Στην αυξανόμενη συζήτηση σχετικά με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών έρχεται μια σημαντική διευκρίνιση. Η Microsoft δεν αναγκάζει τα εσωτερικά της στούντιο όπως η Compulsion Games, να τη χρησιμοποιούν. Αυτό δήλωσε ο Guillaume Provost ιδρυτής του στούντιο πίσω από τα We Happy Few και South of Midnight. Σε μια συνέντευξη με τον Game Developer ο Provost ήθελε να διευκρινίσει ότι, παρόλο που η μητρική εταιρεία προωθεί ενεργά εργαλεία που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη δεν υπάρχει καμία επιβολή για όσους δουλέυουν στο περιβάλλον Xbox.
Σύμφωνα με τον ίδιο η Compulsion Games θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην κλασική ανάπτυξη και να δίνει μεγάλη έμφαση στην δεξιοτεχνία και την καλλιτεχνική διεύθυνση. Το δημιουργικό τους DNA, εξηγεί βασίζεται στη ανθρώπινη φροντίδα κάθε λεπτομέρειας, καθιστώντας απίθανη μια μαζική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις διαδικασίες παραγωγής τους. Η τεχνητή νοημοσύνη, αν μη τι άλλο, θα μπορούσε να έχει έναν μικρό ρόλο στη φάση της προπαραγωγής, για παράδειγμα για την γρήγορη δημιουργία storyboard ή αρχικών ιδεών για αξιολόγηση, αλλά όχι στην πραγματική υλοποίηση του παιχνιδιού.
Ας διαβάσουμε τις δηλώσεις του Guillaume Provost:
«Μπορώ να εγγυηθώ απόλυτα ότι η χρήση της τεχνητής Νοημοσύνης δεν είναι υποχρεωτική. Μιλάμε για ένα στούντιο που κυριολεκτικά κατασκευάζει πράγματα με το χέρι. Στο DNA του στούντιο που έχουμε, είμαστε πολύ χειροποίητοι. Στην πραγματικότητα, είμαστε πολύ προσανατολισμένοι στην τέχνη. Νομίζω ότι σε πολλές περιπτώσεις η τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην προπαραγωγή για να κάνουμε πράγματα όπως storyboards για να δούμε αν έχει νόημα ή όχι, όχι πραγματικά πράγματα που χρησιμοποιούμε στην παραγωγή, αλλά πράγματα που θέλουμε να επιταχύνουμε. Με βάση τα είδη παιχνιδιών που δημιουργούμε, θα έλεγα ότι πιθανότατα δεν είμαστε το στούντιο που θα χρησιμοποιεί περισσότερο την Τεχνητή Νοημοσύνη και δεν νομίζω ότι αυτό ενοχλεί τη Microsoft. Το DNA του στούντιο μας είναι να κατασκευάζει πράγματα με το χέρι και να τα κάνει να φαίνονται όπως είναι, και αυτό περιλαμβάνει πολλή χειρωνακτική εργασία».
Η Microsoft, από την πλευρά της έχει επενδύσει σε λύσεις όπως το μοντέλο MUSE, ικανό να δημιουργεί σύνθετες ακολουθίες παιχνιδιού, και σε εργαλεία όπως το copilot που αναπτύχθηκε με την Inworld σχεδιασμένα να βοηθούν τους δημιουργούς να αναπτύσσουν διαλόγους και αποστολές μέσω γραπτών μηνυμάτων. Ωστόσο, η υιοθέτηση αυτών των εργαλείων θεωρείται ευκαιρία και όχι περιορισμός, ειδικά για στούντιο που θέλουν να διατηρήσουν μια ξεχωριστή ταυτότητα.
Ο Provost τονίζει τέλος ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ενώ αντιπροσωπεύει μια μορφή δημιουργίας για όσους έχουν λιγότερη τεχνική εμπειρία απέχει πολύ από το να είναι σε θέση να αντικαταστήσει την αισθητική ευαισθησία και τις καλλιτεχνικές αποφάσεις που χαρακτηρίζουν ένα στούντιο όπως το δικό τους. Ουσιαστικά, το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης στα βιντεοπαιχνίδια θα είναι μια επιλογή, όχι μια επιβολή.