Μήπως ήρθε το τέλος της αμερόληπτης αναζήτησης AI;

Μήπως ήρθε το τέλος της αμερόληπτης αναζήτησης AI;

Έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από τότε που άρχισαν δειλά-δειλά να κάνουν την εμφάνιση τους οι μηχανές αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη και λίγο αργότερα άρχισαν να εισάγουν διαφημίσεις στα αποτελέσματα τους. Η Bing AI (τώρα Copilot) ήταν η πρώτη που πειραματίστηκε με τις διαφημίσεις και η Microsoft εξακολουθεί να βελτιώνει τις διάφορες μορφές διαφημίσεων στη μηχανή αναζήτησής της που υποστηρίζεται από AI.

Πρόσφατα, οι διαφημίσεις άρχισαν να εμφανίζονται στην Επισκόπηση της Google, στις περιλήψεις των αποτελεσμάτων της Αναζήτησης της Google που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, και ενδέχεται τελικά να μπουν και στο ChatGPT. Η OpenAI δήλωσε ότι, ενώ δεν έχουν άμεσα σχέδια για ενσωμάτωση διαφημίσεων, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτό στο μέλλον.

Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Perplexity AI, η πρώτη μηχανή αναζήτησης που δημιουργήθηκε από την αρχή με τεχνητή νοημοσύνη, ακολούθησε επίσης το παράδειγμα εισάγοντας διαφημίσεις παράλληλα με τις απαντήσεις που δημιουργούνται από την ίδια. Το Perplexity AI ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2022 από έναν πρώην υπάλληλο της OpenAI και γρήγορα γρήγορα κέρδισε αρκετούς χρήστες. Με μεγάλα ονόματα να την υποστηρίζουν όπως ο Τζεφ Μπέζος, η Perplexity αναζητά τώρα αποτίμηση 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ελπίζει να συγκεντρώσει 500 εκατομμύρια δολάρια στον νέο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Οι διαφημίσεις στο Perplexity AI εμφανίζονται πλέον σε δύο διακριτά σημεία: ως επακόλουθες ερωτήσεις για το κύριο ερώτημα και ως διαφημίσεις βίντεο που εμφανίζονται ξεχωριστά στη δεξιά πλαϊνή γραμμή.

Εννοείται ότι το κόστος μιας τέτοιας μηχανής αναζήτησης, είναι τεράστιο και σίγουρα κάθε εταιρία επιδιώκει όλο και περισσότερο χρήμα, προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τα έξοδα μιας τέτοιας εφαρμογής και σίγουρα οι διαφημίσεις είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να κερδίσουν χρήματα. Έχουμε δει μηχανές αναζήτησης χωρίς διαφημίσεις, βασισμένες σε συνδρομές, όπως η Neeva να κλείνουν, οπότε δεν απορούμε που όλο και περισσότερες μηχανές αναζήτησης ενσωματώνουν πλέον διαφημίσεις ως μέσο δημιουργίας εσόδων.

Αυτό όμως τι σημαίνει για τους χρήστες;

Οι διαφημίσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Αυτές που αναφέρουν την λέξη "χορηγούμενη" και δείχνουν ότι πρόκειται για διαφήμιση, καθώς και αυτές που εμφανίζονται σαν βοηθοί, όπως για παράδειγμα αν κάνει κάποιος την αναζήτηση "ποια είναι τα καλύτερα δώρα για τα Χριστούγεννα".

Τώρα το κατά πόσο οι διαφημίσεις υπονομεύουν την αμερόληπτη φύση μιας μηχανής αναζήτησης, είναι ένα περίπλοκο ζήτημα για να απαντηθεί εύκολα. Ενώ οι υποστηριγμένες ερωτήσεις φέρουν σαφή επισήμανση όπως είπαμε, οι ίδιες οι απαντήσεις μπορούν να επηρεαστούν από τη χορηγία. Για παράδειγμα, αν μια ερώτηση χορηγίας αναφέρει μια επωνυμία επιχείρησης, πχ Apple, η απάντηση θα δώσει προτεραιότητα σε αυτήν την επωνυμία, παρόλο που η απάντηση δεν επισημαίνεται ως χορηγούμενη.

Και εδώ είναι το πρόβλημα με αυτού του είδους τις διαφημίσεις, αφού δεν θα μπορούμε να ξεχωρίσουμε κατά πόσο η μηχανή αναζήτησης μας επέστρεψε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ως το καλύτερο με βάση το ερώτημα μας ή αν απλά είναι διαφήμιση που πρέπει να προωθήσει. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα είτε να μην εμφανίζονται καλύτερα αποτελέσματα και να "θάβονται", αλλά και να χαθεί η εμπιστοσύνη των χρηστών στις μηχανές αυτές.

Μένει φυσικά να δούμε πως θα εξελιχθεί όλο αυτό.

loading