Morbius (2022) Review

Published on  by Gearloose ‐ In  ‐ Reading time: less than a minute
Morbius (2022) Review

Αν υπήρχε δικαστήριο για το Χόλυγουντ, οι υπεύθυνοι του trailer της ταινίας Morbius θα έπρεπε να πάνε ισόβια. Γιατί έφτιαξαν με τέτοιον τρόπο το trailer ώστε να βγάζει διαφορετικό νόημα για την ταινία.

Μάλλον κατάλαβαν και οι υπεύθυνοι της ταινίας ότι έχουν να κάνουν με μια ακόμη πατάτα. Ο Morbius είναι ένας σκοτεινός χαρακτήρας από το σύμπαν της Marvel, ο οποίος είναι άρρωστος με μια σπάνια διαταραχή του αίματος και πρέπει να βρει την θεραπεία, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους υπολοίπους που πάσχουν από την ίδια ασθένεια.

Η ταινία μας ξεκινάει σε ένα μαγευτικό computer generated τοπίο στην Κόστα Ρίκα, όπου βλέπουμε τον Μάικλ Morbius ανήμπορο να περπατήσει, να ψάχνει να βρει μια σπηλιά με νυχτερίδες-βαμπίρ, κάτι αντίστοιχο με την ταινία Dracula Untold, τις οποίες νυχτερίδες θέλει να φυλακίσει για πειραματικούς σκοπούς. Ωστόσο η ταινία μας μεταφέρει στο παρελθόν, όπου ο Morbius είναι μικρός σε ένα νοσοκομείο, όπου εκεί γνωρίζετε με τον Μάικλ και γίνονται φίλοι. Κάποια στιγμή ωστόσο, το μηχάνημα του Λούσιαμ χαλάει και ο Μάικλ το διορθώνει άμεσα, βάζοντας το ελατήριο του στυλού του στο σημείο της καμμένης ασφάλειας. Εδώ βλέπουμε ότι το μηχάνημα έχει δύο ασφάλειες, αλλά ο Μάικλ βρήκε χωρίς να κοιτάξει ποια ασφάλεια είναι καμμένη. Ωραίος ο Μάικλ, ούτε ο Μαγκάιβερ τέτοια επιτυχία.

Αφού σώζει τον Λούσιαμ τελευταία στιγμή, γίνεται ο ήρωας της ημέρας και τον προτείνουν να πάει σε ένα σχολείο όπου είναι μόνο για δυνατά μυαλά. Στόχος του είναι να βρει την θεραπεία για το πρόβλημα του. Και εννοείται ότι το κατάφερε και έγινε number one στον τομέα του και μαζί με την βοηθό του την Μαρτίν, βοηθούν τον κόσμο, κάνοντας παράλληλα τις δικές του έρευνες με το αίμα των νυχτερίδων. Στόχος του είναι να ανακατέψει το DNA της νυχτερίδας με το ανθρώπινο, ώστε να αποκτήσει ο οργανισμός τους τα απαραίτητα γονίδια που του λείπουν.

Εκεί μετά το κλισέ με το τελευταίο πειραματόζωο που δείχνει στην αρχή να αποτυγχάνει η θεραπεία, αλλά την τελευταία στιγμή να δείχνει τα απαραίτητα σημάδια βελτίωσης για το άνοιγμα της σαμπάνιας, έρχεται και η απαραίτητη δοκιμή στο σώμα του, αφού πρώτα πάει να ενημερώσει τον πλούσιο πια φίλο του ότι η θεραπεία είναι κοντά, την στιγμή που είχαν πάρει απόφαση ότι έρχεται το τέλος τους. Τώρα, πως έγινε αυτός τόσο πλούσιος δεν μας εξηγεί, αλλά το προσπερνάμε γιατί δεν είμαστε η εφορία να μας αφορά.

Για να το δοκιμάσει στο σώμα του, πηγαίνει με πλοίο σε διεθνή ύδατα. Τώρα να πω την αλήθεια, δεν κατάλαβα τον λόγο, πιθανόν να μην τον πιάσουν, θα μπορούσαν ωστόσο να κάνουν μια χαρά τα πειράματα τους σε κάποιο υπόγειο. Αφού δοκιμάζει ο Μάικλ το εμβόλιο, έρχεται από το πουθενά και ένας από το πλοίο ο οποίος ήθελε να του πάρει την κούραση η γιατρός.

