HomebrewGr

Η ιστορία πίσω από την φωτογραφία του στρατιώτη με το "βλέμμα της τρέλας"

Ο πόλεμος είναι κόλαση, όπως λέει η έκφραση. Τα τραύματα που υπέστησαν οι στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου ήταν εκτός από σωματικά και ψυχολογικά. Αυτή η στοιχειωμένη φωτογραφία στα χαρακώματα της μάχης στο Flers-Courcelette τον Σεπτέμβριο του 1916 κατά τη διάρκεια της μεγάλης μάχη στο Somme της Γαλλίας είναι μια ζοφερή και στοιχειωμένη υπενθύμιση αυτού του ψυχολογικού αποτελέσματος.

Η Μάχη στο Flers-Courcellette διεξήχθη από τη Γαλλική Έκτη Στρατιά και τη Βρετανική Τέταρτη Στρατιά εναντίον της 1ης Στρατιάς από τη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 1916. Αυτή η προσπάθεια ωστόσο δεν πέτυχε τον στρατηγικό στόχο που στόχευαν οι στρατηγοί. Πολλοί Γερμανοί έπεσαν σε αυτή τη μάχη, αλλά τα χωριά Martinpuich, Flers και Courcelette καταλήφθηκαν, δίνοντας μια αρκετά μεγάλη τακτική νίκη (ή "ισοπαλία" κατ' άλλους). Επιπλέον, οι αμυντικές τακτικές των Γερμανών στη δεξιά πλευρά των Βρετανών κατέστησαν ουσιαστικά αδύνατη τη χρήση του ιππικού. Στις μάχες στο Somme σκοτώθηκαν 420χιλ Βρετανοί, 200 Γάλλοι και 500 χιλ Γερμανοί.

Αυτή ήταν η πρώτη μάχη στην ιστορία που χρησιμοποίησε τις στοιχειώδεις εκδόσεις του σύγχρονου τανκ και την πρώτη συμμετοχή της μεραρχίας της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδικού Σώματος στο έπος της μάχης στο Somme. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που μια γερμανική μοίρα ειδικών μαχητικών, η Jagdstaffel 2, ξεκίνησε επιχειρήσεις με τα πέντε μαχητικά Albatros D.I της, αμφισβητώντας την αεροπορική υπεροχή των Βρετανών στη μάχη στο Somme μέχρι εκείνο το σημείο.


Ο στρατιώτης που απεικονίζεται στην παραπάνω φωτογραφία σίγουρα φοβόταν για τη ζωή του. Κάθισε στην τάφρο, βλέποντας πολλούς από τους συναδέλφους του στρατιώτες να σκοτώνονται και να έχουν κολλήσει εκεί για άγνωστη περίοδο, φοβούμενος για τη ζωή του. Το να προσπαθήσεις να φύγεις θα σήμαινε σίγουρο θάνατο και έτσι μονάχα η παραμονή εκεί μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες να σκοτωθεί, αλλά για λίγο. Όλη του η προηγούμενη ζωή είχε χαθεί και πλέον υπήρχε μόνον ο πόλεμος και ο θάνατος. Στα μάτια του μπορούμε να δούμε την τρέλα του πολέμου. Ο στρατιώτης μοιάζει να έχει τρελαθεί από αυτά που έχει δει.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό από τη φωτογραφία είναι το γεγονός ότι ο άνδρας χαμογελά ενώ γύρω του είναι γιατροί οι οποίοι περιποιούνται τις πληγές των στρατιωτών. Και εννοείται ότι εκείνη την εποχή δεν ήταν φυσιολογικό το να γελάς στις φωτογραφίες, πόσο μάλιστα όταν γύρω σου σφυρίζουν σφαίρες.

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος ήταν πόλεμος σε κλίμακα ακόμη άγνωστη στις σύγχρονες ανθρώπινες γενιές, ωθώντας εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες πέρα από τα ανθρώπινα όρια. Ήταν η πρώτη σύγκρουση στην ανθρώπινη ιστορία που χρησιμοποιήθηκε σύγχρονος οπλισμός, ένας τύπος οπλισμού που μείωσε τις πιθανότητες ηρωισμού και διέλυσε το θάρρος ακόμη και του πιο γενναίου στρατιώτη. Ήταν δύσκολο να μην τα χάσεις όταν βρίσκεσαι απέναντι από όπλα με μεγάλο ποσοστό απωλειών, τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά από χιλιόμετρα μακριά.

Οι στρατιώτες που είδαν τους συνεδέλφους τους σε τόσο άσχημη ψυχολογική κατάσταση, επινόησαν έναν όρο για να περιγράψουν αυτό το φαινόμενο: «πολεμική νεύρωση» (αλλιώς και σοκ μάχης ή κόπωση μάχης, πλέον ονομάζεται Διαταραχή μετατραυματικού στρες -PTSD). Τα συμπτώματα περιελάμβαναν κόπωση, τρόμο, σύγχυση, εφιάλτες και μειωμένη όραση και ακοή, ανικανότητα στη λογική, υστερική παράλυση και ένα τρομακτικό και χαμένο βλέμμα.

Full Post

Related topics:

Γιατί το πρωινό δεν είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας

Στο νέο God of War μιλάνε ελληνικά και το αποτέλεσμα είναι άθλιο

Format Wars: Blu-ray VS HD-DVD

Το καλύτερο παιχνίδι Doom δεν ήταν στο PC αλλά στο N64

Το πρώτο gaming benchmark για τον AMD Ryzen Threadripper 1950X