Δείτε τι λένε οι ειδικοί για το πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα τζιν για να τα διατηρείτε σαν καινούρια.
Το τζιν είναι ίσως το πιο τέλειο, πιο ευέλικτο ρούχο που δημιουργήθηκε ποτέ. Και όταν βρούμε το τέλειο τζιν, θέλουμε να το διατηρήσουμε σε τέλεια κατάσταση για όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπορεί να νομίζετε ότι αυτό έχει να κάνει με το συχνό πλύσιμο τους, αλλά ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να τα πλένετε όσο το δυνατόν λιγότερο, ενώ κάποιοι άλλοι ειδικοί στο πλύσιμο ρούχων λένε ότι πρέπει να τα βάλετε στην... κατάψυξη για καλύτερα αποτελέσματα. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα τζιν;
Οι ειδικοί καθαρισμού συμφωνούν ότι οι πετσέτες, τα σεντόνια και τα μαξιλάρια πρέπει να μπαίνουν για πλύσιμο μετά από πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αλλά το πόσο συχνά να πλένετε τα τζιν είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα, αν και οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι όσο το λιγότερο είναι και καλύτερο. «Το τζιν είναι μια τόσο ανθεκτική ίνα, και ως εκ τούτου, δεν απαιτεί πολύ πλύσιμο», εξηγεί ο Adam Taubenfligel, συνιδρυτής της Triarchy, μιας εταιρείας βιώσιμων τζιν. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν τον «σωστό» αριθμό που μπορείτε να φορέσετε ένα τζιν χωρίς να το πλύνετε.
Σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πόσο συχνά πρέπει να πλένετε το τζιν σας και πώς να το κάνετε σωστά, από την επιλογή της σωστής θερμοκρασίας νερού μέχρι τη χρήση του καλύτερου απορρυπαντικού.
Πρώτα απ'όλα: Δεν πρέπει να πλένετε το τζιν σας κάθε φορά που το φοράτε. Δεν είναι απαραίτητο και μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα. Μια καλή οδηγία είναι να τα πλένετε κάθε τρεις έως δέκα φορές που θα το φορέσετε. Καθορίστε την ακριβή ημέρα για το πλύσιμο «με βάση την αίσθηση, την εμφάνιση και τη μυρωδιά τους», λέει ο Rowan Page-Brennan, συντονιστής μάρκετινγκ για την Indigo Wild, τον κατασκευαστή του σαπουνιού πλυντηρίου Zum. Και, φυσικά, εάν είναι καλυμμένα με σκόνες, φαγητό, λάδι ή οτιδήποτε άλλο, πλύντε τα αρχικά, χρησιμοποιώντας αυτές τις συμβουλές για τους καλύτερους τρόπους για να απαλλαγείτε από τους λεκέδες .
Το κύριο ζήτημα, εκτός από τους λεκέδες, είναι ο ιδρώτας, πράγμα που σημαίνει ότι ο καιρός και το επίπεδο δραστηριότητάς σας θα παίξουν ρόλο στο πόσο συχνά πλένετε τα τζιν σας. Ακολουθεί ένας καλός εμπειρικός κανόνας: Εάν δεν ιδρώνετε όταν τα φοράτε και εννοείται, δεν μυρίζουν, είναι εντάξει να μην το πλύνετε. Τη στιγμή που η μύτη σας σε ειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά, ήρθε η ώρα να τα πλύνεις, ακόμα κι αν τα έχεις φορέσει μόνο μία φορά. Μια μυρωδιά σημαίνει ότι τα βακτήρια διεισδύουν στο παντελόνι σας και μπορεί να επιρεάσουν το ύφασμα. Επιπλέον, ούτε αυτό είναι καλό για το δέρμα σας.
