Γιατί το να μετράς θερμίδες είναι άσκοπο

Γιατί το να μετράς θερμίδες είναι άσκοπο

Αν ακούσεις σήμερα κάποιον να σου λέει ότι θέλει να χάσει κιλά, το πιο πιθανό είναι να έχει κάποιο πρόγραμμα διαιτολόγου ή κάποιο app στο κινητό του για να μετράει τις θερμίδες που τρώει, κάτι που για εμένα είναι άσκοπο και χωρίς αποτέλεσμα ή για την ακρίβεια, έχει αποτέλεσμα για λίγο καιρό και μετά βλέπουμε το σώμα να παραμένει στα ίδια κιλά, ακόμη και αν λιγοστέψουμε ακόμη περισσότερο τις θερμίδες που καταναλώνουμε.

Βλέπετε το σώμα μας, θέλει να μας κρατήσει ζωντανούς. Οπότε κόβοντας τις θερμίδες και μειώνοντας την ποσότητα τροφής που απαιτεί το σώμα μας καθημερινά, το σώμα αναγκάζεται να μειώσει κάποιες από τις λειτουργίες του, προκειμένου όπως ειπα να μας κρατήσει ζωντανούς, γιατί το σώμα μας δεν γνώριζει ότι κάνουμε δίαιτα για να βγούμε το καλοκαίρι σφιχτες στην παραλία, αλλά πιστεύει ότι βρισκόμαστε σε λιμό και πρέπει να μετριάσει κάποιες λειτουργίες για να μην καις το λιγοστό φαγητό που θεωρεί ότι βρίσκεις. Όταν επιστρέψεις στην κανονική κατανάλωση τροφής, επιστρέφει και το σώμα στην κανονική του λειτουργία.

Και ξέρετε με τι θα αρχίσει πρώτα το σώμα όταν μειώνουμε τις θερμίδες; Θα αδυνατίσουν τα μαλλιά και τα νύχια, αφού για το σώμα δεν είναι κάτι το αναγκαίο για την ζωή και οι βιταμίνες που προορίζονταν για εκεί θα πάνε κάπου αλλού υπάρχει περισσότερη ανάγκη, ενώ στην συνέχεια θα αρχίσει να μειώνει την σεξουαλική δραστηριότητα, γιατί σου λέει εφόσον εσύ δυσκολεύεσε να τραφεις, δεν πρέπει να φέρεις παιδί στον κόσμο γιατί κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιβιώσει. Όπως βλέπετε στην φύση μετράνε τα πάντα.

Η μέτρηση των θερμίδων για εμένα είναι απάτη αφού γίνεται μονάχα για να κερδίζουν οι διατροφολόγοι και να πουλάνε και οι εταιρίες τα χημικά υποκατάστατα ζάχαρης και προϊόντα με λίγα λιπαρά και ελάχιστες θερμίδες.

Αλήθεια, αν εγώ για παράδειγμα χρειάζομαι 2000 θερμίδες καθημερινά, με βάση έναν μαθηματικό τύπο που κανείς δνε γνωρίζει με ποιον τρόπο βγήκε, αλλά ας πούμε θέλω αυτήν την ποσότητα, μπορώ να τρώω όλη μέρα ας πούμε μπισκότα oreo και πιτόγυρο; Εφόσον οι θερμίδες είναι το παν, γιατί να μην τρώω τέτοιου είδους τροφές; Άρα, μήπως παίζει ρόλο περισσότερο η ποιότητα της τροφής και όχι η ποσότητα;

Για εμένα το πρόβλημα δεν είναι αν ξεφύγεις και φας ένα μήλο παραπάνω. Το πρόβλημα είναι στα κύτταρα του σώματος μας. Ένα παράδειγμα για να καταλάβετε. Αν δεν πίνεις καφέ και πιεςι έναν, το σίγουρο είναι ότι δεν θα μπορείς να κοιμηθεςί το βράδυ, έτσι; Ή αν δεν πίνεις αλκοόλ, το σίγουρο είναι ότι θα μεθύσεις υπερβολικά γρήγορα, σωστά; Αν όμως πίνεις κάθε μέρα, τότε το σώμα αποκτά αντίσταση σε αυτό και πλέον απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα του καφέ ή του αλκοόλ ή κάποιων φαρμάκων ακόμη.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις τροφές. Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να τσιμπάει κάτι κάθε 2 ώρες. Αυτός είναι ακόμη ένας μύθος που θέλει κάθε 2 ώρες να τρώμε και κάτι για να βελτιωθεί ο μεταβολισμός. Μα αν ήταν έτσι θα ήμασταν όλοι αδύνατοι, αφού όλοι σχεδόν όλο και κάτι θα τσιμπήσουμε κάθε 2 με 3 ώρες. Ή το καλύτερο, ολοι θα κουβαλούσα με μαζί μας ένα κουτί με μπισκότα για παράδειγμα και θα τρώγαμε κάθε 2 ώρες και από λίγα για να έχουμε έτσι με εύκολο τρόπο τον μεταβολισμό ενός 5χρονου.

