Φτιάχνοντας ένα αποτελεσματικό αποστατικό (και ανιχνευτή χρυσού) (Μέρος 1ο)

Published on  by Gearloose ‐ In  ‐ Reading time: less than a minute
Φτιάχνοντας ένα αποτελεσματικό αποστατικό (και ανιχνευτή χρυσού) (Μέρος 1ο)

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε την θεωρία, κάποιες απόψεις και μύθοι αλλά και δοκιμές στο πεδίο αποστατικών μηχανημάτων. Σε μελλοντικό άρθρο θα δείξω την ολοκληρωμένη κατασκευή που θα δείτε στο τέλος αυτού του άρθρου.

Αν κάνετε αναζήτηση στο Google για αποστατικό, δηλαδή τα μηχανήματα που σε βοηθάνε να βρεις κάποιον στόχο από απόσταση, θα λάβεις μερικές χιλιάδες αποτελέσματα από σελίδες όπου μπορείς να αγοράσεις κάποια συσκευή, αλλά και video που δείχνουν τα μηχανήματα αυτά να βρίσκουν αντικείμενα τα οποία είναι θαμμένα στο χώμα και μάλιστα από μεγάλη απόσταση.

Τι καλύτερο από το να πάρεις ένα τέτοιο μηχάνημα, να πιάσεις τα βουνά και να σου δείξει αν κάπου εκεί κοντά υπάρχει κάτι θαμμένο, έτσι; Τα μηχανήματα αυτά κυρίως επικεντρώνονται σε χρυσό και ασήμι, αλλά κάποια προσθέτουν και διαμάντια ή χαλκό, για να τονίσουν ότι με ένα τέτοιο μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα και να γίνεις πλούσιος πανεύκολα και με μικρό μάλιστα κόστος.

Το πρόβλημα ωστόσο με αυτά τα μηχανήματα είναι ότι μπορεί να βρίσκουν όντως κάποιο αντικείμενο που βρίσκεται θαμμένο στο χώμα, έχω γράψει και σχετικό άρθρο στο blog μου από τις δοκιμές μου σε ένα AKS, αδυνατούν να εντοπίσουν αντικείμενα που είναι θαμμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν έχεις κάποιον γνωστό που να έχει τέτοιο μηχάνημα, θα σου το επιβεβαιώσει, άλλωστε γι'αυτό κάποιοι αγοράζουν ένα τέτοιο μηχάνημα και μετά είτε το πουλάνε απογοητευμένοι, είτε το νοικιάζουν σε άλλους για να βγάλουν κάποιο ποσό από αυτά που έδωσαν.

Και ενώ τα μηχανήματα δυσκολεύονται να εντοπίσουν στόχους που είναι θαμμένοι πολλά χρόνια όπως είπα, έχουν και μια αδυναμία σε ορισμένα πετρώματα, αφού δεν μπορούν να τα απορρίψουν, βάζοντας έτσι σε μπελάδες τους κατόχους τους, αφού σκάβουν τζάμπα χάνοντας χρόνο και χρήμα. Οπότε ένα λειτουργικό μηχάνημα, κατά την άποψη μου, θα πρέπει να εντοπίζει στόχους που είναι χρόνια θαμμένοι και να μην διεγείρεται από πετρώματα, μαγνητικά πεδία, είδωλα κτλ.

Οι κατασκευαστές ή και πωλητές τέτοιων μηχανημάτων, τόσο οι ντόπιοι όσο και οι Τούρκοι, έχουν βρει την κότα με τα χρυσά αυγά. Φτιάχνοντας φαντεζί μηχανήματα, βάζοντας τα δηλαδή κεραίες ή ακόμη και κάμερες, προσπαθούν να δελεάσουν και τον πιο δυσκολόπιστο, αλλά στην ουσία όλα τα μηχανήματα αυτά είναι πάνω κάτω τα ίδια, όπως κάνει και το 3D black eagle metal detector που βλέπετε αυτήν την στιγμή.

