Γιατί τα Samsung κινητά δεν είναι τα καλύτερα

Published on  by Gearloose ‐ In  ‐ Reading time: less than a minute
Γιατί τα Samsung κινητά δεν είναι τα καλύτερα

Προσωπικά, δεν είμαι φαν κάποιας εταιρίας. Ίσως ήμουν παλιότερα, αλλά πλέον έχω δει ότι οι καλές εταιρίες, συχνά δεν είναι τόσο αξιόπιστες, όσο θέλουν τα δυνατά ονόματα τους να δηλώνουν.

Αν παλιότερα αγόραζες μια συσκευή, την πέταγες όχι γιατί χάλασε, αλλά γιατί την βαρέθηκες. Για παράδειγμα, θυμάμαι παλιά ένα ψυγείο ELCO, το οποίο δούλευε για πάνω από 20 χρόνια και που πετάχτηκε γιατί σάπισε από κάτω η βάση του και όχι επειδή είχε παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα, ενώ το ίδιο έγινε και με πλυντήριο Ariston Margherita, το οποίο το αγοράσαμε όταν πήγαινα γυμνάσιο και πετάχτηκε όταν... 30αρισα. Σήμερα αυτό δεν ισχύει και αγοράζεις συσκευές με ημερομηνία λήξεως.

Ως εδώ καλά. Αν πάρεις πχ μια τηλεόραση των 200€, σίγουρα δεν περιμένεις να κρατήσει όσο μια των 800€, έτσι; Και όμως, καμιά φορά συμβαίνει. Και σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσω για τα Samsung κινητά, τα οποία τα θεωρώ υπερτιμημένα γι'αυτό που πληρώνεις και που τελικά, παίρνεις.

Για την ιστορία, είμαι κάτοχος ενός Samsung Galaxy Note 3, ενός Samsung Galaxy S8 και ενός Samsung Galaxy Tab 3 (10.1"), ενώ είχα για έναν μήνα ένα Samsung Galaxy S20+ για να το τεστάρω και να γράψω το παρών άρθρο. Οπότε και θα μιλήσω με βάση τις εμπειρίες μου με τις παραπάνω συσκευές. Εδώ να αναφέρω ότι έχουν περάσει από τα χέρια μου και άλλες συσκευές, όπως Sony Xperia, LG G4 και LG G5 κλπ, αλλά δεν είχα πολλές από αυτές για να μιλήσω.

Ποτέ δεν ήμουν φαν των ακριβών κινητών, αφού δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω από τις απλές συσκευές. Και δεν εννοώ τις κινεζιές του 50αρικου, αλλά άλλες καλές συσκευές. Για παράδειγμα, αγαπημένες μου συσκευές ήταν το ViewSonic V500, το iNew V3, το Sony Ericsson C902 και, όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, το HP iPAQ h6325. Από τα παραπάνω, τα iNew V3 και ViewSonic V500 ήταν από τα καλύτερα κινητά που είχα, αφού έκαναν αυτό που ήθελα και παράλληλα, κράταγε η μπαταρία τους αρκετές ημέρες, σημαντικό για εμένα. Τα άλλαξα γιατί έσπασαν οι οθόνες τους, όχι γιατί δεν μου έκαναν.

Τώρα, όσο αφορά τα Samsung κινητά και tablet, τουλάχιστον αυτά που αναφέρω, στα 2 χρόνια παρουσίασαν όλα το ίδιο πρόβλημα. Η μπαταρία τους τα "έπαιξε" και το σύστημα ειδοποιούσε για πρόβλημα φόρτισης, κάτι που ισχύει και σε άλλες της συσκευές, αν και ίσως αναφερθώ κάποια άλλη στιγμή σε αυτό. Εννοείται ότι πάω με χίλια τις "λευκές" της συσκευές και τις προτιμώ/συνιστώ, γιατί έχουν αποδειχτεί "σκλια" (αν και ένα πλυντήριο της, στην 5ετία τα "έπαιξε" το μοτέρ, καμία σχέση δηλαδή με το παλιό καλό και αθάνατο Ariston, αλλά και πάλι πολύ καλύτερο από πολλές Γερμανικές φίρμες που είναι χάλια και "ψεύτικες" -κατά την άποψη μου πάντα).

Στο Galaxy Tab 3 για παράδειγμα, δεν άνοιγε καν, ενώ έπρεπε να πατώ συνεχώς συνδυασμούς πλήκτρων, μπας και φιλοτιμηθεί και λειτουργήσει (το ίδιο συνέβη και με άλλο tablet, της Lenovo). Τώρα δεν ανταποκρίνεται γενικά, παρότι του άλλαξα την μπαταρία με καινούρια. Περισσότερο καιρό μου κράτησε ένα "φτηνιάρικο" των 50€, το Archos 7, παρά το ακριβό Galaxy Tab 3.

