HomebrewGr

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν «χτίσεις» το δικό σου PC

Επειδή μας αρέσει να "στήνουμε" τα δικά μας desktop συστήματα κομμάτι-κομμάτι, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να το έχουμε «κομμένο και ραμμένο» στις ανάγκες μας, πάντα με βάση το του budget μας.
Αν θέλεις να φτιάξεις και εσύ το δικό σου σύστημα κομμάτι-κομμάτι και να ξέρεις τι έχεις βάλει μέσα, από το να αγοράζεις τις έτοιμες λύσεις των εταιριών, βεβαιώσου ότι γνωρίζεις επαρκώς τον ρόλο του κάθε υποσυστήματος που θα κληθείς να προσθέσεις στο εσωτερικό του, διαβάζοντας παρακάτω.

Επεξεργαστής


Ο επεξεργαστής, μαζί με την κάρτα γραφικών, είναι συνήθως τα κομμάτια ενός συστήματος που σηκώνουν την περισσότερη συζήτηση. Ειδικά ο επεξεργαστής, θα πρέπει να επιλεγεί με βάση τις ανάγκες που έχεις. Για παράδειγμα, αν θα έχεις το PC σου αποκλειστικά για χρήση του internet ή δουλειές γραφείου, για gaming ή για 3D σχεδίαση και rendering. Το μόνο εύκολο θα έλεγε είναι ότι προς το παρών, έχεις να επιλέξεις μεταξύ δύο εταιρειών: Intel και AMD. Η Intel ήταν η κορυφή μέχρι τα τελευταία χρόνια, ενώ η AMD έχει πάρει πλέον την σκυτάλη και σαρώνει στις περισσότερες κατηγορίες, αφού προσφέρει συνολικότερα καλύτερη σχέση τιμής/απόδοσης. Σε όποια λύση κι αν καταλήξεις, φρόντισε να είναι τελευταίας γενιάς.

Μητρική κάρτα


Η επιλογή της μητρικής εξαρτάται από τον επεξεργαστή που θα επιλέξεις, αφού κάθε μία υποστηρίζει διαφορετικό socket επεξεργαστή. Μία βασική παράμετρος είναι το μέγεθός της (mini-ITX, microATX, ATX), αφού θα πρέπει να εφαρμόζει στο κουτί που έχεις. Εδώ, θα πρέπει να κοιτάξεις πόσες μνήμες RAM μπορεί να δεχτεί, τον χρονισμό τους, την ευκολία overclocking (αν σε ενδιαφέρει), την υποστήριξη περισσότερων από μίας καρτών γραφικών, τα τελευταία πρότυπα (πχ PCIe 4.0, USB3.* κλπ), αλλά και τις θύρες επικοινωνίας που προσφέρει, πχ σύνδεση Bluetooth και Wi-Fi κλπ. Επίσης, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ποιοτικότερη και με καλά υλικά, κυρίως επειδή θα αναλάβει το φορτίο σύνδεσης των υλικών μεταξύ τους και θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν σταθερότερη, ειδικά στις υψηλές ταχύτητες που τρέχουν τα συστήματα σήμερα.

Μνήμη RAM


Προτού ξεκινήσεις με την ποσότητα RAM που χρειάζεσαι, να σου πω ότι με τα σημερινά δεδομένα, τα 16GB είναι το λιγότερο που θα πρέπει να έχεις στο σύστημα σου. Επίσης, θα πρέπει να επιλέξεις μνήμη με βάση τον μέγιστο χρονισμό (ταχύτητα) που υποστηρίζει η μητρική σου. Όσο ανεβαίνεις σε ταχύτητα, ανεβαίνει και το κόστος της μνήμης, οπότε φρόντισε να γνωρίζεις τι ακριβώς χρειάζεσαι. Το να πάρεις το καλύτερο και γρηγορότερο κιτ, δεν σημαίνει και ότι θα "πετάει" το σύστημα σου, ούτε απαραίτητα ότι θα το χρειαστείς κιόλας. Οπότε, δες τις ανάγκες σου και πράξε ανάλογα. Για απαιτητικές εργασίες και gaming, ίσως να πρέπει να πας στα 32 GB.

Σκληρός Δίσκος


Κάποτε, ο δίσκος ήταν η τελευταία μας επιλογή, αφού το μόνο που σε ενδιέφερε ήταν η χωρητικότητα του. Πλέον αυτό δεν ισχύει, οπότε θα πρέπει να κοιτάξεις δίσκο SSD. Αν η μητρική υποστηρίζει, επέλεξε δίσκο σε μορφή PCIe M.2. Μια συνηθισμένη επιλογή είναι η αγορά ενός γρήγορου SSD για το λειτουργικό (και έναν 2ο για τα παιχνίδια) και η προσθήκη ενός κλασσικού HDD για τα λοιπά αρχεία, αφού είναι πολύ φτηνότεροι.

