Μετατροπή του Game Boy σε Retro-κονσόλα

Μετατροπή του Game Boy σε Retro-κονσόλα
02/01/2017 10:39:00

Βρήκα πρόσφατα μια θήκη από το κλασικό GameBoy, το οποίο και αποφάσισα να το κάνω μια φορητή κονσόλα, η οποία θα τρέχει ορισμένους emulators, κυρίως λόγο του περιορισμού των πλήκτρων που μας δίνει η συσκευή.

Είναι μόδα πλέον η μετατροπή παλαιών κονσολών σε multi-emulator μηχανήματα και έχω μέχρι στιγμής μετατρέψει και εγώ αρκετά συστήματα (κυρίως χαλασμένα NES και SNES για φίλους, αλλά μπορώ να σας το κάνω εγώ), αλλά δεν είχα καταφέρει να το κάνω αυτό σε φορητή κονσόλα, κυρίως λόγω των θεμάτων που υπάρχουν με την LCD, αλλά και τον περιορισμένο χώρο. Ωστόσο αποφάσισα να το προσπαθήσω.

Παρότι ασχολούμαι καιρό με παρόμοιες μετατροπές, πρώτη φορά δοκιμάζω μια μετατροπή σε τόσο περιορισμένο χώρο, που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να βάλετε και εσείς στο ίδιο σημείο τα συστήματα. Επίσης σαν emulator χρησιμοποίησα το RetroPie, έπειτα από δοκιμές πολλών αντιστοίχων λύσεων (αν και ήθελα πάρα πολύ να περάσω το Lakka, του οποίου το μενού θυμίζει αρκετά αυτό του PS3 ή του PSP, αλλά δεν έτρεχε καλά).

Σημ.: Το παρακάτω project δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Θα χρειαστούμε

Σημ.: Αυτά είναι τα αντικείμενα που χρησιμοποίησα εγώ. Μπορείς να δοκιμάσεις ότι θέλεις.

Ξεκινώντας

Ξεκίνα με το να ανοίξεις την οθόνη και να πάρεις την πλακέτα. Οι LCD αυτές δουλεύουν με 12VDC, οπότε πρέπει να την κάνουμε να δουλεύει με 5VDC.

Μετατροπή του Game Boy σε Retro-κονσόλα 1

Το IC που θέλουμε είναι το CHMC 1509-5.0 (παρακάτω στον αριστερό κύκλο), ένας XL1509 Switching 2A 5V regulator (datasheet). Παίρνει τα 12V και μας δίνει 5V στο pin 2. Οπότε πρέπει να κολλήσεις την τροφοδοσία σε αυτό το PIN. Εναλλακτικά, κόλλησε το στο σημείο που είναι ο κύκλος δεξιά.

Μετατροπή του Game Boy σε Retro-κονσόλα 2

Τώρα πρέπει να αφαιρέσεις τα πάντα από το εσωτερικό του case, αλλιώς δεν θα έχεις αρκετό χώρο στην διάθεση σου. Χρησιμοποίησα άλλη οθόνη στην αρχή (αποκλειστικά για Raspberry Pi), αλλά επειδή υπήρχαν προβλήματα συμβατότητας με τους emulators, αγόρασα άλλη. Έτσι, άνοιξα τις υποδοχές στην οθόνη με βάση την αρχική και έτσι στην νέα υπάρχει κάποιο κενό.

Είναι εύκολο να κόψεις το κενό για την οθόνη. Δες την παρακάτω εικόνα μέχρι που πρέπει να κόψεις το πλαστικό.

Μετατροπή του Game Boy σε Retro-κονσόλα 3

Αν θέλετε να έχετε 4 κουμπιά, θα πρέπει να ανοίξετε 2 τρύπες επιπλέον, χρησιμοποιώντας το χαρτί που λάβατε με την πλακέτα. Όταν είστε έτοιμοι, βάλτε την πλακέτα στην θέση της και πίσω της, μπορείτε να βάλετε το Teensy 2.0 και να κολλήσετε τα καλώδια. Σημειώστε ότι το Teensy θέλει προγραμματισμό προτού μπορέσει να "μεταφράσει" τα κουμπιά στο Raspberry Pi. Θα ανανεώσω το άρθρο όταν τελειώσω και θα προσθέσω τον κώδικα.