Δείτε για παράδειγμα και ένα ακόμη μηχάνημα, το οποίο κοιτάζοντας το δείχνει ότι μπορεί να κάνει φοβερά πράγματα, πως είναι τελικά μούφα, αφού τα βύσματα μπήκαν εκεί για εντυπωσιασμό και μόνο αφού δεν συνδέονται πουθενά όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω video.

Τα περισσότερα αν όχι όλα από αυτά τα μηχανήματα, τα αποστατικά δηλαδή, έχουν τον ίδιο τρόπο λειτουργίας. Δηλαδή, ένα απλό τσιπάκι, το 555 συνήθως ή μια γεννήτρια σήματος όπως είναι αυτήν εδώ και μια κεραία. Τόσο απλό. Έχω δει κατασκευές που έχουν έτοιμες πλακέτες των 2€ από την Κίνα, μια μπαταρία, ένα module φόρτισης της και είναι έτοιμο το αποστατικό να βγάλει τον θησαυρό.

Δείτε δύο τέτοιες κατασκευές, η μία από την Ελλάδα...

...και η άλλη από κάποιον στην Μέση Ανατολή και δείτε πως χρησιμοποιούν σχεδόν τα ίδια πράγματα.

Δείτε επίσης μια άλλη κατασκευή, πως είναι από μέσα. Από έξω κούκλα, από μέσα πανούκλα που λέμε αφού ούτε καν πλακέτα δεν χρησιμοποιεί, απλά έχει τα εξαρτήματα κολλημένα μεταξύ τους και με κόλλα.

Και προσέξτε τώρα, αυτά πωλούνται ακριβά και διαφημίζονται και ως αξιόπιστα. Δηλαδή είναι φοβερό επάνω στην απελπισία του ο άλλος, τι μπορεί να αγοράσει χωρίς να το ελέγξει, απλά και μόνο διαβάζοντας την περιγραφή του πωλητή.

Πέραν ωστόσο από την απάτη που είναι λογικό να υπάρχει σε μηχανήματα που έχουν ζήτηση, ειδικά αυτά που είναι εύκολα να φτιαχτούν και που θα βρεθούν απελπισμένοι πελάτες, το ερώτημα μας είναι, δουλεύουν τα αποστατικά ή είναι απάτη όπως αναφέρει και η Wikipedia;

Η πλειονότητα των αποστατικών υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούν την αρχή της συχνότητας συντονισμού, σύμφωνα με την οποία οι συσκευές εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά σήματα μέσω μιας κεραίας που να ανταποκρίνονται σε ένα μεταλλικό αντικείμενο όπως ασήμι ή χρυσός και στη συνέχεια η συσκευή θα δείξει τη θέση του στο έδαφος.

Αυτή η αρχή όπως εφαρμόζεται στις συσκευές και σύμφωνα με πολλούς σκεπτικιστές, δεν έχει καμία βάση στην επιστήμη και επομένως δεν μπορεί να λειτουργήσει σε μια πραγματική κατάσταση.

Οι κατασκευαστές των μηχανημάτων αυτών τονίζουν ότι μπορούν να εντοπίσουν αντικείμενα που βρίσκονται θαμμένα αρκετά μέτρα και από μεγάλη απόσταση, αλλά αυτό δεν ισχύει γιατί απλά δεν μπορεί να παράξει τόσο μεγάλης ισχύος σήμα.

Για παράδειγμα, αυτές οι συσκευές που έχω δείξει μέχρι στιγμής, χρησιμοποιούν ένα έτοιμο module όπως έγραψα και προηγουμένος τα οποία είναι φτηνά και απλά, και απλώς το συνδέουν σε μια κεραία ραδιοφώνου. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν απλώς το 555 και με διακόπτες που επάνω τους συνδέουν αντιστάσεις, ορίζουν ποιες συχνότητες θα βγάλει, για να έχουν έτσι πολλαπλές επιλογές στόχων.

