Αυτόματη περιστροφή ανέμης (σιδήρου)

Published on  by Gearloose ‐ In  ‐ Reading time: less than a minute
Αυτόματη περιστροφή ανέμης (σιδήρου)

Ένας φίλος με ρώτησε πως θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα σύστημα το οποίο θα γύρναγε αυτόματα μια ανέμη.

Η μηχανή έχει δύο ανέμες οι οποίες τροφοδοτούσαν με σίδηρο την μηχανή. Ωστόσο όταν η κουλούρα σιδήρου ήταν καινούρια, το μηχάνημα δεν μπορούσε να την τραβήξει καλά, με αποτέλεσμα να χρειάζεται επιπλέον άτομο να την σπρώχνει.

Για την κατασκευή του μοτέρ, χρησιμοποίησα ανταλλακτικά από παλιά μηχανήματα που υπήρχαν διαθέσιμα. Ο ηλεκτρολογικός πίνακας έγινε και αυτός από ανταλλακτικά ρελέ και μετασχηματιστή.

Το σύστημα διαθέτει μια "παντόφλα", για να ενεργοποιείται μη αυτόματα ή ένα arduino, για να ενεργοποιείται αυτόματα. Ο λόγος που χρειάζεται σύστημα ελέγχου για την περιστροφή της ανέμης είναι επειδή αν γύρναγε η ανέμη συνεχώς και χωρίς έλεγχο, το σίδηρο θα μπερδεύονταν.

Παρακάτω είναι ο πίνακας. Περιλαμβάνει θερμική προσταρία για το μοτέρ και δύο ρελέ, ένα για την κίνηση εμπρός και ένα για την πίσω.

Αυτόματη περιστροφή ανέμης (σιδήρου) 1

Για την ενεργοποίηση του Arduino, πήρα "σήμα" από την έξοδο που παρείχε η μηχανή όταν έδινε κίνηση. Από εκεί πήρα το σήμα και το πρόσθεσα στο Arduino, το οποίο το προγραμμάτισα να μετράει τις παύσεις και να μεταβάλει την ταχύτητα περιστροφής ανάλογα.

Μια παρόμοια μηχανή με αυτήν που δούλεψα

Αν για παράδειγμα η μηχανή έκανε 5 κινήσεις για να μετατρέψει το σίδηρο, το Arduino μετρούσε το πρώτο κομμάτι και αν η τελευταία ήταν μικρή, έκανε 4 στροφές και μία όπισθεν, αν ήταν μεγάλη και τραβούσε πολύ σίδηρο, έκανε 5 περιστροφές και μετά έκανε μια πίσω για να μαζέψει το περρίσιο σίδηρο.

Δείτε το μοτέρ εν κινήση

Στην παρακάτω εικόνα, το μοτέρ δουλεύει μόνο του παίρνοντας "εντολή" από την μηχανή. Δεν τράβηξα video, αλλά ίσως το κάνω κάποια στιγμή και ανανεώσω το άρθρο αυτό.

Αυτόματη περιστροφή ανέμης (σιδήρου) 2

0 Comments

Related Posts

Top