Τι μας μαθαίνει το πρόσφατο hacking του GearBest

16/03/2019 0 comments 121 Reads

Όπως φαντάζομαι θα μάθατε, το GearBest, ένα αρκετά γνωστό online store που ειδικεύεται στα Κινέζικα προϊόντα, και κυρίως στις φορητές συσκευές (smartphones, tablets, αξεσουάρ για φορητές συσκευές κ.ά) βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα σοβαρό πρόβλημα στην ασφάλεια του, με αποτέλεσμα να εκτεθούν τα δεδομένα -συμπεριλαμβανομένων λογαριασμών email και κωδικών πρόσβασης, διευθύνσεων IP, στοιχείων πληρωμής, διευθύνσεων και ονομάτων- πολλών χιλιάδων χρηστών.

Επειδή πολλοί Έλληνες αγοράζουμε από τα γνωστά κινέζικα sites, θα πρέπει να προσέχουμε να μην βάζουμε τα στοιχεία της πιστωτικής/χρεωστικής μας κάρτας στα sites αυτά.

Κανονικά θα πρέπει να έχετε προπληρωμένη κάρτα (πχ Πειραιώς)και να πραγματοποιήσετε έτσι τις αγορές σας από τα online καταστήματα, αλλά σε κινέζικα sites θα πρέπει να είστε δύο φορές προσεκτικοί.

Καλό είναι να χρησιμοποιείτε μόνο την υπηρεσία PayPal και να αγοράζετε μέσο αυτής. Αν κάποιο site δεν υποστηρίζει την υπηρεσία PayPal, καλό θα είναι να το αποφύγετε, εκτός αν πρόκειται για κάποιο που σας παρέχει ασφάλεια της συναλλαγής σας (πχ aliexpress).

Επίσης θα πρέπει να προσέχετε τα καταστήματα που επισκέπτεστε να παρέχουν ασφαλή σύνδεση μέσω https:// και όχι το απλό http://. Ο browser σας θα σας ενημερώσει γι'αυτό.

Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζετε online γιατί εκτός από τα hacking, καραδοκούν παντού απατεώνες, οπότε καλό θα είναι να προσέχετε διπλά που βάζετε τα στοιχεία σας.