Το πρόβλημα εδώ, για εμενα πάντα και μπορεί να κάνω και λάθος, είναι ότι δεν μπορούν να εκπέμψουν σήμα ικανό να περάσει την αντίσταση του εδάφους, γι'αυτό και στα δοκιμαστήρια τα μηχανήματα εντοπίζουν με άνεση τους στόχους, αφού συνήθως βρίσκονται θαμμένοι σε ελάχιστο βάθος, αλλά είναι αδύνατο να βρουν στόχους πάνω από 1 μέτρο και θαμμένους για χρόνια.

Ακόμη και αξιόπιστα μηχανήματα με δίσκο, όπως για παράδειγμα τo NOKTA Impact και για το συγκεκριμένο ο Πολατίδης έχει κάποια video που μιλάει γι'αυτό και μπορείτε να το δείτε στην πράξη, θα δείτε ότι με δυσκολία μπορεί να περάσει το 1, 1 και κάτι μέτρο και αυτό αν ο στόχος είναι αρκετά μεγάλος. Ένα κέρμα για παράδειγμα, αμφιβάλλω αν μπορούν να το εντυπίσουν σε βάθος μεγαλύτερο από το 1 μέτρο αν και δεν παίρνω και όρκο γιατί πολύ απλά δεν το έχω δοκιμάσει και μπορώ να είμαι απόλυτος για κάτι αν δεν το γνωρίζω.

Πριν από καμια 10αριά χρόνια, είχα φτιάξει ένα απλό μηχάνημα και μάλιστα είχε αρκετή επιτυχία και σαν αποτέλεσμα, αλλά και στις επισκέψεις του άρθρου μου στο blog. Έπειτα από χρόνια, ένας φίλος με ρώτησε αν μπορούσα να βελτιώσω το αποστατικό του, αλλά εκείνη την στιγμή το απέφυγα, γιατί απλά δεν γνώριζα πως δουλεύουν τα μηχανήματα αυτά.

Κάποια στιγμή αποφάφισα να μελετήσω την λειτουργια τους και να φτιάξω ένα μηχάνημα όσο το δυνατόν λειτουργικό, δηλαδή να μπορεί να βρει στόχους και να μην επιρεάζεται από είδωλα και μαγνητικά πεδία. Όπως θα δείτε σε αυτήν την φωτογραφία, έκανα πολλές δοκιμές και είχα άπειρες αποτυχίες, αλλά τελικά κατάφερα να φτιάξω 2 μηχανήματα που θα σας δείξω και πως δουλεύουν.

Διάφορες πλακέτες με ηλεκτρονικά εξαρτήματα από τις δοκιμές μου

Εδώ να πω ότι επειδή θα αναφέρομαι συχνά σε ένα αποστατικό ονόματι AKS, θα μιλάω για το συγκεκριμένο αποστατικό που δοκίμασα με τις εργοστασιακές συχνότητες, "μανίσιο" δηλαδή και όπως το πουλάει ο κατασκευαστής αλλά και παρεμβάλοντας το ώστε να δουλεύει με τις δικές μου συχνότητες που το τροφοδοτεί η μία από τις δύο κατασκευές που θα δείτε παρακάτω.

Στο video στο τέλος του άρθρου, θα σας δείξω σε video τις δοκιμές μου και από το μηχάνημα και όταν ανάβει κάποιο από τα λαμπάκια του, σημαίνει ότι δουλεύει εργοστασιακά, ενώ αν δεν έχει κανένα λαμπάκι στόχου αναμμένο, σημαίνει ότι παρεμβαίνει η δική μου συσκευή και το λειτουργεί. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα περισσότερα αποστατικά, αλλά δεν είμαι απόλυτα σίγουρος γιατί το AKS το μελέτησα πως λειτουργεί για να μπορέσω να παρέμβω στην λειτουργία του. Εδώ επίσης να πω ότι όπως δουλεύει αυτό εργοστασιακά, έτσι δουλεύουν και τα περισσότερα αποστατικά, δηλαδή αυτό που θα δείτε σαν μανίσιο που το λέω, είναι και η πλειοψηφία των μηχανημάτων που υπάρχουν στην αγορά.

