Ανακατασκευή πριονοκορδέλας 81άρας Σαμακίδη

Published on  by Gearloose ‐ In  ‐ Reading time: less than a minute
Ανακατασκευή πριονοκορδέλας 81άρας Σαμακίδη

Δείτε μια ανακατασκευή που έγινε σε πριονοκορδέλα ξύλου της εταιρίας Σαμακίδη, μοντέλο 81.

Η συγκεκριμένη αγοράστηκε κάπου το '61 και χρησιμοποιήθηκε για λίγα χρόνια. Έπειτα ήταν παρατημένη μέχρι και σήμερα σε μέρος που την έβλεπε ήλιος και βρέχονταν. Παρόλα αυτά, σκυλί, όπως και κάθε παλιό ελληνικό μηχάνημα, περίμενε υπομονετικά ως ότου κάποιος θα ασχολούνταν ξανά μαζί της.

Για την ανακατασκευή της, έγινε πρώτα αμμοβολή και έπειτα πήγε σε μηχανουργείο, ώστε να φτιαχτούν κάποια σημεία που έλειπαν. Αργότερα μπήκε το μοτέρ και ο διακόπτης παρόμοιος με αυτόν που είχε από την μάνα της, ενώ βάφτηκε επίσης με το αρχικό της χρώμα. Τα ξύλα μπήκαν στο τέλος, αν και ορισμένα από αυτά δεν τα είχε από το εργοστάσιο και μπήκαν τώρα.

Η πριονοκορδέλα δουλεύει σαν καινούρια, παρά τα χρόνια της, σημάδι του πόσου καλού υλικού έβαζαν τότε.


Το... μαλκότση, ένα ακόμη αθάνατο ελληνικό μηχάνημα

Εδώ επίσης θέλω να σταθώ στο ότι η Ελλάδα μπορούσε να γίνει από τις πρώτες βιομηχανικές δυνάμεις στην Ευρώπη, αν της το επέτρεπαν. Η συγκεκριμένη μηχανή, φτιάχνονταν στην Ελλάδα και μάλιστα όλα ήταν χυτά από τον ίδιο τον Σαμακίδη και τις μηχανές του, όπως λένε όσοι τις δούλευαν τουλάχιστον, δεν τις έφταναν σε ποιότητα οι ξένες, κάτι που ισχύει και με τα αθάνατα "μαλκότσια" που ακούτε να δουλεύουν (ή να "κελαϊδάνε", αν θέλετε) ακόμη και σήμερα νυχθημερόν στα χωράφια, χωρίς να καταλαβαίνουν τίποτα.

Είμαστε μια χώρα που άτομα σαν τον Μιχάλη Καλογεράκη, αντί να έχουν τις πλάτες του κράτους και να δημιουργούν ή έστω να διδάσκουν κάπου τις νεότερες γενιές, παλεύουν μόνοι τους και χλευάζοντε από άσχετους του πληκτρολογίου που δεν ξέρουν να ξεχωρίζουν το κατσαβίδι από το μαχαίρι, για τις έρευνες/εφευρέσεις του (ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχει περισσότερους φαν παρά εχθρούς).

Τέλος πάντων, δείτε μερικές από τις φωτογραφίες της ανακατασκευής παρακάτω.
0 Comments

Top