Οι AI Browsers θα παρακολουθούν κάθε μας κίνηση, αποκαλύπτει Διευθύνων Σύμβουλος

Οι AI Browsers θα παρακολουθούν κάθε μας κίνηση, αποκαλύπτει Διευθύνων Σύμβουλος

Θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα.

Ας είμαστε ειλικρινείς: οι διαφημίσεις στο internet είναι ένα σταθερό στοιχείο της ζωής στον 21ο αιώνα. Από το 2002, η Google κυκλοφορεί χαρακτηριστικά σχεδιασμένα για να εκμεταλλευτούν τις συνήθειες περιήγησής μας και να τροφοδοτούν τα δεδομένα μας σε εταιρείες μάρκετινγκ αποφασισμένες να βελτιστοποιήσουν τα σχέδια διαφήμισής τους.
Τώρα, η εταιρεία AI Perplexity θέλει να χρησιμοποιήσει την AI για να βελτιστοποιήσει ακόμα περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο απορροφά τα δεδομένα σας για να τα πουλήσει με κέρδος.
Όπως εντοπίστηκε από το TechCrunch, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Perplexity Aravind Srinivas δήλωσε σε ένα podcast στο YouTube νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η εταιρεία του εργάζεται σε ένα πρόγραμμα περιήγησης AI με στόχο να παρακολουθεί τους χρήστες πιο έντονα από ό,τι οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης έχει κάνει ποτέ

https://www.youtube.com/live/DZkDPtE4WmA?start=2483

«Μόλις κατανοήσετε τον χρήστη αρκετά βαθιά, ο χρήστης πιθανότατα μπορεί να σας εμπιστευτεί αν του δείξετε σχετικό χορηγούμενο περιεχόμενο, αρκεί να είναι εξαιρετικά εξατομικευμένο και υπερ-βελτιστοποιημένο για αυτόν τον χρήστη», είπε ο Srinivas για τις προσπάθειες του Perplexity στον τομέα του προγράμματος περιήγησης τεχνητής νοημοσύνης. «Αν κάποια από τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης μπορούσε να το κάνει αυτό, νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι στο οποίο οι μάρκες θα μπορούσαν να πληρώσουν πολύ περισσότερα χρήματα για να διαφημιστούν εκεί».

«Θέλουμε να λάβουμε δεδομένα, ακόμη και εκτός της εφαρμογής για να σας κατανοήσουμε καλύτερα», σχεδίασε ο Srinivas, αναφερόμενος στην παρακολούθηση δεδομένων μη χρηστών, καθώς εταιρείες όπως το Facebook και η Google έχουν πιαστεί να κάνουν (και σίγουρα εξακολουθούν να κάνουν, παρεμπιπτόντως). «Ποια είναι τα πράγματα που αγοράζετε, σε ποια ξενοδοχεία πηγαίνετε, σε ποια εστιατόρια πηγαίνετε, σε τι αφιερώνετε χρόνο περιηγούμενοι, μας λέει πολλά περισσότερα για εσάς».

Το πρόγραμμα περιήγησης τεχνητής νοημοσύνης του Perplexity ονομάζεται Comet, και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την εταιρεία τον Φεβρουάριο. Ως ένα σχετικά νέο λογισμικό, δεν είναι ακόμη σαφές τι είδους παρακολούθηση είναι ικανό να κάνει το πρόγραμμα περιήγησης του Perplexity, αλλά η πολιτική απορρήτου του περιλαμβάνει επί του παρόντος την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών σε διαφημιστές, επιχειρηματικούς συνεργάτες και άλλα τρίτα μέρη.

Η εταιρεία επισημαίνει με έμφαση ότι δεν «πωλεί» ούτε «κοινοποιεί» προσωπικά δεδομένα «όπως ορίζονται αυτοί οι όροι βάσει του Νόμου περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Καλιφόρνια» — μια παράξενα συγκεκριμένη προειδοποίηση. «Ούτε το έχουμε κάνει τους προηγούμενους 12 μήνες». (Θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς η Comet υποτίθεται ότι θα αποκομίσει κέρδος από την υπερ-προσωπική παρακολούθηση διαφημίσεων, εκτός εάν αυτή η γραμμή ενημερωθεί.)

Πέρα από τα ζητήματα απορρήτου, η Comet αντιμετωπίζει μια ανηφορική μάχη καθώς εισέρχεται σε μια ταραγμένη αγορά.

Ο κυρίαρχος παίκτης, η Google — αναμφισβήτητα ο νονός της δημιουργίας εσόδων από δεδομένα — έχει πρόσφατα κηρυχθεί μονοπώλιο από ομοσπονδιακό δικαστή και η Perplexity δεν είναι η μόνη που προσπαθεί να αποκλείσει την Google.

Η OpenAI του Sam Altman ρίχνει το καπέλο της στο ρινγκ σε περίπτωση που η Google αναγκαστεί να εγκαταλείψει το Chrome, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να παρέχει στην OpenAI μια ανυπολόγιστη ποσότητα δεδομένων για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της και να ενισχύσει το δικό της πρόγραμμα περιήγησης τεχνητής νοημοσύνης — για να μην αναφέρουμε ότι θα παρέχει μια τεράστια ροή εσόδων καθώς η Altman προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία.

Άλλοι, μικρότεροι παίκτες στο παιχνίδι περιλαμβάνουν την επερχόμενη Dia από την The Browser Company και την Wavebox, οι οποίες αποτελούν μέρος ενός αυξανόμενου κύματος νεοσύστατων επιχειρήσεων που προωθούν εναλλακτικές λύσεις με τεχνητή νοημοσύνη στα πλέον ακατάστατα προγράμματα περιήγησης που γνωρίζαμε και αγαπούσαμε.

Με όλη την φημολογία για το "σχετικό χορηγούμενο περιεχόμενο" και τις "υπερ-βελτιστοποιημένες διαφημίσεις", το τελικό αποτέλεσμα είναι σαφές: όλες αυτές οι εταιρείες πιστεύουν ότι με τα νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορούν να ελέγχουν κάθε πράγμα που κάνετε στο πρόγραμμα περιήγησής σας - και να δημιουργούν έσοδα από αυτό όπως ποτέ άλλοτε.

loading