Επίσης να πω ότι πρόκειται για κλώνο του αυθεντικού AKS, αλλά στο video θα το αποκαλώ σαν AKS για να καταλαβαινόμαστε για πιο μιλάω. Στο blog (παραπάνω links) έχω γράψει αναλυτικά τις δοκιμές μου από το συγκεκριμένο μηχάνημα και τα αποτελέσματα που είχε, ενώ σαν κατασκευή δεν διαφέρει από τις προαναφερόμενες κατασκευές, δηλαδή έχει 4 προεπιλεγμένες συχνότητες και τις στέλνει ασύρματα στο αποστατικό και αυτό ψάχνει.

Αυτό που έκανα ήταν να στείλω στην ίδια συχνότητα που τις λαμβάνει το αποστατικό από το κουτάκι. Στο εσωτερικό του τώρα, έχει τον δέκτη του σήματος και την πλακέτα που είναι ένας ανιχνευτής μετάλλων και συγκεκριμένα από το MD 300, έναν ανιχνευτής μετάλλων χειρός που έχουν οι security με ελάχιστο κόστος.

Αυτό που έκαναν η Κινέζοι δηλαδή, ήταν να αντιγράψουν το κουτί του και να βάλουν μέσα ότι πιο φτηνό υπάρχει, αλλά να έχει αποτελέσματα σε ένα δοκιμαστήριο, ώστε να υπάρχουν και αποδείξεις και το μοσχοπούλαγαν. Επίσης, να σας πω να μην πιστεύετε ότι video βλέπετε στο Youtube, γιατί οι περισσότεροι στόχοι είναι θαμμένοι μερικούς μήνες πριν για να χαθούν τα ίχνη από τα καιρικά φαινόμενα και να φαίνεται ότι το μηχάνημα όντως εντοπίζει κάτι.

Επίσης μια μικρή προειδοποίηση. Τα μηχανήματα που έφτιαξα, είναι σε δοκιμαστικά κουτιά γι'αυτό και έχουν αρκετό κόψε-ράψε επάνω τους. Όταν καταλήξω στο hardware, θα τυπωθεί κάποιο καλύτερο κουτί ή θα αγοραστεί κάποιο άλλο που να ταιριάζει. Επίσης, ήμουν μόνος μου όταν τραβούσα τις εικόνες που θα δείτε σε λίγο και μπορεί να τις βρείτε θαμπές ή πολύ κοντά στα μηχανήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί ήμουν μόνος μου στο σημείο που δοκίμαζα και η δοκιμή έγινε στα γρήγορα, δεν ήταν δηλαδή σκοπός μου να τραβήξω video δοκιμάζοντας τα μηχανήματα. Επίσης, το σημείο είναι επίτηδες βρώμικο, για να έχει περισσότερο θόρυβο και παρεμβολές, ώστε να δείτε πως λειτουργούν τα μηχανήματα σε τέτοιες συνθήκες.

Το ένα λοιπόν που έφτιαξα, το οποίο θα αναφέρω ως μεγάλο και είναι αυτό που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία, είναι ένα μηχάνημα που θα μπορεί να τα κάνει όλα. Δηλαδή, παράγει και εκπέμπει συχνότητες τις οποίες "ακούει" το AKS και έτσι ανταποκρίνεται ανάλογα, θα δουλεύει σαν ραντάρ, δηλαδή θα διαβάζει τα σήματα που βλέπει το αποστατικό, θα είναι επίσης ανιχνευτής μετάλλων με δίσκο αλλά και μαγνητόμετρο.

