Σκέφτεστε να προγραμματίσετε ένα ταξίδι στην Αυστρία με το αυτοκίνητο σας; Ενημερωθείτε για κάθε χρήσιμη πληροφορία και λύστε κάθε σας απορία για το ταξίδι σας στην όμορφη αυτή χώρα.
Αποφάσισα πριν λίγο καιρό να κάνω ένα ταξίδι οδικώς μέχρι την όμορφη Αυστρία, κάνοντας ωστόσο και μια ολιγοήμερη στάση στην εξίσου όμορφη Ουγγαρία. Ο λόγος που κάνω τέτοιου είδους ταξίδια, είναι επειδή θέλω να δω περισσότερες περιοχές με ένα ταξίδι.
Σημειώστε ότι σε όλες τις χώρες που πήγα σε αυτό το ταξίδι, δεν χρειάστηκα διαβατήριο αλλά τις επισκεπτόμουν μόνο με την ταυτότητα μου (με λατινικούς χαρακτήρες) και φυσικά τα χαρτιά του αυτοκινήτου (ασφάλεια και πράσινη κάρτα). Επίσης, όπως και κάθε άρθρο μου, έτσι και αυτό δεν έχει σαν στόχο να σας προτείνει πόλεις και χωριά για να επισκεφτείτε. Σκοπός του άρθρου μου είναι να σας δώσω πληροφορίες για την οδική διαδρομή, τα διόδια των τριών κρατών που περνάτε, τι να προσέξετε και γενικά ότι έχει να κάνει με την διαδρομή και όχι με τον προορισμό.
Πρώτος σταθμός, ήταν η πόλη των Σκοπίων. Επέλεξα να πάω από αυτήν την μεριά αυτήν την φορά και όχι από την γειτονική Αλβανία, γιατί από Αλβανία σκοπεύω να περάσω κάποια άλλη στιγμή που θα πάω στο Μοντενέγκρο. Επίσης από Αλβανία είναι λίγο πιο μακριά σαν απόσταση.
Συνήθως, στα σύνορα με το κράτος των Σκοπίων, θα συναντήσετε κίνηση, λόγω ότι το κράτος δεν ανήκει στην ΕΕ και άρα δεν υπάρχει ελεύθερη διέλευση. Αν και πρέπει να πω ότι στην επιστροφή μας άφησαν να περάσουμε χωρίς να μας ελέγξουν, τόσο αυτοί, όσο και οι Έλληνες. Μάλλον επειδή περάσαμε κάπως αργά.
Οι πρώτες περιοχές που θα βρείτε, μόλις περάσετε τα σύνορα, είναι ιδιαίτερα φιλικές προς τους ταξιδιώτες. Μπορείτε να σταματήσετε σε κάποιο τοπικό μίνι-μάρκετ να κάνετε τυχών αγορές που θέλετε για τον δρόμο σας. Παρότι είναι ακριβά, κυρίως επειδή είναι κοντά στα σύνορα και τα επισκέπτεται κόσμος, είναι ωστόσο αρκετά φθηνότερα από πολλά προϊόντα στην Ελλάδα, οπότε σας συμφέρει να αγοράσετε ότι μπορείτε από εκεί.
Σημειώστε ότι έχουν το δικό τους νόμισμα, το Βορειομακεδονικό Δηνάριο, αλλά δέχονται και ευρώ. Εννοείται ότι μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας και με κάποια χρεωστική κάρτα, που για εμένα είναι καλύτερα γιατί δεν θα χρειαστεί να έχετε ρέστα σε δηνάρια, εκτός αν συλλέγετε νομίσματα από χώρες όπου πηγαίνετε.
Επίσης θα βρείτε και φτηνότερα τα καύσιμα, οπότε σας συμφέρει να έχετε καύσιμο στο αυτοκίνητο σας όσο χρειάζεται για να περάσετε τα σύνορα και να βάλετε από εκεί. Την στιγμή που πέρασα εγώ, έφτιαχναν τον κεντρικό τους δρόμο (αυτοκινητόδρομος Ε75) και κάποια στιγμή μας έστειλαν από κάποια άλλα χωριά για να πάμε στον προορισμό μας, αλλά όταν ο δρόμος λειτουργεί, σε γλυτώνει αρκετά χιλιόμετρα.
Επίσης, σε αντίθεση πχ με την Βουλγαρία, έχουν διόδια στους δρόμους τους, τα οποία μπορείτε να πληρώσετε και με κάρτα. Σε αυτήν την περίπτωση, σας συνιστώ να πληρώσετε με χρήματα και να πάρετε ρέστα στο δικό τους νόμισμα, ώστε να έχετε κάποια χρήματα για την διαδρομή σας αλλά και για την επιστροφή. Οι τράπεζα θα σας χρεώνει για κάθε σας συναλλαγή με κάρτα και επειδή είναι κάμποσα τα διόδια στην διαδρομή, θα σας ανεβάσει το κόστος του ταξιδιού σας αρκετά.
