Προσθήκη sitemap στο Blogger

~1 minute Read

Το XML Sitemap είναι ένα αρχείο το οποίο περιλαμβάνει ότι περιέχει ένα blog, δηλαδή σελίδες, άρθρα, κατηγορίες κλπ. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να υπάρχει κάτι τέτοιο, γιατί βοηθά στις μηχανές αναζήτησης να ψάξουν σωστά το κάθε site.

Σε αντίθεση με τα blogs που φιλοξενεί η wordpress, στο blogger θα πρέπει να κάνεις κάτι μικρομαγκιές για να σου εμφανιστεί σωστά το sitemap, γιατί αλλιώς δείχνει μόνο τα 26 πρόσφατα άρθρα και όχι όλο τον κατάλογο. Αυτό όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά δεν επιτρέπει έτσι στις μηχανές να καταχωρήσουν τα παλιότερα άρθρα ενός blog. Φυσικά οι έξυπνες μηχανές, όπως πχ της google, βρίσκει ότι υπάρχει και δεν υπάρχει, αρκεί να είναι ένα ενεργό link που να οδηγεί σε αυτό το post, αλλά γιατί να μην τις διευκολύνεις;

Οπότε αν έχεις blog στο blogger, μπορείς να κάνεις τον εξής απλό τρόπο: Αρχικά πήγαινε σε αυτήν την σελίδα και πληκτρολόγησε το url του blog σου. Θα σου εμφανίσει ένα κείμενο, το οποίο μπορείς να το βάλεις στην επεξεργασία robots.txt (Ρυθμίσεις › Προτιμήσεις αναζήτησης) που σου παρέχει το blogger.

Όταν τελειώσεις είσαι έτοιμος. Οι μηχανές αναζήτησης θα βρίσκουν αυτόματα το κατάλληλο/α αρχείο/α μέσο του αρχείου robots.txt και δεν χρειάζεται να γίνεται "ping" κάθε φορά που προσθέτεις ή αφαιρείς κάτι από το blog σου.