Η Βουλγαρία είναι ένα μια όμορφη χώρα με πολλά όμορφα μέρη για να επισκεφτείς.
Είναι κοντά μας, μπορείς να πας και με αυτοκίνητο, είναι στην Ε.Ε., που σημαίνει ότι μπορείς να πας και με την ταυτότητα σου, δέχονται ευρώ (άσχετα αν έχουν λέβα σαν εθνικό νόμισμα, μπορείς να αγοράσεις τα πάντα με ευρώ), έχει όμορφες γυναίκες για να "παίξεις", ο κόσμος είναι φιλικός, είναι σχετικά φτηνή χώρα και γενικά έχουν πολλά κοινά με εμάς.
Στα μέρη που μπορείς να πας θα σου συνιστούσα την Σόφια, το Μπάνσκο, την Μπουργκάς, το Μπόροβτσικ αλλά και πολλές άλλες που μπορείς να ανακαλύψεις με μια μικρή αναζήτηση.
Μπορείς να πας είτε μόνος σου, είτε με παρέα, είτε με κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο. Έχοντας γυρίσει τα περισσότερα μέρη της Βουλγαρίας με αυτοκίνητο, θα σου δώσω μερικές συμβουλές για την χώρα, όπως τι να προσέξεις και τι να αποφύγεις, που δεν πρόκειται ποτέ να σου πούνε τα ταξιδιωτικά γραφεία.
Αρχικά να πω ότι στην Βουλγαρία δεν κλέβουν. Πολλοί φοβούνται να πάνε με δικό τους όχημα εκεί, επειδή θεωρούν ότι θα τους κλέψουν. Αν πάτε στην Σόφια, θα σας φύγει το μάτι από την χλιδή που υπάρχει εκεί. Υπάρχουν αρκετά πανάκριβα αυτοκίνητα, πολλά εκ των οποίων θα τα έχετε δει και εδώ καλοκαίρι που έρχονται διακοπές, που πραγματικά είναι κομματάκι δύσκολο να κοιτάξουν το δικό σας (χωρίς παρεξήγηση). Τώρα αν έχεις ακριβό αυτοκίνητο, μην λυπηθείς να πληρώσεις πάρκινγκ, εκτός και αν έχει το ξενοδοχείο που θα μείνεις.
Μπαίνοντας στην Βουλγαρία, θα πρέπει οπωσδήποτε να αγοράσετε βινιέτα από τα σύνορα ή κάποιο κοντινό βενζινάδικο. Η βινιέτα είναι απαραίτητη για να κινηθείτε στους δρόμους της Βουλγαρίας και κινδυνεύετε με πρόστιμο αν δεν το κάνετε και πιστέψτε με, οι Βούλγαροι αστυνομικοί δεν χαρίζουν. Από το 2019 θα μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά αυτό.
Αν πάτε με αυτοκίνητο, θα πρέπει να έχετε τα μεσαία φώτα μόνιμα αναμμένα. Επίσης θα πρέπει να σέβεστε τις διαβάσεις των πεζών και τα όρια ταχύτητας που γράφουν σε κάθε πόλη. Αν έχετε GPS θα σας ενημερώνει για τα όρια συνεχώς.
Οι δρόμοι τους είναι γενικά καλοί, τουλάχιστον μέχρι την Σόφια και 25χμ γύρω της. Αν θέλετε να πάτε Μπουργκάς ή Ρουμανία, καλύτερα να επιλέξετε από Αλεξανδρούπολη. Οι δρόμοι από εκείνη την μεριά δεν είναι ιδιαίτερα καλοί, αλλά είναι προτιμότερη η διαδρομή αυτή, αφού θα έχετε ησυχία στον δρόμο (από θέμα κίνησης).
Υπάρχει η φήμη ότι υπάρχουν πολλά μπλόκα αστυνομικών και ότι θα πρέπει να έχετε λεφτά μαζί σας για να τους δώσετε. Έχοντας γυρίσει πολλές φορές την Βουλγαρία, δεν συνάντησα ποτέ μου κανένα μπλόκο. Ίσως να γίνονταν παλιότερα αυτό ή να είναι αστικός μύθος.