Σεναριακά, ήταν απαραίτητος ο ερχομός του γιατί κάποιον έπρεπε να φάει ο Μάικλ και σίγουρα δεν θα έπρεπε να ήταν η γιατρός αυτός. Εκεί βλέπουμε ότι ο Μάικλ μεταμορφώθηκε σε κάτι σαν βαμπίρ που τρέφεται με αίμα, είναι πανίσχυρο, ταχύτατο, κινείται σαν τον άνεμο, αλλά έχει μια αδυναμία, δεν αντέχει τον δυνατό ήχο.

Αφού λοιπόν εξουδετέρωσε για πλάκα τους πάντες στο πλοίο εκτός από την γιατρό, ο Μάικλ επιστρέφει στον παλιό του εαυτό και αφού βλέπει σε τι ακριβώς μεταμορφώθηκε, την κάνει όμορφα από το πλοίο, αφού πρώτα ειδοποίησε τις αρχές για να μην το έχει βάρος. Επιστρέφοντας πίσω στο εργαστήριο του, όπου θα μπορούσε να κάνει εκεί τα πειράματα εξ αρχής, αρχίζει να πίνει τεχνητό αίμα, ώστε να μειώσει την δίψα του για ανθρώπινο. Τώρα αν δούμε λίγο την θεωρεία του βαμπίρ, από την στιγμή που θα γευτεί ανθρώπινο αίμα δεν υπάρχει επιστροφή, αλλά κάπως ο δικός μας δεν το έπαθε αυτό και επιμένει να πίνει τεχνητό αίμα. Εκεί ο Μάικλ πηγαίνει και κλειδώνετε σε ένα ασφαλή δωμάτιο, αλλά παρακαλάει για αίμα στον Μάιλο που πήγε να τον δει όλως τυχαίως λίγα λεπτά προτού πεθάνει από την πείνα. Τώρα, γιατί δεν πήρε λίγο αίμα μαζί του πριν μπει μέσα; Επίσης πως στο πλοίο έσπαγε τα πάντα για πλάκα, αλλά εδώ δεν μπορεί να σπάσει το τζάμι; Περίεργο. Εκεί βλέπουμε και τον Μάιλο που δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι του στο εργαστήριο, να ξέρει όχι μόνο που είναι το αίμα, αλλά και πως να ανοίξει την πόρτα να το πάρει. Λεπτομέρειες θα μου πεις.

Τώρα ο Μάιλο που είναι και ψιλοκουφαλίτσα, θέλει να πάρει και αυτός το φάρμακο, αλλά ο Μάικλ δεν του το δίνει και τον διώχνει. Στην συνέχεια, βλέπουμε ότι μια νοσοκόμα την έχουν στραγγίσει και ο Μάικλ κατηγορεί τον εαυτό του, ενώ τον υποψιάζονται και οι ντετέκτιβ όπου τον αναγκάζουν να αποκαλυφτεί και να το σκάσει, όπου τελικά τον φυλακίζουν και τον ανακρίνουν έχοντας μαζί τους και... αγιασμό.

Στην φυλακή τον επισκέπτεται και ο φίλος του ο Μάιλο, παρότι τον είχε διώξει προηγουμένως, δεν του κρατάει κακία όπως φαίνεται, ενώ τον καβατζώνει και με αίμα που αρχίζει να του λείπει. Τελικά αυτός ο Μάικλ τις καλύτερες στιγμές εμφανίζεται. Ωστόσο ο Μάιλο έχει πάρει το φάρμακο και αυτός, οπότε και ο Μάικλ αναγκάζεται να την κάνει από την φυλακή για να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά. ΣΕ αντίθεση πάντως με τον Μάικλ που είναι φλώρος, ο Μάιλο απολαμβάνει κάθε στιγμή της θεραπείας του, ενώ του μαρτυράει ότι αυτός τελικά σκότωσε την νοσοκόμα. Εδώ ο Μάιλο μας λέει ότι η νοσοκόμα ήταν η πρώτη που σκότωσε και δεν είχε κανέναν έλεγχο όπως έχει τώρα, ωστόσο ο Μάικλ που ήδη έχει σκοτώσει καμιά ντουζίνα, δεν μπορούσε να θυμιθεί αν σκότωσε ή όχι την νοσοκόμα. Σεναριακές τρύπες είναι αυτές αλλά πάμε παρακάτω.