Τώρα μπορούμε να βάλουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Βάλε τον ενισχυτή ήχου, το ηχείο, την υποδοχή ακουστικών (αν θέλεις). Να θυμάσαι ότι χρησιμοποιούμε mono ήχο και όχι stereo, οπότε αν βάλεις υποδοχή ακουστικών, θα πρέπει να ενώσεις τα δύο pins μαζί. Αν θέλεις, μπορείς να αγοράσεις stereo ενισχυτή, ώστε να πάρεις stereo ήχο, αλλά πιστεύω δεν έχει τόσο νόημα (περισσότερη κατανάλωση). Θα πρέπει να συνδεθεί έτσι, ώστε όταν βάζεις τα ακουστικά, να κόβεται ο ήχος από το ηχειάκι.

Μετατροπή του Game Boy σε Retro-κονσόλα 4

Τώρα, στην άλλη πλευρά του case, θα πρέπει να βάλεις την μπαταρία, την πλακέτα φόρτισης της μπαταρίας, την πλακέτα DC Boost, το ποτενσιόμετρο (για τον ήχο), τον διακόπτη On-Off, το LED (αν θέλεις) και να τα συνδέσεις όλα μαζί. Εγώ έβαλα δύο επιπλέον κουμπιά από πίσω, σαν L+R (χρειάζεται σε πολλά SNES παιχνίδια, στην εικόνα παρακάτω είναι το ένα σε δοκιμαστικό σημείο, ώστε να βρω το ιδανικό σημείο ώστε να "πέφτουν" τα δάχτυλα άνετα επάνω τους).

Μετατροπή του Game Boy σε Retro-κονσόλα 5

Πριν συνδέσεις οτιδήποτε στην τροφοδοσία, σύνδεσε την μπαταρία πρώτα στην πλακέτα DC Boost και μέτρησε με ένα πολύμετρο την τάση που σου δίνει. Γύρισε το ποτενσιόμετρο ώστε να σου δώσει τάση 6+VDC (6.2-6.4V είναι μια ασφαλής τάση για τα συστήματα και κρατάει αρκετά το GameBoy, ως ότου η τάση να πέσει κάτω από ~ 4.8V).

Κάτω είναι το τελικό project. Στον κόκκινο κύκλο είναι η υποδοχή ακουστικών, στον μαύρο ο διακόπτης On-Off και από κάτω, το power LED. Στον κίτρινο κύκλο είναι η πλακέτα DC Boost, στον μοβ η πλακέτα τροφοδοσίας (από την οποία έφυγαν μερικά υλικά για να χωρέσει), στον γκρι το ποτενσιόμετρο αυξομείωσης του ήχου, στον ροζ η υποδοχή A/V από το Raspberry Pi (για την εικόνα και τον ήχο), στον μπλε το Teensy (και από κάτω του η πλακέτα των κουμπιών), στον πράσινο το ηχείο, στον πορτοκαλί ο ενισχυτής ήχου και στον καφέ η οθόνη LCD. Στον άσπρο είναι μια υποδοχή USB, ώστε να μπορώ να συνδέσω ένα επιπλέον χειριστήριο ή ένα Wi-Fi USB.

Μετατροπή του Game Boy σε Retro-κονσόλα 6

Όπως ανέφερα, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το project. Θέλω να ανοίξω επιπλέον τις δύο τρύπες για τα κουμπιά και να καθαρίσω το πλαστικό γύρω από την οθόνη. Επίσης, σκέφτομαι να προσθέσω ένα επιπλέον home κουμπί (σαν τα χειριστήρια του Playstation για παράδειγμα, για να το ορίσω σαν επιστροφή στο μενού του RetroPie) και ίσως ένα αναλογικό χειριστήριο (από το PSP).

Μετατροπή του Game Boy σε Retro-κονσόλα 7

Related Posts