Σε γενικές γραμμές, ένα ευρώ είναι μισό λέβα. Η αναλογία δηλαδή είναι 1/2, για να έχετε υπόψιν σας τι θα χαλάσετε.
Πάμε στα αρνητικά τώρα, τα οποία είναι αρκετά.
Για τις επιχειρήσεις είσαι απλά ένα πορτοφόλι γεμάτο χρήμα που πρέπει να μπει στα ταμεία τους. Μην περιμένεις και μην ελπίζεις σε τίποτα παραπάνω.
Πολλά μαγαζιά έχουν συνεργασία με τα ταξιδιωτικά γραφεία, ώστε αυτά να σας "προτείνουν" τα συγκεκριμένα καταστήματα για να πάτε. Μην πάτε, απλά. Θα πληρώσετε παραπάνω κάτι που αν κάνατε μια γύρα, θα το βρίσκατε αρκετά φθηνότερα. Ειδικά τα εστιατόρια θα σας χρεώσουν υπερβολικά.
Αν θέλετε να πάρετε το φθηνότερο, θα πρέπει να αποφύγετε τα μέρη όπου πάνε οι τουρίστες. Αυτά τα μέρη είναι συνήθως αυτά που συνεργάζονται με τα ταξιδιωτικά γραφεία ή που έχουν ρίξει χρήμα για να διαφημιστούν και οι τιμές τους θα είναι πολύ παραπάνω από τα τοπικά.
Αντιθέτως, προτιμήστε μέρη που πηγαίνουν οι ντόπιοι. Για να τα βρείτε αυτά τα μέρη, αν δεν έχετε κάποιο Βούλγαρο γνωστό να σας τα πει, παρατηρήστε που πηγαίνουν οι ντόπιοι, συνήθως οι ηλικιωμένοι.
Πολλά μέρη, ειδικά τις hot περιόδους, χρεώνουν υπερβολικά παραπάνω από το κανονικό. Αν θέλετε να πάτε για φθηνά, αποφύγετε hot περιόδους, όπως τα Χριστούγεννα. Αν πρέπει να πάτε εκείνη την περίοδο, κοιτάξτε για μικρά τοπικά μαγαζιά.
Κάποια μαγαζιά τα έχουν Έλληνες ή δουλεύουν Έλληνες σαν manager, που σημαίνει ότι γνωρίζουν τι ψάχνει ένας Έλληνας και τι θέλει. Μην πέφτετε θύματα τους, έχετε τα μάτια σας ανοιχτά γιατί κοιμούνται και ξυπνάνε με μοναδική τους σκέψη πως θα μαδήσουν περισσότερο κόσμο.
Προτιμήστε να έχετε κάρτα μαζί σας και για όποια ανταλλαγή συναλλάγματος, προτιμήστε να κάνετε συναλλαγή σε ΑΤΜ για να πετύχετε την καλύτερη τιμή. Αν αποφασίσετε να κάνετε συνάλλαγμα σε ανταλλακτήριο, προτιμήστε τα ανταλλακτήρια που βρίσκονται μακριά από το κέντρο, γιατί θα πληρώσετε παραπάνω την συναλλαγή. Πολλά από αυτά βάζουν την τιμή που αγοράζουν στις ταμπέλες τους, ώστε να νομίζετε ότι είναι η τιμή που το δίνουν και να πιστέψετε ότι σας συμφέρει.
Το ίδιο ισχύει και για τα καταστήματα. Παρότι δέχονται ευρώ, θα σας δώσουν ρέστα σε λέβα. Πολλά καταστήματα κλέβουν στην συναλλαγή, δίνοντας σας λιγότερα ρέστα. Οπότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε κάρτα.
Έχοντας γυρίσει όλη την Βουλγαρία -σχεδόν- με αυτοκίνητο, μπορώ να σας πω ότι αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο ή μηχανή, καλό θα είναι να ψώνια σας να τα κάνετε καθοδόν για τον προορισμό σας. Αν για παράδειγμα βρίσκεστε καθοδόν για κάποιο προορισμό μέσα στην Βουλγαρία, αγοράστε τρόφιμα ή βενζίνη από μικρά μαγαζιά σε χωριά. Οι χρεώσεις τους είναι υπερβολικά μικρότερες από τι αν σταματούσατε σε κάποιο μεγάλο μέρος όπου περνάνε πολλοί τουρίστες. Σε χωριό κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας για παράδειγμα, πλήρωσα 3 καφέδες και 3 νερά (σε καφετέρια) 1,5€(!).