Τα τζιν φτιάχνονται με δύο τρόπους: με άκαμπτο τζιν (γνωστό και ως 100% βαμβάκι) ή με τζιν με ελαστικό, που είναι ένα μείγμα βαμβακιού και Lycra ή spandex. Το πλύσιμο του άκαμπτου τζιν, ειδικότερα, θα επηρεάσει την εφαρμογή, επομένως καταλήγει στην προσωπική προτίμηση. «Το άκαμπτο τζιν θα ανοίγει και θα χαλαρώνει ελαφρώς με τη φθορά, έτσι σε μερικούς ανθρώπους αρέσει να πλένουν το άκαμπτο τζιν τους μετά από μερικά φορέματα για να σφίξουν την ύφανση», λέει η Sarah Ahmed, συνιδρύτρια και διευθύντρια δημιουργικού της DL1961. «Από την άλλη πλευρά, το stretch denim είναι φτιαγμένο για να διατηρεί το σχήμα του ακόμη και μετά από πολλές χρήσεις, οπότε ο μόνος λόγος που θα πλένετε το stretch τζιν σας είναι εάν ήταν βρώμικο».
Όσο για τα ανοιχτόχρωμα ή λευκά τζιν , ισχύουν οι ίδιοι κανόνες. «Ενώ τα ανοιχτόχρωμα τζιν μπορεί να χρειάζονται λίγη επιπλέον φροντίδα για να έχουν την καλύτερη εμφάνιση, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πλένονται περισσότερο από τα σκούρα τζιν», λέει ο Shawn Ashby, διευθυντής ρούχων της Whirlpool. Αντίθετα, καθαρίστε μικρούς λεκέδες όποτε είναι δυνατόν αντί να βάζετε αμέσως το τζιν σας για πλύσιμο.
Σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο, από άποψη διατήρησης του. Το τζιν μπορεί να φαίνεται σαν ένα σκληρό ύφασμα, αλλά το πολύ συχνά πλύσιμο μπορεί να αλλάξει την εφαρμογή και το χρώμα. «Όσο περισσότερο πλένεις οτιδήποτε», λέει ο Taubenfligel, «τόσο περισσότερο φοράς τις ίνες και μειώνεις τη διάρκεια ζωής του ρούχου. Πλένετε τα μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητο».
Υπάρχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων—συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου της Levi Strauss, Chip Bergh και της Posh Spice, της Victoria Beckham— που λένε ότι δεν πλένουν ποτέ τα τζιν τους. Τα φοράνε σε επανάληψη μέχρι να τα βαρεθούν και τα κρεμούν για να αεριστούν. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι τα διατηρούν σε άριστη κατάσταση παγώνοντάς τα, τοποθετώντας τα δηλαδή σε μια τσάντα με φερμουάρ και αφήνοντάς τα για 48 ώρες στην κατάψυξη, ώστε να τα καθαρίσουν.
Το κύριο θέμα και στα δύο αυτά σενάρια; Τα βακτήρια και το ξεφλουδισμένο δέρμα κολλάνε επάνω στο τζιν. Το 2011, η Τζούλι Σέγκρε του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Ανθρώπινου Γονιδιώματος είπε στο περιοδικό Smithsonian ότι η κατάψυξη των τζιν δεν θα σκότωνε τα βακτήρια και φυσικά δεν θα απαλλάσσει ούτε τη βρωμιά. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, είναι ο συνδυασμός ελαίων, βακτηρίων, τροφών, βρωμιάς και νεκρού δέρματος που ενώνονται και δημιουργούν αυτή την άμεσα αναγνωρίσιμη μυρωδιά που έχουν τα ρούχα. Επιπλέον, όλα αυτά τα συστατικά εγκαθίστανται στις ίνες, διασπώντας τες και τελικά αποδυναμώνοντας το τζιν σας.