Κατασκευή του πρώτου ανιχνευτή χρυσού στο κουτί του με τα εξαρτήματα του

Προς το παρών δεν έχει τελειώσει η κατασκευή του, οπότε και θα δείτε μόνο το πρώτο μέρος από τις λειτουργίες του, δηλαδή να στέλνει τις συχνότητες στο AKS και αυτό να ψάχνει με βάση αυτές και όχι τις δικές του. Η κεραία από επάνω μπήκε για να το αφήνω κάπου μακριά και να επικοινωνεί με το AKS από απόσταση, αλλά μάλλον θα μπει άλλη μικρότερη και μέσα, ώστε να μην φαίνεται κάτι από έξω για να μπορώ να το κουβαλάω συνεχώς μαζί μου.

Το 2ο μηχάνημα τώρα, είναι ας το πούμε το μικρότερο αδερφάκι του μεγάλου, που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία. Αρχικός μου στόχος ήταν να μπορώ επίσης να βλέπω και τι χτυπάει, κάτι σαν ραντάρ δηλαδή, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω τα αποτελέσματα που θέλω, αλλά τα πηγαίνει πολύ καλά σαν αποστατικό.

Κατασκευή του δεύτερου ανιχνευτή χρυσού στο κουτί του με τα εξαρτήματα του

Θέλω να προσθέσω και μια επιπλέον λειτουργία, να επικοινωνεί δηλαδή με το μεγάλο ασύρματα και να του στέλνει τα δεδομένα, δηλαδή να είναι τα μάτια του μεγάλου ας το πούμε και να μην έχω συνεχώς το AKS μαζί μου, το οποίο και δεν είναι δικό μου αλλά το έχω δανειστεί για τις δοκιμές μου και μόνο, ενώ σκέφτομαι να το κάνω να στέλνει δεδομένα και στο κινητό.

Τέλος πάντων, είμαι ακόμη σε δοκιμές και σκέψεις. Επίσης η κεραία που θα δείτε στο μεγάλο κουτί, αρχικά μπήκε έτσι γιατί ήθελα να αφήνω το κουτί κάπου και να πηγαίνω με το AKS, ενώ θα άλλαζα συχνότητες από το κινητό. Αλλά τελικά στο επόμενο στάδιο θα βγει και θα μπει άλλη εσωτερική, αφού αν λειτουργεί και σαν ανιχνευτής με δίσκο, θα το παίρνω συνεχώς μαζί.

Αλλά ας πάμε και στις δοκιμές τόσο του AKS όσο και των δικών μου. Προτού συνεχίσω, να πω ότι κάποια στιγμή ήμουν σε ένα σημείο και δοκίμαζα τα μηχανήματα. Βάζοντας το AKS μανίσιο, με τράβηξε σε ένα σημείο από καμιά 20αριά μέτρα μακριά. Ακολουθόντας το, με έβγαλε σε ένα σημείο όπου ήταν 2 σημεία σκαμμένα, κάπου 2 επί 4 μέτρα και γύρω στο 1,5 μέτρο βάθος.

Το AKS με τραβούσε σε αυτήν την πέτρα, που βλέπετε παρακάτω, η οποία ήταν ανάμεσα στα σκαψίματα και πιθανόν αυτοί που έσκαψαν, να την πέταξαν από αγανάκτηση. Την πέτρα την πήρα για τις δοκιμές μου. Βάζοντας τώρα τα δικά μου μηχανήματα, απέρριψαν την συγκεκριμένη πέτρα, ενώ με πήγαιναν σε αυτήν μόνο όταν έβγαζα τις απορρίψεις.

Πέτρα μαγνητίτης η οποία μπερδεύει τα αποστατικά και θεωρούν ότι είναι κάποιο πολύτιμο αντικείμενο

Δείτε λοιπόν στο video στο τέλος, αρχικά το AKS να είναι επιλεγμένο σε χρυσό, πως με τραβάει στην πέτρα. Έπειτα θα δείτε το AKS παίρνοντας σήμα από την μεγάλη μου κατασκευή (την πρώτη δηλαδή από τις παραπάνω), πως δεν βλέπει την πέτρα καν. Για να καταλάβετε πότε λαμβάνει εντολές από την δικιά μου κατασκευή, δεν ανάβει κανένα λαμπάκι του AKS.

