HomebrewGr

Πώς Μπορώ να Διαχειρίζομαι τα Χρήματά μου Σωστά

Επειδή οι καιροί αλλάζουν, ο καθένας μας θα πρέπει να ανησυχεί για τα οικονομικά του και την σωστή διαχείριση του προϋπολογισμού του και όσο νωρίτερα το καταλάβει κάποιος, είναι το καλύτερο.

Το κυριότερο πρόβλημα είναι τόσο η υπερβολή όσο και η άγνοια, δηλαδή το πόσο χρήμα σπαταλάει κανείς αλλά και που. Για να μπορέσεις να διαχειριστείς τα χρήματα σου, θα πρέπει να φτιάξεις μια λίστα με το πόσα χρήματα κερδίζεις τον μήνα και πόσα από αυτά σπαταλάς (και που).

Αρχικά η λίστα αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει το καθαρό εισόδημα, τα πόσα χρήματα δηλαδή παίρνεις στο χέρι (τελικό ποσό, μετά από τις κρατήσεις, φόρους κλπ), τα πάγια έξοδα, δηλαδή τα έξοδα που δίνεις στάνταρ κάθε μήνα (πχ ενοίκιο, ΔΕΚΟ, internet κλπ) και τέλος τα προαιρετικά έξοδα, όπου εκεί θα βάλεις τα έξοδα που δίνεις για εσένα (πχ video games, εξόδους, γυμναστήριο κλπ).

Μόλις ο μήνας τελειώσει, ρίξε μια ματιά στην λίστα σου για να δεις τι και που ξοδεύεις. Το πιο πιθανό είναι πολλά από τα έξοδα να μην τα είχες υπολογίσει και να τα χαλάς ασυναίσθητα.

Καλό είναι να θυμάσαι το εξής, από το καθαρό εισόδημα σου, τουλάχιστον το 10% θα πρέπει να το καταθέτεις. Από το υπόλοιπό ποσό, ένα ποσοστό περίπου στο 35% θα πρέπει να πηγαίνει στο σπίτι σου, δηλαδή στις βασικές ανάγκες που έχεις.

Τα υπόλοιπα -στάνταρ- έξοδα σου, όπως πληρωμή στις πιστωτικές κάρτες ή σε κάποια σχολή, θα πρέπει να περιοριστεί στο 20% του εισοδήματος σου.

Αν τα νούμερα δεν σου βγαίνουν, μην ταράζεσαι. Γνωρίζοντας το πρόβλημα, μπορείς να το λύσεις. Για να κάνεις οικονομία, θα πρέπει να περιορίσεις τα προαιρετικά έξοδα σου. Δηλαδή διασκέδασε λιγότερο, αγόρασε φτηνότερα (ή λιγότερα) ρούχα και γενικά προσπάθησε να κάνεις περισσότερη οικονομία.

Επίσης προσπάθησε να εξοφλήσεις και να κλείσεις όλες τις πιστωτικές σου κάρτες, είναι ο χειρότερος τρόπος για να κάνεις τις αγορές σου. Ακόμη και οι "άτοκες" δόσεις που σου υπόσχονται πολλά καταστήματα, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο άτοκες γιατί θα συνεχίσεις να πληρώνεις τον τόκο επί του ποσού που χρωστάς στην πιστωτική σου κάρτα.

Αυτά είναι μερικά tips για να μπορέσεις να κάνεις καλύτερη διαχείριση των χρημάτων σου. Σίγουρα τα χρήματα που κερδίζει κανείς είναι δικά του και τα δίνει όπου θέλει αυτός, αλλά λίγη οικονομία δεν χάλασε κανέναν. Από την άλλη, ούτε η "σκληρή" οικονομία είναι και καλή, οπότε παν μέτρον άριστον.

Full Post

Related topics:

Venom 2: Το σίκουελ που θα φέρει χαμό!

Τα 30 χρόνια του PlayStation, της κονσόλας που άλλαξε την ιστορία

Πως οι πολλές επιλογές Streaming υπηρεσιών θα μας οδηγήσουν όλους στην πειρατεία

Το πρώτο gaming benchmark για τον AMD Ryzen Threadripper 1950X

Το James Webb ανακαλύπτει τον πιο μακρινό σπειροειδή γαλαξία που είναι καταγεγραμμένος