Από τα υπόλοιπα, το Note 3 είχε τα ίδια προβλήματα, έπειτα από 3 χρόνια λειτουργίας του, η μπαταρία έβγαζε με το ζόρι 2ωρο. Δηλαδή το κράταγες σε μια βόλτα ή σε καφετέρια και έτρεμες μην τυχών και σου σβήσει, ενώ το powerbank ήταν μόνιμα στην τσάντα μαζί με το κινητό. Και παρότι άλλαξα μπαταρία και μάλιστα αυθεντική, το κινητό δεν έβγαζε μέρα, αν και βελτιώθηκε κάπως όταν αργότερα πέρασα μια custom rom.

Από το πιο ακριβό, το Galaxy S8 είχα παρόμοια προβλήματα. Η μπαταρία του δεν κράταγε, πότε φόρτιζε και πότε έβγαζε ένα κίτρινο βέλος που με ενημέρωνε για πρόβλημα, ενώ συνεχώς έμπαινε σε boot loop (δηλαδή πήγαινε να τρέξει το Android, αλλά έκανε reset συνέχεια). Του άλλαξα επίσης μπαταρία και του πέρασα μια custom rom και από τότε μπορώ να πω ότι πετάει κυριολεκτικά, τρέχει κανονικότατα και χωρίς κανένα πρόβλημα.

Τώρα έχω ένα κινητό αρκετά φθηνότερο από τα παραπάνω, το Realme 7 64GB 6GB, το οποίο το λατρεύω και ας το πήρα μόλις 160€ (με τα μεταφορικά του). Είναι ταχύτατο, δεν έχει κανένα app εγκατεστημένο που να μην χρειάζομαι (καμία σχέση δηλαδή με τα bloatware της Samsung), έχει μεγάλη οθόνη και η μπαταρία του κρατάει 4-5 ημέρες με full χρήση (και μόνιμα ενεργοποιημένο το mobile data). Είναι φοβερό κινητό και είναι αυτό που χειρίζομαι μόνιμα, αφού σε αυτό έχω περασμένα και τα app των τραπεζών, αφού σε custom roms δεν τρέχουν.

Σε σύγκριση με τα Galaxy S8 και Galaxy S20+, τα πατάει κάτω σε θέμα ταχύτητας χρήσης και φυσικά, μπαταρίας. Ακόμη και το πανάκριβο Galaxy S20+, δεν κρατάει παραπάνω από μία με μιάμιση ημέρα, ενώ η περιήγηση στο λειτουργικό του ψιλο-lag-άρει κάπως κάποιες φορές (μπορεί να ήταν και ιδέα μου).

Βέβαια, δεν έχει καμία σχέση σαν ποιότητα κατασκευής, αν σκεφτείς και την διαφορά στην τιμή τους. Το ποιότητα του μικροφώνου του Realme 7 είναι χάλια, όπως και ο ήχος του αλλά και η ποιότητα κάμερας του. Καλύτερη ποιότητα είχε το ViewSonic V500 από το Realme 7, ενώ δεν συγκρίνεται η ποιότητα που έχουν τα Galaxy. Εδώ είναι και η διαφορά που πληρώνεις, εκτός από το όνομα της Samsung. Αν για παράδειγμα πάρεις κάποιο καλύτερο της Realme, σίγουρα θα έχει καλύτερη ποιότητα στα υλικά. Αλλά για τα χρήματα που έδωσα και για την γενική του ποιότητα, το Realme 7 είναι λατρεία, ενώ δέχεται συχνά αναβαθμίσεις από την εταιρία και το συνιστώ για όποιον θέλει ένα καλό κινητό, χωρίς την "σαβούρα" των μεγάλων εταιριών να του τραβάει μπαταρία και επεξεργαστική ισχύ.

Το άρθρο αυτό δεν είναι κατά της Samsung. Είναι απλά η εμπειρία μου από τις προ-αναφερόμενες συσκευές. Δεν σας λέω, εννοείται, να αποφύγετε να αγοράσετε συσκευές της. Αυτό που λέω είναι ότι καμιά φορά, οι εταιρίες επαναπαύονται στις δάφνες τους και παύουν να βγάζουν πλέον αξιόπιστα προϊόντα (όπως έγινε και με κάποιες Ιαπωνικές εταιρίες). Και άντε, τα κινητά των 100-150€ που είχα (και ανέφερα παραπάνω) και να μου χαλάσουν μετά από 2-3 χρόνια, δεν έγινε και κάτι.

Αλλά από μια συσκευή των 500+ €, περιμένεις αξιοπιστία και σίγουρα, να σου κρατήσει αρκετό καιρό (έχω ακόμη τα δύο κινητά της σειράς Sony Xperia, τα οποία δουλεύουν ακόμη και σήμερα). Ξέρω, μερικοί θεωρούν μια συσκευή καλή αν τους κρατήσει για 1 χρόνο, γιατί μετά θέλουν να την αλλάξουν, αλλά εμένα μου φαίνεται αυτό τουλάχιστον αστείο. Για εμένα το κινητό είναι σαν την παιχνιδομηχανή, απαιτώ να βγάλει τουλάχιστον μια 3ετία άνετα και χωρίς προβλήματα.

0 Comments

Related Posts

H20PRO Smart Android TV Box Android 10.0 Review
R36S Retro Handheld Video Game Console Linux Review
Η Nintendo νίκησε την emulation κοινότητα
Αγορά φτηνής τηλεόρασης. Αξίζει;
Top