλο κόσμο ενώ κάποια στιγμή χωρίστηκαν, με τον Μάριο να πηγαίνει στον φωτεινό κόσμο με την πριγκίπισσα Peach, τα μανιτάρια, τις σωλήνες που σε μεταφέρουν σε διάφορα σημεία κλπ, ενώ ο Luigi πήγε στον σκοτεινό κόσμο που τον ελέγχει ο Bowser όπου εκεί υπάρχουν και οι απέθαντες χελώνες σκελετοί που συναντάμε σε κάθε κάστρο στα παιχνίδια, τις οποίες όταν τις πατάς, διαλύονται για λίγο και μετά ξανά σηκώνονται. Στην ταινία θα δούμε πολλές αναφορές στα παιχνίδια της Nintendo, όπως για παράδειγμα ο σκοτεινός κόσμος που μοιάζει με το Luigi's Mansion.

Ο Mario πρέπει να βρει την πριγκίπισσα και να την ζητήσει να τον βοηθήσει να βρει τον αδερφό του. Εκεί οι φύλακες του λένε το κορυφαίο, ότι η πριγκίπισσα βρίσκεται σε κάποιο άλλο κάστρο, αναφορά από τα παιχνίδια Mario bros, όπου στο τέλος κάθε κάστρου υπήρχε ένα toad που σου έλεγε το ίδιο. Μάλιστα έχουν βγει και πολλά κόμικ και memes με αυτήν την φράση.

Anyway, ο Mario καταφέρνει και μπαίνει στο κάστρο, όπου εκεί βρίσκει την πριγκίπισσα, η οποία έχει ήδη μάθει ότι ο Bowser έχει ήδη βρει το αστέρι και έρχεται να καταστρέψει τον κόσμο τους και ψάχνει κάθε βοήθεια. Έτσι, αποφασίζει να πάρει μαζί της τον Mario. Όμως για να τον πάρει μαζί της, θα πρέπει να... περάσει μια πίστα, η οποία τον βγάζει την πίστη μέχρι να φτάσει κοντά στο τέλος της. Έτσι, για να δεις κύριε Μάριο πως νιώθουμε και εμείς.

Την ίδια στιγμή ο Bowser κάνει και σχέδια για να παντρευτεί την πριγκίπισσα, ενώ σε περίπτωση που δεν δεχθεί, σχεδιάζει να κατακτήσει τον κόσμο με τον στρατό του, σαν άλλος Thanos.

Η πριγκίπισσα ξέρει ότι δεν θα τα καταφέρει μόνο με τα Toads, οπότε και πηγαίνει να συναντήσει τον στρατό των μαιμούδων, από το γνωστό παιχνίδι Donkey Kong και να ζητήσει την βοήθεια τους. Την ίδια στιγμή ο Bowser μαθαίνει για τον Luigi και ότι έχει αδερφό τον Μάριο και αποφασίζει να τον φυλακίσει. Στο βασίλειο των kongs, ο στρατός τους πίθεται να τους βοηθήσει μόνο αν ο Μάριο νικήσει τον Donkey Kong σε μια διασκεδαστική μάχη όπου τελικά κερδίζει ο Μάριο και όλοι μαζί πηγαίνουν για να πολεμήσουν. Σε αυτό το σημείο βλέπουμε αναφορές στα παιχνίδια Diddy Kong Racing, Super Smash Bros. και φυσικά το Mario Kart, όταν ο στρατός του Bowser μπουκάρει στον κόσμο τους και αποδεκατίζει τον στρατό της πριγκίπισσας. Εκεί νομίζουν ότι έχει χαθεί και ο Μάριο.

Έτσι η μόνη λύση είναι να εγκαταλείψουν το κάστρο και να κρυφτούν, ενώ η πριγκίπισσα δέχεται να παντρευτεί τον Bowser για να σωθεί το βασίλειο. Κατά την έναρξη της τελετής του γάμου, η πριγκίπισσα αποφασίζει να πολεμήσει τον Bowser, ενώ εμφανίζεται και ο Μάριο με τον Donkey Kong που τους είχαν για χαμένους. Ο Bowser στέλνει έναν πύραυλο για να καταστρέψει το βασίλειο του Μανιταριού, αλλά ο Mario αποτρέπει την καταστροφή στέλνοντας τον πύραυλο μέσα σε ένα σωλήνα, αλλά η έκρηξη ανοίγει μια πύλη που έχει σαν αποτέλεσμα να τους ρουφήξει όλους και να μεταφερθούν στην γη και να συνεχιστεί η μάχη εκεί. Την τελευταία στιγμή, ο Μάριο μαζί με τον Luigi παίρνουν το αστέρι που είχε στην κατοχή του ο Bowser από την αρχή, το οποίο τους κάνει ανίκητους, όπως και στα παιχνίδια. Έτσι κερδίζουν την μάχη, φυλακίζουν τον Bowser και γίνονται και οι ήρωες του Μπρούκλιν.

Αυτήν ήταν η ταινία, η οποία έχει κάποιες αστείες σκηνές και το γνωστό τέλος, όπου το φτωχό πλην τίμιο παλικάρι κερδίζει την καρδιά της πελούσιας πριγκιπέσσας. Η ταινία βλέπεται ευχάριστα και σας συνιστώ να την δείτε στον κινηματογράφο, αξίζει, ειδικά στα Αγγλικά και όχι μεταγλωτισμένη, αφού ο Jack Black "τα σπάει" σαν Bowser. Nintendo, ελπίζουμε και σε μία ταινία με θέμα το βασίλειο της Zelda τώρα ειδικά που είδες ότι το παραδάκι πέφτει ασταμάτητο.

0 Comments

Related Posts

Top