Η Revolut είναι μια ψηφιακή τράπεζα, ένα από τα μεγαλύτερα trend στο χώρο της τραπεζικής και του fintech το οποίο μονοπωλεί το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια.
Με την Revolut κάρτα σου, μπορείς να κάνεις ανάληψη μετρητών από οποιοδήποτε ATM στο εξωτερικό χωρίς καμία έξτρα χρέωση για ποσά έως και 200 Ευρώ. Από εκεί και πέρα υπάρχει προμήθεια 2%. Σε αντίθεση με τις δικές μας τράπεζες που σε σφάζουν κανονικά αν τις χρησιμοποιήσεις στο εξωτερικό.
Η χρήση της είναι απλή. Ενεργοποιείς τον λογαριασμό σου και σου παρέχουν την κάρτα δωρεάν. Στέλνεις χρήματα στον λογαριασμό σου στη Revolut με έμβασμα και τα χρήματα σου είναι διαθέσιμα από την επομένη. Διαβάστε αναλυτικότερα εδώ.
Οι ταξιτζήδες βρίσκονται στα μέρη όπου πηγαίνουν τουρίστες με σκοπό να τους πάνε σε οίκους ανοχής (ή μασάζ, όπου στην ουσία είναι οίκοι ανοχής) ή σπάνια, σε στριπτιζάδικα ή μπαρ. Λειτουργούν όπως και τα τουριστικά γραφεία, κερδίζουν από τον κόσμο που θα πάνε εκεί.
Αν μπείτε σε ταξί για να πάτε οπουδήποτε και ακούσει ότι μιλάτε ελληνικά, το πιο σίγουρο είναι να ξέρει να σας μιλήσει. Αυτό συμβαίνει γιατί, τουλάχιστον παλιότερα, πήγαιναν αρκετοί έλληνες εκεί και έμαθαν κάποια βασικά για να συζητήσουν. Ωστόσο η επιλογή τους να μιλήσουν ελληνικά, είναι το τυράκι στην φάκα.
Οι ταξιτζήδες θα επιμένουν για να πάτε εκεί που θέλουν. Αποφύγετε τους ή αγνοήστε τους, αν πάρετε ταξί. Θα προσπαθήσουν να σας πείσουν λέγοντας σας διάφορα, ώστε να πείτε τελικά το ναι.
Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους κράχτες των στριπτιζάδικων, αν ο δρόμος σας βγάλει να περάσετε έξω από κάποιο. Θα σας ακολουθούν και θα σας μιλάνε, μέχρι να σας πείσουν. Κάποιοι θα σας πουν για δωρεάν ποτό ή κάτι άλλο, αλλά δεν ισχύει. Οπότε αποφύγετε τα στριπτιζάδικα, εκτός αν φυσικά θέλετε να μπείτε σε κάποιο. Επίσης υπάρχουν και άτομα που προωθούν γυναίκες στην πορνεία, μέσα στα κλαμπ της Σόφιας και είναι πολύ πιθανό να σας προσεγγίσουν, ειδικά αν δουν αντροπαρέα.
Κάτι που ίσως να σας φανεί παράξενο, μιας και δεν είναι και λίγοι που ταξιδεύουν μόνοι τους ή με άλλους άνδρες παρέα στην γειτονική Βουλγαρία. Οι γυναίκες στην Βουλγαρία είναι κομματάκι δύσκολες στην κουβέντα, ειδικά σε περιοχές όπου πάνε πολλοί τουρίστες. Αυτές που θα δείτε εκεί συνήθως εργάζονται εκεί, οπότε είναι δύσκολο να τις γνωρίσετε. Επίσης υπάρχει η ιδέα του "Έλληνα που έρχεται Βουλγαρία επειδή όλα είναι φθηνά", οπότε να περιμένετε και ανάλογη συμπεριφορά. Δεν ισχύει το ίδιο για μέρη που δεν πατάει πόδι τουρίστα εύκολα.