Για να δείτε πόσο βρώμικα είναι πραγματικά τα τζιν σας, κοιτάξτε κατά μήκος των ραφών, των μηρών και στον καβάλο του τζιν σας, προτείνει η Mary Gagliardi, η εσωτερική επιστήμονας και ειδικός καθαρισμού της Clorox, η οποία είναι επίσης γνωστή ως Dr. Laundry. Εκεί συσσωρεύεται η βρωμιά. Προειδοποιεί επίσης ότι ενώ μπορεί να ανησυχείτε ότι το πολύ πλύσιμο θα επηρεάσει το χρώμα του τζιν σας, θα αντιμετωπίσετε επίσης προβλήματα όταν δεν τα πλένετε αρκετά. «Όσο περισσότερο τα τζιν μένουν χωρίς πλύσιμο», εξηγεί, «τόσο πιο εύκολο είναι για οι σκόνες από την επιφάνεια να διασπούν τη βαφή και να συμβάλλουν στο ξεθώριασμα».
Αναζητήσαμε πληροφορίες για τον καλύτερο τρόπο πλύσης τζιν και σας τις παραθέτουμε παρακάτω. Αλλά προτού ξεκινήσετε, εάν πλένετε καινούργια ή τζιν σε χρώμα indigo, πλύντε τα ξεχωριστά την πρώτη φορά. Διαφορετικά, το χρώμα θα μπορούσε να καταλήξει στα άλλα ρούχα σας. Αφού διαχωρίσετε τα ρούχα σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες βήμα προς βήμα.
Χρησιμοποιήστε αυτά τα ίδια βήματα για το πλύσιμο ανοιχτόχρωμων και λευκών τζιν. Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη για να διατηρήσετε το χρώμα στο λευκό τζιν, μην το κάνετε. «Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τόσο τη χλωρίνη όσο και το μαλακτικό όταν πλένετε λευκά τζιν», τονίζει η Ashby. «Η χλωρίνη μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα και ζημιά στο ύφασμα».
Οι ειδικοί λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε τα τζιν παντελόνια στην καλύτερη δυνατή εμφάνιση, είναι να τα απλώσετε για να στεγνώσουν. «Είναι πάντα καλή ιδέα να κρατάτε τα τζιν μακριά από ζεστό στεγνωτήριο για να αποφύγετε το ξεθώριασμα και τη συρρίκνωση», σημειώνει ο Gagliardi. «Το να τα κρεμάσετε για να στεγνώσουν θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το χρώμα τους». Το τζιν πρέπει είτε να κρεμαστεί από τη μέση σε μια κρεμάστρα με κλιπ ή να τοποθετηθεί σε μια σχάρα στεγνώματος για να στεγνώσει στον αέρα.
Εάν το τζιν πρέπει να μπει στο στεγνωτήριο, χρησιμοποιήστε χαμηλή θερμοκρασία ή εφαρμόστε το πρόγραμμα "Permanent Press" (ρύθμιση για ελαφρό στύψιμο ώστε να μην τσαλακώσει το ύφασμα). Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμότητα του στεγνωτηρίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα το τζιν να μαζέψει, να ξεθωριάσει και να χαλάσει το ύφασμα. Ρίξτε επίσης μάλλινες μπάλες για στεγνωτήριο. Μπορούν να συντομεύσουν το χρόνο που χρειάζεται για να στεγνώσουν τα τζιν και να μαλακώσουν τα ρούχα.
Αλλά ό,τι κι αν κάνετε, μην χρησιμοποιείτε φύλλα στεγνωτηρίου (Dryer sheets) με το τζιν σας. Οι χημικές ουσίες θα επικαλύψουν το ύφασμα και μετά από παρατεταμένη χρήση, αυτό θα τα κάνει πιο δύσκολο να καθαριστούν, καθώς θα επικαλυφθούν με τα χημικά που περιέχουν τα φύλλα. Επιπλέον, η χημική μεμβράνη μπορεί να συσσωρευτεί και να αποδυναμώσει το ύφασμα με την πάροδο του χρόνου, για να μην αναφέρουμε ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.