Επίσης θα δείτε πως βγάζοντας τις απορρίψεις, θα με πάει στην πέτρα. Παρόμοια κατάσταση βρήκα και σε άλλο σημείο. Το AKS με τράβηκε σε ένα ύψωμα όπου από πίσω του βρήκα ένα σημείο σκαμμένο. Επειδή είχε νερά το σκάμα από τις βροχές δεν μπόρεσα να δω τι ήταν αυτό που τους τράβηξε, αλλά με το δικό μου μηχάνημα κατάλαβα ότι ήταν παρόμοιο πέτρωμα, άλλωστε οι περιοχές ήταν κοντά. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτό που έψαχναν ήταν τελικά μερικά μέτρα παραδίπλα, απλά το μηχάνημα τους, το οποίο ήταν κατά πάσα πιθανότητα κάποιο αποστατικό, τους έβγαλε εκεί και έσκαψαν τζάμπα. Επίσης εδώ να πω ότι ένας καλός ραβδοσκόπος επίσης δεν θα επιρεαστεί από πετρώματα.

Επίσης θα σας δείξω και πως θα αντιδράσουν τα μηχανήματα και σε μία παλιά σφαίρα. Δεν την καθάρισα επίτηδες, για να την δείξω στο video. Θα δείτε να την βάζω κάτω από ένα τσαντάκι, όπου μέσα έχω κλειδιά, ένα 2ο κινητό και το πορτοφόλι με χρήματα, επίτηδες για να δείτε πως τα μηχανήματα δεν παρεμβάλονται από άλλα μέταλλα ή συχνότητες.

Αρχικά δοκιμάζω το AKS στην επιλογή χαλκού "μανίσιο" και θα δείτε πως δεν την βλέπει καν την σφαίρα, πρόβλημα που εξήγησα στην αρχή ότι τα μηχανήματα αυτά δεν βλέπουν παλιούς στόχους και γιατί βλέπουν μόνο φρεσκοθαμμένους.

Ωστόσο, θα σας δείξω πως βάζοντας στο δικό μου μηχάνημα να βρει χαλκό, θα με πάει επάνω, κάτι που κάνει και το μικρό αποστατικό μου. Επίσης να πω ότι το μικρό έχει ειδική κεραία που δοκίμασα πολλές φορές μέχρι να την πετύχω και είναι ας πούμε το μυστικό του, γιατί παρότι δεν έχει το ζύγισμα του AKS, πάει καρφί στον στόχο την ώρα που το AKS αργεί να κεντράρει.

Η συγεκριμένη κεραία δεν επιρεάζεται από κανένα μαγνητικό πεδίο, ενώ οι περισσότερες δοκιμές μου έγιναν σε εργαστήριο με υπολογιστές, καλώδια, μπαλαντέζες και τα σχετικά και έβρισκε την συγκεκριμένη σφαίρα ανάμεσα σε εργαλεία και κατσαβίδια, ενώ διάφορα αντικείμενα, όπως δαχτυλίδια και αλυσίδες τα οποία βρίσκονταν μέσα σε μεταλικό κουτάκι, τα οποία το AKS μανίσιο δεν έβλεπε καν, τα εντόπισαν κανονικά και τα δύο, δηλαδή το AKS με το δικό μου σύστημα αλλά και το μικρό.

Δείτε το παρακάτω video οπου τα εξηγώ αναλυτικά και δείχνω και τις δοκιμές μου.

s

0 Comments

Related Posts

Ένα Raspberry PI για όλες τις δουλειές
Μετατροπή BMX σε eBike [WIP]
DIY Σπαστήρας Καρυδιών
Car PC με το Raspberry Pi [WIP, Idea]
Top