Περί Black Friday και εκπτώσεις και τι να προσέχετε

Περί Black Friday και εκπτώσεις και τι να προσέχετε
13/01/2017 03:19:00

Ο όρος Black Friday μας έρχεται από την Αμερική και γεννήθηκε την δεκαετία του '50. Η "Μαύρη Παρασκευή" σηματοδοτεί την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου των αγορών στις ΗΠΑ.

Τι είναι λοιπόν η "Μαύρη Παρασκευή"; Ένα πανηγύρι ψεύτικων εκπτώσεων, όπως είναι και οι εποχικές εκπτώσεις.

Βλέπεις το τρικ είναι απλό, υπερβολικά απλό μάλιστα. Βάζεις τιμές "χώμα" σε προϊόντα τα οποία δεν θα πωλούνταν ούτε υπό την απειλή όπλου. Αυτά είναι όντως προσφορές, γιατί αν δεν ήταν, δεν θα έφευγαν και ποτέ από το μαγαζί. Αυτοί είναι και οι κράχτες λοιπόν, τους οποίους κάθε κατάστημα που σέβεται τον εαυτό του, τους έχει.

Περί Black Friday και εκπτώσεις και τι να προσέχετε 1

Ωστόσο στα υπόλοιπα προϊόντα, τα "καλά" κομμάτια, δεν υπάρχει έκπτωση και εδώ είναι όλο το παιχνίδι των καταστημάτων, να σε φέρουν μέσα με τους "κράχτες" για να πάρεις και κάποιο από τα κομμάτια που δεν έχουν εκπτώσεις.

Περί Black Friday και εκπτώσεις και τι να προσέχετε 2

Να θυμάστε, οι εταιρίες παίζουν με την ψυχολογία, ειδικά οι μεγάλες αλυσίδες. Πουθενά δεν υπάρχει έλλειψη στοκ, ούτε εξωφρενικές μειώσεις τιμών. Ειδικά οι μεγάλες αλυσίδες, σπάνια δεν έχουν στοκ, πόσο μάλιστα κάτι τέτοιες ημέρες.

Περί Black Friday και εκπτώσεις και τι να προσέχετε 3

Όπως προανέφερα, μειώσεις τιμών γίνονται σε ορισμένα προϊόντα, που ούτως ή άλλος, αν πήγαινες οποιαδήποτε άλλη στιγμή με το μετρητό στο χέρι, θα σου έκαναν καλή μείωση για να τους φύγει και από το στοκ.

Αυτά τα προϊόντα είναι και η αιτία που τοποθετούν ταμπέλες οι οποίες αναγράφουν "εκπτώσεις ως 80%", γιατί οι μειώσεις αφορούν ορισμένα προϊόντα και όχι ότι προϊόν βρίσκεται μέσα στο κατάστημα. Στα "καλά" προϊόντα, οι τιμές παραμένουν ως έχουν.

Περί Black Friday και εκπτώσεις και τι να προσέχετε 4

Αν θέλεις να έχεις κάθε ημέρα "Black Friday" και να μην χρωστάς και πουθενά (γιατί αν αγοράζεις με πιστωτική κάρτα και με "άτοκες δόσεις" -ωραίο ανέκδοτο, θα πληρώσεις αυτό που πήρε πολύ παραπάνω, λόγω τόκων), περίμενε μέχρι να έχεις τα μετρητά για να αγοράσεις κάτι που πραγματικά θέλεις και όχι κάτι που πρέπει να αγοράσεις.

Δεν χρειάζεσαι, για παράδειγμα, μια 4K TV, αν έχεις ήδη μια καλή 1080p. Αλλά και αν την χρειάζεσαι πραγματικά, μπορείς να την πάρεις σε καλύτερη τιμή από τι αν περίμενες τις "Μαύρες Παρασκευές".

Απλά, όπως είπα, περίμενε να έχεις το χρήμα να πάρεις αυτό που θέλεις. Αν δεν έχεις το χρήμα, σημαίνει ότι απλά ΔΕΝ πρέπει να το πάρεις γιατί δεν έχεις την ικανότητα να το πάρεις, η πιστωτική κάρτα είναι μία ακόμη απάτη για να πουλήσουν χρήμα και να σε έχουν "φυλακισμένο" στις δόσεις.

Εκεί παζάρεψε τις τιμές και αν έχεις το χρήμα cash, να είσαι σίγουρος ότι θα πάρεις αυτό που θέλεις, σε καλύτερη τιμή και χωρίς να χρειάζεται να σπρώχνεσαι σε ουρές.

Συμβουλή μου είναι όταν θέλεις να αγοράσεις κάτι, πήγαινε σε κάποιο κατάστημα της γειτονιάς σου (ή σε οποιοδήποτε άλλο μικρότερο), αντί να πας κατευθείαν στα μεγάλα καταστήματα.

Αν δεν το έχουν ή δεν μπορούν να σου κάνουν καλή τιμή, προτίμησε το μεγάλο μετά.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τέτοιες "προσφορές", βγάζουν εκτός ανταγωνισμού και εξοντώνουν μικρά καταστήματα, τα οποία δεν έχουν την δυνατότητα της τεράστιας προβολής που έχουν οι μεγάλες αλυσίδες, αλλά ούτε την δυνατότητα μείωσης τιμών σε τέτοια μεγέθη, ακόμη και όταν αυτές γίνονται μόνο στους "κράχτες".

Related Posts