HomebrewGr

Και όμως το "Παγιδευμένη στο Δίκτυο (1995)" πρόβλεψε το μέλλον

Άλλη μια ταινία που θα αναφέρω και η οποία πρόβλεψε επίσης το μέλλον, με διαφορετική σκοπιά βέβαια από τι το Demolition Man για το οποίο μίλησα σε παλιότερο άρθρο. Ο λόγος τώρα για την ταινία του 1995 "Παγιδευμένη στο Δίκτυο" ή "The Net" εις την αλλοδαπήν με πρωταγωνίστρια την Sandra Bullock.

Η ταινία ανήκει στην γενιά των hi-tech θρίλερ, που ήθελαν την τεχνολογία να στρέφεται εναντίον μας. Η ταινία μας δείχνει μια νεαρή την Angela, η οποία όπως σχεδόν οι περισσότεροι νέοι σήμερα, είναι αυθεντία στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή το διαδίκτυο γενικότερα, αφού μέσα από αυτό εργάζεται, ψωνίζει, κάνει παρέες, ενώ ακόμη και στις διακοπές της στο Μεξικό, το laptop αποτελεί γι αυτήν τη μόνη συντροφιά. Fun fact στην ταινία αυτή χρησιμοποίηθηκε για πρώτη φορά η λέξη «ίντερνετ».

Η ταινία δεν διαφέρει καθόλου από το σήμερα, όπου το κεφάλι των νέων είναι μονίμως σκυμμένο επάνω στην οθόνη του κινητού τους και που δεν πάνε πουθενά χωρίς αυτό, ενώ ακόμη και τα πιο απλά θέματα, όπως το να παραγγείλεις έναν καφέ, γίνεται μέσα από τα ανάλογα app του κινητού με αποτέλεσμα οι νέοι κάτω των 25 ετών να μην γνωρίζουν πως να κάνουν μια ουσιαστική συζήτηση με κάποιον ξένο, αφού έχουν μάθει τα πάντα να τα κάνουν ανώνυμα (ή όπως οι ίδιοι νομίζουν ανώνυμα ότι γίνονται). Αυτό βέβαια έχει το κακό ότι μετατρέπει τους νέους και κυρίως τους άντρες σε beta αρσενικά που ντρέπονται να μιλήσουν σε κάποιον άγνωστο, πόσο μάλλον να προσεγγίσουν μια άγνωστη κοπέλα για να την γνωρίσουν, αφού ντρέπονται να μιλήσουν ακόμη και στον ντελιβερά που θα τους φέρει την παραγγελία τους, αλλά με τα beta males και το φλερτ θα ασχοληθώ σε κάποιο άλλο video, όπως και με το κακό που μας κάνει η τεχνολογία.

Πίσω στην ταινία λοιπόν και βλέπουμε την Άντζελα να περνάει χαλαρά την ζωή της, ως ότου γίνεται στόχος μιας εγκληματικής οργάνωσης που θέλει να ελέγξει τον κόσμο μέσα από την εξουσία της πληροφορικής και που μαθαίνει γι'αυτήν όταν από λάθος, βρήκε μία κερκόπορτα σε ένα πρόγραμμα ονόματι gatekeeper, μία θύρα επικοινωνίας δηλαδή που επιτρέπει σε κάποιον να εισχωρήσει σε όποιο σύστημα έχει εγκατεστημένο αυτό το πρόγραμμα. Έτσι, όπως γίνεται συνήθως, η ομάδα αυτήν των τρομοκρατών θα προσπαθήσει να την σκοτώσει, βάζοντας σε δράση ένα απλό σχέδιο, να την αποπλανήσει κάποιος και να την σκοτώσει αργότερα με την ησυχία του. Ωστόσο, όταν αυτό το σχέδιο αποτύχει, η ομάδα θα εισβάλει στην προσωπική της ζωή μέσο του διαδικτύου.

Από το μισό της ταινίας και μετά, βλέπουμε την οργάνωση να έχει πάρει στα χέρια του την ζωή της Άντζελα, όπως το σπίτι της, τα χρήματα στον λογαριασμό της και πολλά άλλα, ενώ η ίδια προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι αυτή που λέει και όχι κάποια άλλη της οποίας την ταυτότητα έχουν βάλει στην Άτζελα. Ο μόνος που γνωρίζει ότι η Άτζελα δεν είναι ελέφαντας είναι ένας γιατρός και με την βοήθεια του, θα προσπαθήσει να αποδείξει την ταυτότητα της αλλά και να βγάλει εκτός την οργάνωση αυτή. Παράλληλα, η ομάδα προσπαθεί να την σκοτώσει και γενικά έχει με το μέρος της τα πάντα, αφού ελέγχει σχεδόν όλα τα μηχανήματα των αρχών μέσο του προαναφερομένου προγράμματος.

Την ταινία την είδα κάποια στιγμή τα τέλη του 90 σε βιντεοκασσέτα. Τότε ήταν απλά μια ταινία για την οποία δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε και πολλά, άσχετα αν προσωπικά ήρθα σε επαφή με το διαδίκτυο κάπου το μακρινό 1996. Τότε η ταινία ήταν απλά μία ταινία δράσης τύπου "Ο φυγάς" και όχι κάτι περισσότερο. Επίσης, έχει κυκλοφορήσει και μία νεότερη ταινία, παρόμοιου στόρι με τίτλο "The net 2.0".

Την ταινία μπορείς να την δεις σε δύο όψεις. Η μία, είναι η νοσταλγική όψη όπου μπορείς είτε να θυμηθείς την χρυσή εποχή των 90s, είτε να δεις αν είσαι νέος πως ήταν το να ζεις εκείνη την εποχή χωρίς την ευκολία των κινητών και του διαδικτύου και γενικά πως να ζεις χωρίς την τεχνολογία και κατά πόσο πιο καλά είναι χωρίς αυτήν (αν δεν θες αυτή την ταινία σώνει και καλά, δες το ρόδα τσάντα και κοπάνα το 1 για να μπεις στο νόημα της εποχής εκείνης).

Η άλλη όψη είναι να την δεις με μια δυσπιστία του κατά πόσο το να έχουμε όλη μας την ζωή στο διαδίκτυο είναι καλό και πρωτοπόρο όπως λένε οι τεχνολάγνοι. Το πόσο εύκολα θα μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, αυτό που έπαθε η Άντζελα και το πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει στο μέλλον το να μπορεί ανά πάσα στιγμή κάποιος να μας διαγράψει εντελώς από το διαδίκτυο.

Full Post

Related topics:

The Blacklist: Teaser και ημερομηνία της 8ης σεζόν

Το James Webb ανακαλύπτει τον πιο μακρινό σπειροειδή γαλαξία που είναι καταγεγραμμένος

Η πρώτη πειρατική ταινία με AACS 2.0 εμφανίστηκε online

Chernobyl Review (ΗΒΟ)

Στο Netflix η πρώτη ταινία γουέστερν του Τομ Χανκς