Κάρτα γραφικών


Αν δεν σε ενδιαφέρουν τα παιχνίδια, αλλά θέλεις ένα σύστημα για το σερφάρισμα και την προβολή ταινιών, τότε μια μητρική με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών θα σε καλύψει. Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζεις ότι η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών δεσμεύει και μνήμη RAM από το σύστημα σου. Για ανεξάρτητη κάρτα, όπως και στους επεξεργαστές, έτσι και εδώ οι επιλογές σου είναι δύο, NVIDIA και AMD. Οι κάρτες γραφικών είναι κάπως πολύπλοκο θέμα, που σημαίνει ότι δεν είναι τόσο απλό όσο ο επεξεργαστής, αφού θα πρέπει να δεις μνήμη, ταχύτητες μνήμης/πυρήνα και bandwidth, CUDA/RT/Tensor cores, TFLOPS κλπ. Σε μέσες γραμμές, αν θέλεις ανάλυση 1080p/60 fps, τότε μία κάρτα γραφικών γύρω στα 250€ (ή πιο φτηνή/μεταχειρισμένη), της σειράς GeForce GTX 10**, θα σε καλύψει άνετα.

Τώρα για ανάλυση στα 1440p (διάβασε και εδώ) ή υψηλότερου frame rate, ανεβαίνεις λίγο πιο πάνω σε χρήματα και πας στην σειρά GeForce RTX 20 ή GeForce RTX 30 και υπολογίζεις 400€+, ενώ για πιο exteme καταστάσεις, τότε η τιμή μπορεί να φτάσει και το 1000ρικο.
Σε όποια υποκατηγορία κι αν καταλήξεις, βεβαιώσου ότι το τροφοδοτικό σου μπορεί να την υποστηρίξει και ότι το κουτί σου την χωράει.

Ψύξη CPU

Σε γενικές γραμμές, οι επεξεργαστές έρχονται με δική τους ψήκτρα, η οποία ωστόσο ή κάνει θόρυβο ή το καλοκαίρι δεν μπορεί να ψύξει τον επεξεργαστή σωστά. Μια καλή λύση είναι το water cooling, αν το σηκώνει η τσέπη σου φυσικά, αλλιώς μια επιλογή ψύξης από εταιρίας όπως η noctua, είναι ίσως προτιμότερη. Επόμενο βήμα το κουτί, όπου θα πρέπει να έχεις 1-2 ανεμιστηράκια, όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα.

Τροφοδοτικό


Η επιλογή τροφοδοτικού έχει ιδιαίτερη σημασία στο στήσιμο ενός PC. Θα πρέπει να επιλέξεις όσο το δυνατόν πιο ποιοτικό και να μην προσπαθήσεις να πάρεις ένα "της πλάκας" για να γλυτώσεις κάποια χρήματα, αφού ένα καλό μπορεί να προστατεύσει το σύστημα σου από τυχόν αυξομειώσεις της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ φροντίζει για την ομαλή λειτουργία του υπολογιστή. Μπορείς να υπολογίσεις την ισχύ που χρειάζεσαι (Watt), με βάση τα συστήματα σου, χρησιμοποιώντας αυτήν την σελίδα. Τα περισσότερα μοντέλα έχουν πλέον αποσπώμενα τα καλώδια για περισσότερη ευκολία, οπότε εδώ θα πρέπει να πας σε κάποιον καλό κατασκευαστή.

Κουτί


Τα κουτιά τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει ένα είδος "μπιμπελό" για τα PC, αφού με τα LED που διαθέτουν, κάνουν το αποτέλεσμα όμορφο οπτικά. Αλλά κουτί δεν είναι μόνο τα LED του, οπότε καλό θα είναι να διαλέξεις κάποιο με μεγάλο χώρο. Επίσης, καλό θα είναι να έχει υποστήριξη για υδρόψυξη και διχτάκια στα φίλτρα αέρα, ώστε να μην μπαίνει μέσα στο σύστημα σου σκόνη. Τα υπόλοιπα είναι καθαρά θέμα γούστου.

Οθόνη


Τελευταίο κομμάτι είναι η οθόνη που θα βάλεις στο σύστημα σου. Αυτό που θα πρέπει να σε απασχολεί, είναι το μέγεθος της, η ανάλυση/frame rate που επίσης υποστηρίζει, ενώ καλό θα ήταν αν έχει ενσωματωμένα ηχεία και πολλές θύρες σύνδεσης (συνήθως έχουν HDMI και Serial).
Αυτό ήταν. Τώρα γνωρίζεις πως να κάνεις το δικό σου σύστημα, κομμάτι-κομμάτι. Μπορείς επίσης να επιλέξεις καλής ποιότητας ποντικιού και πληκτρολογίου, ασύρματα ή ενσύρματα και ότι άλλο περιφερειακό πιστεύεις ότι χρειάζεσαι.

Full Post

Related topics:

Πρέπει να παρακολουθήσετε αυτήν την ταινία επ. φαντασίας στο Netflix

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ upscaling και native 4K

Γιατί το PS5 δεν -σου- είναι ακόμη απαραίτητο

Οι πρώτες κριτικές για το X-Men: Ο Μαύρος Φοίνικας δεν είναι και οι καλύτερες

Ποια κάρτα γραφικών θεωρείται ιδανική για 1440p gaming;