Επόμενος σταθμός η όμορφη Σερβία. Παρότι θεωρούνται "αδέρφια" μας, αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι μόλις είδαν ελληνικές ταυτότητες, μας σταμάτησαν για εξονυχιστικό έλεγχο για ναρκωτικά, ενώ δίπλα μας πέρναγαν ανενόχλητοι πολλοί άλλοι ξένοι τουρίστες.
Μπαίνοντας στο Βελιγράδι, έκανα μια στάση για να φάμε και να ξεκουραστούμε. Αν και δεν το συνηθίζω να σταματάω τόσο κοντά, μας καθυστέρησαν στα σύνορα τους, οπότε και έπρεπε να συνεχίσουμε την επόμενη ημέρα. Αν έχετε την ευκαιρία, ρίξτε μία ματιά στην πόλη τους, αξίζει. Δεν μπόρεσα δυστυχώς να καθίσω περισσότερο, αλλά δεν μπορώ να πω ότι βρήκα κάτι που να έχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρων για να το κάνω, ώστε να καθίσω να το δω. Ίσως κάποια άλλη στιγμή αν θα ξανά περάσω, να επισκεφτώ κάποια σημεία ενδιαφέροντος.
Εδώ να πω ότι επίσης μου φάνηκε αρκετά φτηνή σαν χώρα. Το νόμισμα τους είναι το Σερβικό δηνάριο, αλλά εννοείται ότι δέχονται τόσο το ευρώ, όσο και τις γνωστές κάρτες των τραπεζών. Επειδή οι περισσότεροι προσπαθούν να κερδίσουν από τις συναλλαγές, προτιμώ να πληρώνω με κάρτα, οπότε και εδώ έτσι έκανα, τόσο σε ένα εστιατόριο που σταματήσαμε για φαγητό, όσο και σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης.
Όπως έχω πει και σε άλλο μου άρθρο, δεν κλείνω ξενοδοχεία από κάποιο app του κινητού, επειδή χρεώνουν προμήθεια. Προτιμώ να πηγαίνω σε 3-4 ξενοδοχεία και να παίρνω επιτόπου τιμές, ειδικά αν τα ξενοδοχεία αυτά είναι σε μεγάλη πόλη. Με αυτόν τον τρόπο μου κάνουν καλύτερες τιμές.
Η Ουγγαρία είναι μία όμορφη χώρα. Ιδιαίτερα την Βουδαπέστη, την ερωτεύτηκα με το που την είδα. Πολύ όμορφη και ιδιαίτερα ήσυχη πόλη, με μία όμορφη αρχιτεκτονική και με απίστευτα μνημεία και κτήρια.
Σε αντίθεση με τα σύνορα της Σερβίας, οι Ούγγροι δεν μας καθυστέρησαν ιδιαίτερα και περάσαμε σχετικά γρήγορα, παρότι είχε αυξημένη κίνηση στα σύνορα τους.
Στην Ουγγαρία θα βρείτε πολλές όμορφες περιοχές για να επισκεφτείτε. Bük, Hévíz και Sárvár είναι από τους πιο γνωστούς προορισμούς, αλλά εμένα που άρεσε ιδιαίτερα η Βουδαπέστη.
Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες χώρες, στην Ουγγαρία θα πρέπει να προμηθευτείτε την γνωστή Βινιέτα (vignetta), που προσωπικά την προτιμώ από τα διόδια. Μην αμελήσετε να προμηθευτείτε τη βινιέτα σε κάθε κράτος που είναι απαραίτητη, γιατί κινδυνεύετε με πρόστιμο. Αν και προσωπικά ποτέ δεν μου την ζήτησαν και ποτέ δεν με σταμάτησαν για έλεγχο στον δρόμο, ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να σου τύχει κάτι και εννοείται, δεν θες να έχεις μπλεξίματα και πρόστιμα για κάτι τόσο φτηνό και απλό. Για τους λάτρεις των app, υπάρχει δυνατότητα αγοράς της και online.
Τι να πρωτοπώ για τα μέρη που μπορείς να επισκεφτείς στην Βουδαπέστη. Τη Γέφυρα των Λεόντων, το Κοινοβούλιο, την πλατεία των Ηρώων, τον ποταμό Δούναβη, το μουσείο των arcade (για φαν και μη, έχει την μεγαλύτερη συλλογή φλιπερ στην Ευρώπη). Έχει πάρα πολλά να δεις και να κάνεις που πραγματικά οι ημέρες περνάνε νερό χωρίς να το καταλάβεις.
Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε την κλειστή κεντρική αγορά της Βουδαπέστης (Great Market Hall), όπου μπορείς να βρεις προϊόντα που έχουν σχέση με την Ουγγαρία. Επίσης έχει και φαγητό, κυρίως τοπικές νοστιμιές που σου προτείνω να δοκιμάσεις. Γενικά εκεί θα βρεις τοπικούς διατροφικούς θησαυρούς, σουβενίρ και δώρα σε φυσιολογικές τιμές.
Ο τελικός προορισμός της διαδρομής μου. Αφού κάθισα λίγες ημέρες στην όμορφη Βουδαπέστη, επόμενος σταθμός η Βιέννη. Προσωπικά την Βιέννη την βρήκα κάπως "ψυχρή" σαν πόλη, γενικά έμοιαζε σαν να είναι όλοι κλεισμένοι στα σπίτια τους, σε αντίθεση με την Βουδαπέστη που είχε ζωή τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Ωστόσο δεν κρύβω ότι μου άρεσε η αρχιτεκτονική των κτηρίων της και έμοιαζε λες και πήγα πίσω στον χρόνο.
Και εδώ ισχύει η βινιέτα, οπότε με το που περάσετε τα σύνορα, καλό θα είναι να την προμηθευτείτε. Μπορείτε βέβαια να το κάνετε και online, για να μην σταματήσετε πουθενά. Εδώ να πω ότι η Αυστρία είναι αρκετά ακριβή σαν χώρα και καλό θα είναι να κάνετε ότι αγορές θέλετε (πχ τρόφιμα για τον δρόμο, καύσιμα κλπ.) από την Ουγγαρία. Βέβαια, παρά την ακρίβεια της, έχει χαρακτηριστεί ως η πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής παγκοσμίως.
Από μέρη, δεν είναι καθόλου φτωχή η Αυστρία, το αντίθετο μάλιστα. Μπορείτε να επισκεφτείτε πολλές περιοχές που αξίζουν. Για παράδειγμα, τον καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, το ανάκτορο Μπελβεντέρε, ο Ανάκτορο του Χόφμπουργκ, τα δίδυμα Μουσεία, το Πανεπιστήμιο, το τετράγωνο των Μουσείων (ή οδός των μουσείων), το Αυστριακό Κοινοβούλιο, το Δημαρχείο, το παλιό Αυτοκρατορικό Θέατρο και την Όπερα.
Το Χάλστατ είναι χωριό της Αυστρίας, χτισμένο σε απότομη όχθη λίμνης με την αντίστοιχη ονομασία. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός, ο οποίος συνδυάζει την ιστορική αρχιτεκτονική της περιοχής, τη λίμνη και τα ψηλά βουνά που την περιβάλλουν καθώς και τα πλούσια προϊστορικά, ιστορικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της περιοχής και της δυνατότητας για χειμερινά σπορ. Είναι ένα ιδιαίτερο μέρος και συνιστάτε για όποιον θέλει να χαλαρώσει και να έρθει σε επαφή με την φύση.
Εκτός από τα διάφορα tips που σας τα δίνω μέσα στην ανάρτηση διαβάστε και τα παρακάτω. Πιστεύω πως θα σας φανούν χρήσιμα για το οδικό ταξίδι σε οποιοδήποτε σημείο στην Ευρώπη.
Θα πρέπει να έχετε μαζί σας, ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες ή διαβατήριο και εννοείται, δίπλωμα (του νέου τύπου και όχι τα παλιά). Επίσης την πράσινη κάρτα (εκδίδεται από την ασφαλιστική εταιρία) και το ασφαλιστήριο σας. Βινιέτα για χώρες που χρειάζεται.
Πρατήρια βενζίνης, πετρελαίου ή αερίου βρίσκονται σχεδόν παντού. Φροντίστε ωστόσο να σταματάτε για να γεμίσετε όταν ο δείκτης σας έχει αρχίσει να πέφτει κάτω από την μέση και όχι όταν ανάψει η ρεζέρβα, γιατί καμιά φορά μπορεί να μην βρείτε κάποιο σταθμό την ώρα που τον χρειάζεστε.
Πολλά βενζινάδικα έχουν και χώρους στάθμευσης, όπου μπορείτε να παρκάρετε για λίγο και να ξεκουραστείτε ή να φάτε. Επίσης ορισμένα διαθέτουν και δωρεάν Wi-Fi, για να κάνετε τυχών δουλειές σας ή να διαβάσετε τα νέα, όσο πίνετε τον καφέ σας. Σε αντίθεση με αντίστοιχες αλυσίδες στην Ελλάδα που βρίσκονται κατά μήκος της εθνικής, έξω συνήθως θα βρείτε φτηνά τρόφιμα και καφέ και το κυριότερο, ποιοτικά.