Όταν φάμε κάτι, το σώμα θα παράξει την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία θα αφαιρέσει το σάκχαρο από το αίμα και θα το μεταφέρει στα κύτταρα. Αν δεν γίνει αυτό, υπάρχει κίνδυνος για την ζωή μας, γι'αυτό οι διαβητικοί τύπου 1 που δεν παράγει το σώμα ινσουλίνη πρέπει να κάνουν ένεση ινσουλίνης, ωστόσο σε κάποιον υγιή το σώμα το κάνει αυτόματα. Όταν τρώμε κάθε 2 ώρες κάτι που περιέχει ζάχαρη, ανακγάζουμε το σώμα να επαναλάβει την διαδικασία αυτήν. Με τον καιρό, τα κύτταρα αρχίζουν να αντιστέκονται στην ινσουλίνη και απαιτείται περισσότερη ποσότητα ινσουλίνης για να αφαιρέσει το σάκχαρο από το αίμα.

Οπότε τι γίνεται με τον καιρό; Το σώμα αναγκάζεται να παράγει όλο και μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης, τα κύτταρα να αντιστέκονται στο σήμα της και να μην ανοίγουν, με αποτέλεσμα να την αποθηκεύει ως λίπος, γλυκογόνο ή ακόμα και μυϊκό ιστό αλλά ένας τύπος που είναι φτιαγμένος για την αποθήκευση πρωτεΐνης και μόνο και δεν είναι λειτουργικός. Οπότε με την συχνή κατανάλωση τροφής, αποθηκεύουμε και περισσότερο λίπος.

Τωρα υπάρχουν διάφορες θεωρίες γύρω από το αίτιο. Για παράδειγμα, ο Dr. Jason Fung, ο οποίος έκανε γνωστή την νηστεία σε πολύ κοσμο, υποστηρίζει ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη προκαλείτε από αυτό που ανέφερα προηγούμενος, ενώ ο Ray Peat, ο οποίος έχει χιλιάδες φανατικούς υποστηρικτες υποστηρίζει ότι το πρόβλημα προκαλείται από τα κακά λιπαρά που καταναλώνουμε. Για τα λιπαρά αυτά έχω ξαναφερθεί, ενώ πρόσφατα άρχισαν να το γράφουν και τα μεγάλα ειδησεογραφικά sites, ενώ και ο Ρόμπερτ Εφ Κένεντι μίλησε για αυτά. Αλλά όποια και να είναι όμως η αιτία, το πρόβλημα είναι το ίδιο, η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Γιαυτό και πολλοί έχουν δει διαφορά με την νηστεία, όχι επειδή είναι κάτι μαγικό, αλλά επειδή η αποχή από την τροφή δίνει χρόνο στο σώμα να επιδιόρθωση τα προβλήματα και να αποβάλλει οτιδήποτε άχρηστο.

Επειδη αναφέρθηκα στην νηστεία, η νηστεία για εμένα δεν είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, ειδικά αν έχετε προβλήματα με το σάκχαρο σας. Πολλοί προτιμούν την νηστεία γιατί είναι hot θέμα και θέλουν έτσι προβολές και κλικ ή να πουλήσουν σεμινάρια και βιβλία, αλλά αν ένας έχει προβλήματα με το σάκχαρο του και δοκιμάσει την νηστεία, πολύ πιθανό να του πέσουν τα επίπεδα σακχάρου του απότομα και να είναι το λιγότερο σαν ζαλισμένο κοτόπουλο άσε σε που είναι εξίσου επικίνδυνο και αυτό.

Άλλοι πάλι, το πάνε ένα βήμα παρακάτω και συνιστούν και διάφορα άθλια γευστικά ματζουνια, ούτως ώστε όπως λένε να αποτοξινωθει το σώμα γρηγορότερα. Θα γράψω κάποια στιγμή και ένα άρθρο για την νηστεία, για να μην βγει μεγάλο αυτό, αλλα να ξέρετε ότι ακούτε απο κανάλια με εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομητές κατά πάσα πιθανότητα να δίνουν λάθος πληροφορίες, γιατί πολύ απλά τους ενδιαφέρει να μιλήσουν για αυτά που θέλουν να ακούσουν οι περισσότεροι και δεν τους ενδιαφέρει η ποιότητα των πληροφοριών τους.

Κλείνοντας να πω ότι υπάρχουν και κάποιες ας τις πούμε χακιες τις οποίες μπορούμε να κάνουμε προς όφελος μας. Για παράδειγμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ορμόνες ινσουλίνη και κορτιζόλη οι οποίες δουλεύουν αντίθετα, ενώ υπάρχουν και τρόποι να μπορεί και κάποιος με προβλήματα στο σάκχαρο του να καταναλώσει απαγορευνενες τροφές οι οποίες θα πάνε απευθείας προς χρήση και να μην περάσουν από την στάνταρ διαδικασία, κάτι που θα βοηθήσει και όσους ακολουθούν τις λεγόμενες ημέρες κλεψιάς, αλλά δεν είναι θέμα για το video αυτό.

Αν μετά από κάποιο γεύμα με υδατάνθρακες αισθάνεστε την πίεση να πάτε τουαλέτα για να ουρησετε ή αν έχετε συχνοουρια ειδικά την νύχτα, να ξέρετε ότι μάλλον έχετε πρόβλημα. Αν έχετε προβλήματα με το σάκχαρο σας λοιπόν και έφερε πάει σε κάποιον ειδικό, δείτε λίγο την διατροφή που θα σας δώσουν. Αν αυτήν περιλαμβάνει επεξεργασμενους υδατάνθρακες, χυμούς και ζάχαρι, να ξέρετε ότι σας θέλουν μόνιμα με πρόβλημα και θα πρέπει να ψαχτείτε και αλλού.

loading