Τελικά οι δύο φίλοι μαλώνουν με τον Μάικλ να την κάνει γιατί τα βρίσκει σκούρα από τον Μάιλο. Ωστόσο ο Μάιλο αποφασίζει να πάει στο σπίτι της γιατρού για να την τσεκάρει. Τώρα πως γνωρίζει που μένει η γιατρός δεν μας αφορά. Και ο Μάικλ αποφασίζει να βρει την γιατρό γιατί καταλαβαίνει ότι η κουφάλα ο Μάιλο θα του την κάνει την φουστιά. Ωστόσο ο Μάιλο δεν επιτήθετε ακόμη στην γιατρό, αλλά προσπαθεί να καμακώσει γκομενάκια στα κλαμπ.

Μετά από ένα βαρετό μπλα-μπλα και τις προσπάθειες που κάνει ο Μάικλ να μην πιει αίμα, τελικά ο Μάιλο βλέπει ότι η γιατρός και ο Μάικλ μάλλον τα έχουνε, οπότε αποφασίζει να αναλάβει και δράση, την ίδια στιγμή που ο Μάικλ ψάχνει να βρει κάποια θεραπεία μη διστάζοντας να θυσιάσει τον εαυτό του. Ωστόσο μαθαίνει ότι ο Νίκολας, ο γιατρός που τους φρόντιζε τραυματίστηκε από τον Μάικλ, αλλά έζησε αρκετά μέχρι να τον βρει ο Μάικλ και να του πει να σταματήσει τον Μάιλο. Εκεί "ακούει" την γιατρό να τον καλεί υπό την απειλή του Μάιλο και βλέπουμε ότι ο έρωτας δημιούργησε ένα δέσιμο μεταξύ τους. Κάτι σαν τον Βίνσεντ στο πεντάμορφη και το τέρας του 87 ένα πράγμα.

Έτσι ενεργοποιεί όλα του τα ραντάρ για να βρει την αγαπημένη του, προτού την σκοτώσει ο Μάικλ, αλλά τελικά δεν τα καταφέρνει και πίνει το αίμα της για να δυναμώσει. Εν τω μεταξύ, αυτό είναι κλεμμένο από το Dracula Untold, από τις καλύτερες ταινίες δράκουλα, όπου και εκεί ο πρωταγωνιστής δαγκάνεται από κάποιο τέρας ώστε να νικήσει τους εχθρούς του και έχει 7 ημέρες διορία όπου αν δεν πιει ανθρώπινο αίμα, θα γίνει ξανά ο εαυτός του. Αλλά σκοτώνουν την γυναίκα του και του λέει και εκεί να πιει το αίμα της για να πάρει εκδίκηση.

Και εκεί αρχίζει η μάχη. Τώρα ανάμεσα σε 2 ανθρώπους που δεν πεθαίνουν, ποιο το νόημα να μαλώσεις; Μάλλον για να δούμε τα εφέ της ταινίας, οπότε never mind. Αφού ο Μάικλ της τρώει και πάει να χάσει το παιχνίδι, καλεί κανά 2 εκατομμύρια νυχτερίδες τις οποίες χρησιμοποιεί για όπλο. Τώρα γιατί δεν ακούν και τον Μάιλο, αφού το ίδιο φάρμακο πήρε και αυτός, αυτό είναι περίεργο. Τελικά ο Μάικλ σκοτώνει τον Μάιλο με το κλασικό τρύπημα στην καρδιά και τον βλέπουμε να πετάει μαζί με τα εκατομμύρια κατοικίδια του προς το άγνωστο, ενώ παράλληλα ζωντάνεψε και η γιατρός.

Αυτήν ήταν η ταινία, την οποία την βρήκα μέτρια, χωρίς συνοχή και πρωτοτυπία, ενώ έδειχνε ότι πολλά σημεία μπήκαν απλά για να γεμίσει ο χρόνος. Όπως είπα και στην αρχή, την περίμενα καλύτερη λόγω του trailer, αλλά απογοητεύτηκα, ειδικά όταν η Marvel μας έχει δώσει υπερπαραγωγές. Προτιμήστε το Dracula Untold.

0 Comments

Related Posts

The Super Mario Bros. Movie [Παρουσίαση]
Πως το Demolition Man (1993) πρόβλεψε το μέλλον
Top