Όλη η διαδρομή είναι αυτοκινητόδρομος με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση + ΛΕΑ. Μην σου φανεί παράξενο αν σου πω ότι αυτοκινητόδρομο με τρεις λωρίδες συναντήσαμε μόνο στην Ελλάδα. Μην ξεχνάτε να τηρείτε τα όρια ταχύτητας στο εξωτερικό και καλό θα είναι να ενημερώνεστε από το GPS ποια είναι αυτά, σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια ταμπέλα εύκαιρη.
Σε κάποιους σταθμούς συνόρων μπορεί να σας ζητήσουν να ανοίξετε το πορτ μπαγκαζ του αυτοκινήτου σας ή να σας ελέγξουν σχολαστικά. Αυτό σημαίνει καθυστέρηση και καλό θα είναι να το έχετε στο πρόγραμμα σας, για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως.
Όπως έχω πει και παραπάνω, προτιμώ να πληρώνω με κάποια χρεωστική κάρτα, αντί να τους δίνω χρήματα για να να μου τα μετατρέψουν αυτοί, γιατί όπως είπα, κοιτάνε πως να σου την φέρουν στην μετατροπή στο δικό τους νόμισμα. Βέβαια και η τράπεζα σου θα σε χρεώσει προμήθεια για τις συναλλαγές σου αυτές, οπότε θα πρέπει να δεις ποιο σε συμφέρει περισσότερο. Για μικρό-συναλλαγές δεν σας συνιστώ την χρήση της κάρτας σας, λόγω προμήθειας όπως είπα, αλλά την πληρωμή με χρήματα, εκτός αν έχετε χρήματα σε κάποια κάρτα τύπου Revolut.
Αν είναι να αλλάξετε ευρώ σε κάποιο τοπικό νόμισμα, προτιμήστε μια μεγάλη τράπεζα για να το κάνετε και όχι στα ανταλλακτήρια που βρίσκονται στις τουριστικές περιοχές, αφού αυτά έχουν σαν στόχο το κέρδος. Τώρα αν είναι μεγάλη ανάγκη να αλλάξετε χρήματα γιατί δεν γίνεται αλλιώς, αλλάξτε το μικρότερο δυνατό ποσό.
Στην Σερβία και στην Β. Μακεδονία, υπάρχει επιπλέον χρέωση στο κινητό σας τηλέφωνο, επειδή οι χώρες αυτές δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οπότε καλό θα είναι να αποφεύγεται να κάνετε και να δέχεστε κλήσεις όσο βρίσκεστε στις χώρες αυτές. Δεν ισχύει αυτό σε χώρες της ΕΕ, όπως για παράδειγμα στην Ουγγαρία.
Καλό θα είναι να έχετε κάποιο πρόγραμμα που να καλύπτει τις χώρες αυτές (πχ Travel Pass), ώστε να μην χρεωθείτε έξτρα χρήματα. Μπορείτε, αν έχετε σύνδεση με κάρτα, να κάνετε ένα πρόγραμμα για αυτές τις χώρες. Αλλά προσωπικά προτιμώ να χρησιμοποιώ το Skype για να πραγματοποιώ κλήσεις όταν βρίσκομαι σε χώρες που δεν είναι στην ΕΕ.
Μην σας τρομάζουν οι πολλές χώρες. Τα βασικά Αγγλικά είναι τέλεια και δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Οι μεγάλοι σε ηλικία δεν γνωρίζουν βέβαια Αγγλικά και θα σας δυσκολέψουν στην συνεννόηση (πχ σε κάποιο κατάστημα), αλλά σε γενικές γραμμές δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα.
Επίσης καλό θα είναι να έχετε και μια αυτόνομη συσκευή GPS μαζί σας, πέραν από το κινητό σας τηλέφωνο, γιατί μπορεί να βρεθείτε σε σημεία που δεν θα έχετε κάλυψη από το δίκτυο. Βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα να κατεβάσετε τους χάρτες που θέλετε από το Google Maps στο κινητό σας, για τέτοιες περιπτώσεις, αλλά εγώ θέλω να είμαι σίγουρος οπότε έχω πάντοτε στο πορτ μπαγκαζ μου μια τέτοια συσκευή.
Επίσης καλό θα είναι να έχετε φαγητό και νερό μαζί σας για την διαδρομή. Σε βενζινάδικα που σταματάτε πχ, κάποιο σάντουιτς ή άλλο έτοιμο γεύμα είναι ικανοποιητικό και θα σας κρατήσει χορτάτους μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας.