Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση στην χρήση προγραμμάτων (app) στα κινητά, τα οποία προγράμματα προσφέρουν αναζήτηση σε χιλιάδες καταστήματα γρήγορου φαγητού (πχ efood, deliveras, clickdelivery, delivery) ή ξενοδοχεία (πχ booking), κάτι που εξυπηρετεί αν μη τι άλλο, τον καταναλωτή.
Την ίδια εξυπηρέτηση προσφέρουν τα apps αυτά και στους επιχειρηματίες, αφού μέσα από μια πλατφόρμα, μπορούν άμεσα να βρουν χιλιάδες πελάτες. Από την μεριά τους οι καταναλωτές αλλά και οι επιχειρηματίες, δεν χρειάζεται να κάνουν το παραμικρό, αφού τα έξοδα συντήρησης και διαφήμισης τα αναλαμβάνει η επιχείριση που παρέχει το app.
Ο λόγος που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές τέτοια apps πιστεύω είναι πρώτον η ευκολία που παρέχουν, δεν χρειάζεται δηλαδή να πάρεις τηλέφωνο το κατάστημα, να έχεις 15 διαφορετικά φυλλάδια να κοιτάζεις τιμές και προσφορές, πληρώνεις με την κάρτα σου κατευθείαν από το app, ενώ επίσης πιστεύουν ότι κερδίζουν με τις προσφορές ή παίρνουν αυτό που θέλουν σε καλύτερες τιμές. Α, και ότι δεν χρειάζεται να πληρώσουν για το τηλεφώνημα, κάτι που δεν ισχύει γιατί πλέον όλα τα προγράμματα σταθερού και internet σου παρέχουν δωρεάν κλήσεις σε κινητά και σταθερά.
Εδώ είναι το λάθος και ο λόγος που ανέφερα γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείς αυτές τις εφαρμογές. Το κατάστημα πληρώνει ένα χ ποσό σε κάθε εταιρία που παρέχει το app. Αυτό το ποσό το πληρώνει ο καταναλωτής. Για παράδειγμα, αν πάρεις τηλέφωνο ή χρησιμοποιήσεις το ίδιο το site του κάθε καταστήματος, θα παρατηρήσεις ότι οι τιμές του έχουν διαφορά από τις τιμές που εμφανίζονται στο app.
Δεν κερδίζεις με λίγα λόγια, απλώς έχεις ευκολία. Ο καλύτερος τρόπος για να πάρεις αυτό που θέλεις φτηνά, είναι να δεις μέσα στο app ποιο κατάστημα σε εξυπηρετεί και τι είναι αυτό που θες να πάρεις και να τηλεφωνήσεις ο ίδιος στο κατάστημα.
Προσωπικά, όταν παραγγέλνω από πιτσαρία και τους τηλεφωνώ, τους ρωτάω για τις προσφορές που έχουν και τις τιμές, αν δεν βρω κάποιο πρόσφατο φυλλάδιο στο site τους. Κερδίζω 2-3€ σε κάθε παραγγελία, αφού από τα καταστήματα που παίρνω εγώ, οι τιμές στις πίτσες είναι 1€ φθηνότερες από τις τιμές που αναγράφονται στο app.
Εντάξει, το να πάρεις μια φορά δεν έγινε και τίποτα, αλλά αν παραγγέλνεις συχνά, τότε ίσως να το ξανασκεφτείς.
Το ίδιο ισχύει και για τα travel apps. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να βρεις κάποιο ξενοδοχείο στο μέρος που σε ενδιαφέρει, να δεις τις φωτογραφίες του και τις παροχές του, αλλά θα σου βγει φθηνότερο αν καλέσεις ο ίδιος το ξενοδοχείο και κάνεις κράτηση, από τι να χρησιμοποιούσες το ίδιο το app.
Ακόμη και σε ξενοδοχεία που το app έγραφε "μόλις έχασες το τελευταίο δωμάτιο" ή "κλείσε γρήγορα γιατί το κοιτάζουν και χ άλλοι", το ίδιο το ξενοδοχείο με διαβεβαίωσε ότι και δωμάτια είχε και μάλιστα με την ίδια τιμή του app μου έδιναν και πρωινό, κάτι που στο app έλεγε ότι δεν παρείχε.
Χρησιμοποιήστε λοιπόν τα app αυτά για να βρείτε τα καταστήματα ή τα ξενοδοχεία που σας ενδιαφέρουν ή σας εξυπηρετούν. Ωστόσο μόλις το βρείτε, τηλεφωνήστε ο ίδιος και καμιά φορά ζητήστε να σας κάνουν προσφορά. Θα βρείτε καλύτερες τιμές από τι να τα παίρνατε από το app.